de beste online bronnen voor

Stamboom Van Otterlo


De online bronnen voor stamboom Van Otterlo
Onderzoek doen naar familie Van Otterlo? Begin hier met de stamboom van uw familie Van Otterlo. De links zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Van Otterlo.
Tip: naast de online verwijzingen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Van Otterlo in 5 minuten


Het starten met stamboom Van Otterlo is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Otterlo
De stamboom maken Van Otterlo

Stamboomonderzoek naar Van Otterlo - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Van Otterlo hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Van Otterlo.

Op deze website vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Otterlo.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Otterlo voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Otterlo
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Otterlo

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Otterlo
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Otterlo

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Otterlo

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Otterlo. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Otterlo langzamerhand uit.


familie Van Otterlo
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Otterlo

Snel gegevens vinden voor familie Van Otterlo? Vind resultaat op de volgende sites:

 • CBG Van Otterlo
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Otterlo".

 • Archieven Van Otterlo
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Van Otterlo
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Otterlo.
 • FamilySearch.org Van Otterlo
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Otterlo.

 • WieWasWie Van Otterlo
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Otterlo".

 • Zoek "Van Otterlo" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

De stamboom Van Otterlo steeds uitgebreider laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van Otterlo. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Otterlo: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Otterlo: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Otterlo: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Otterlo: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Van Otterlo te vinden, de stamvader Van Otterlo en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van Otterlo geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Otterlo
Stamvader Van Otterlo is de naamgever van de familie Van Otterlo


stamreeks Van Otterlo
kwartierstaat Van Otterlo
genealogie Van Otterlo
parenteel Van Otterlo

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Van Otterlo is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke naam Van Otterlo betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u data ontdekt hebt. Zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Otterlo zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright issues te omzeilen en om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Van Otterlo online
Informatie over Van Otterlo online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Wie heet er nog meer Van Otterlo?

Wie heeft nog meer de naam Van Otterlo? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Otterlo
Wie heet er ook Van Otterlo? Speur onbekende naamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Van Otterlo

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Van Otterlo-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Otterlo

overleden Van Otterlo
Informatie over overleden Van Otterlo familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Van Otterlo dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Van Otterlo kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Otterlo
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Otterlo:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Van Otterlo
Vind ook informatie over familie Van Otterlo in de archieven.

Extra ideeën voor de stamboom Van Otterlo

U zoekt extra ideeën voor familie Van Otterlo? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Otterlo
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Otterlo

Heeft de familie Van Otterlo een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Van Otterlo te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Otterlo die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Otterlo oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Otterlo bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Otterlo"

Kunt u geen familiewapen voor Van Otterlo vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Otterlo laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Otterlo, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Ben ik familie van de "bekende" Van Otterlo?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Otterlo, de beruchte crimineel Van Otterlo, of moviestar Van Otterlo? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Van Otterlo wellicht al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Van Otterlo ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Van Otterlo?

Google eens op "stamboom Van Otterlo" of "genealogie Van Otterlo" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Van Otterlo:

Wat betekent de naam Van Otterlo?

Wat betekent de naam Van Otterlo? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Otterlo vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Otterlo
Wat betekent Van Otterlo?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Otterlo. Zoek betekenis van Van Otterlo »

Schrijfwijzen Van Otterlo?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Otterlo?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Otterlo. Zoek schrijfwijzen van Van Otterlo »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Otterlo
Hoe leefde Van Otterlo vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Van Otterlo in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Otterlo.

 • Bibliografie Van Otterlo
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Otterlo voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Van Otterlo voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Otterlo, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Otterlo in het Nationaal Archief.

Boeken stamboomonderzoek naar Van Otterlo

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Van Otterlo kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken kunnen helpen bij stamboomonderzoek naar familie:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Waar komt de naam Van Otterlo vandaan?

De naam Van Otterlo bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Van Otterlo in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Otterlo

De naam Van Otterlo: Wat is de herkomst van Van Otterlo? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Otterlo (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Otterlo (BE) »

Software

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Van Otterlo ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Van Otterlo van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Otterlo deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Otterlo. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor de stamboom Van Otterlo

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Otterlo? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Otterlo uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Van Otterlo?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bakkeren | stamboom Arling | stamboom Bankers | stamboom Bergenhenegouwen | stamboom Boerakker