de online bronnen voor

Stamboom Van Asperen


De beste bronnen voor stamboom Van Asperen
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Asperen? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen op deze webpage zijn zoveel mogelijk specifiek voor Van Asperen.
Suggestie: naast de online links op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Van Asperen in 5 minuten


Het starten met stamboom Van Asperen is eigenlijk erg simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Asperen
De stamboom maken Van Asperen

Stamboomonderzoek naar Van Asperen - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Van Asperen hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Asperen.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Asperen, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Van Asperen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Asperen voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Asperen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Asperen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Asperen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Asperen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Van Asperen. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Van Asperen is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van Asperen betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van Asperen zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van Asperen online
Gegevens van Van Asperen online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Asperen

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Asperen. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Asperen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Asperen

Eenvoudig veel informatie vinden voor familie Van Asperen? Zoek resultaat op deze websites:

 • MyHeritage.com Van Asperen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Asperen.
 • Archieven Van Asperen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van Asperen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Asperen.

 • Zoek "Van Asperen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Van Asperen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Asperen".

 • WieWasWie Van Asperen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Asperen".

Stamboom Van Asperen meer laten groeien

U wilt stamboom Van Asperen steeds meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Asperen. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Asperen: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Asperen: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Asperen: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Asperen: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Van Asperen te vinden, de stamvader Van Asperen en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Van Asperen.

De stamreeks Van Asperen geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Asperen
Stamvader Van Asperen is de naamgever van de familie Van Asperen


stamreeks Van Asperen
kwartierstaat Van Asperen
genealogie Van Asperen
parenteel Van Asperen

Heeft de familie Van Asperen een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Van Asperen te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Asperen die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Van Asperen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Asperen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Asperen"

Kunt u geen familiewapen van Van Asperen vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Asperen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Asperen, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Terug in de geschiedenis Van Asperen

Ook informatie over overleden Van Asperen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Asperen

overleden Van Asperen
Grafstenen van overleden Van Asperen familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Van Asperen dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Aanvullende ideeën

U zoekt extra ideeën voor de stamboom van familie Van Asperen? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Asperen
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Asperen

Ben ik familie van de "bekende" Van Asperen?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van Asperen, de beruchte boef Van Asperen, of moviestar Van Asperen? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel personen die eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Van Asperen wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Van Asperen ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Van Asperen?

Google eens op "stamboom Van Asperen" of "genealogie Van Asperen" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Van Asperen:

Wat is de oorsprong van naam Van Asperen?

De naam Van Asperen bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Van Asperen in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt vinden. U kunt dan in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Asperen

De naam Van Asperen: Maar waar komt de naam Van Asperen nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Asperen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Asperen (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Van Asperen kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Asperen
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Asperen:

Wie heet er nog meer Van Asperen?

Wie heten er nog meer Van Asperen? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Asperen
Wie heet er ook Van Asperen? Tip: Speur onbekende familieleden op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Software

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Van Asperen
Hoe leefde Van Asperen vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont veel oude beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Asperen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Asperen voorkomt in de geschiedenis.

 • Van Asperen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Asperen.

 • Krantenartikelen waarin Van Asperen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Asperen in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Asperen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Schrijfwijzen Van Asperen?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Asperen?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Asperen. Zoek schrijfwijzen van Van Asperen »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee op te zetten. Kijk online om informatie over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Asperen
Vind ook informatie over familie Van Asperen in de regionale archieven.

Naslagwerken voor familieonderzoek

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Van Asperen kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek familie Van Asperen:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wat betekent de naam Van Asperen?

Wat betekent uw naam Van Asperen? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Van Asperen op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Asperen
Wat betekent Van Asperen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Asperen. Zoek betekenis van Van Asperen »

Is familie Van Asperen van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Asperen deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Asperen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor stamboom Van Asperen

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Van Asperen? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Asperen uitzoeken
Meer weten over de stamboom Van Asperen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Hattem | stamboom Van Zetten | stamboom Krikke | stamboom Van der Kleij | stamboom Remmers