de beste bronnen

Stamboom Van Akkeren


De bronnen voor stamboom Van Akkeren
Onderzoek doen naar uw familie Van Akkeren? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie Van Akkeren. De links op deze pagina zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Van Akkeren.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Van Akkeren in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Akkeren is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Akkeren
Uw stamboom maken Van Akkeren

Stamboomonderzoek naar Van Akkeren - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Akkeren hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Akkeren.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Akkeren.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Akkeren voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Akkeren
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Akkeren

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Akkeren
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Akkeren

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Akkeren

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Akkeren. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Akkeren
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Akkeren

Eenvoudig veel gegevens vinden voor de familie Van Akkeren? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • CBG Van Akkeren
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Akkeren".

 • MyHeritage.com Van Akkeren
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Akkeren.
 • WieWasWie Van Akkeren
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Akkeren".

 • Zoek "Van Akkeren" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Akkeren is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde achternaam Van Akkeren betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Akkeren zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Van Akkeren online
Van Akkeren online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom Van Akkeren verder laten groeien

U wilt de stamboom steeds uitgebreider uitzoeken? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Akkeren. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Akkeren: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Akkeren: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Akkeren: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Akkeren: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Van Akkeren te vinden, de stamvader Van Akkeren en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Van Akkeren geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Akkeren
Stamvader Van Akkeren is de naamgever van de familie Van Akkeren


stamreeks Van Akkeren
kwartierstaat Van Akkeren
genealogie Van Akkeren
parenteel Van Akkeren

Ben ik familie van de "bekende" Van Akkeren?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van Akkeren, de beruchte crimineel Van Akkeren, of filmster Van Akkeren? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Van Akkeren misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Van Akkeren ?
Maken bekende of beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Akkeren?

Google eens op "stamboom Van Akkeren" of "genealogie Van Akkeren" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Van Akkeren:

Heeft de familie Van Akkeren een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Akkeren die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Akkeren oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Akkeren bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Akkeren"

Kunt u geen familiewapen voor Van Akkeren vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Akkeren laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Akkeren, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Naslagwerken voor stamboomonderzoek naar Van Akkeren

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Van Akkeren kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. De volgende boeken zijn online te koop en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek familie Van Akkeren:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Schrijfwijzen Van Akkeren?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Akkeren?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Akkeren. Zoek schrijfwijzen van Van Akkeren »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Akkeren
Hoe leefde Van Akkeren in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Van Akkeren
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Akkeren voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Akkeren, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Akkeren in het Nationaal Archief.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar familie Van Akkeren wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Van Akkeren?

Wat betekent de naam Van Akkeren? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Akkeren op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Akkeren
Wat betekent Van Akkeren?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Akkeren. Zoek betekenis van Van Akkeren »

Wie heet er nog meer Van Akkeren?

Wie heeft nog meer de naam Van Akkeren? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Akkeren
Wie heet er nog meer Van Akkeren? Tip: Speur onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Van Akkeren kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Akkeren


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Akkeren:

Aanvullende bronnen voor de stamboom Van Akkeren

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over familie Van Akkeren? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Akkeren
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Akkeren

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om meer gegevens over uw familie te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Akkeren
Vind ook informatie over familie Van Akkeren in de regionale archieven.

Wat is de oorsprong van familienaam Van Akkeren?

De naam Van Akkeren bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Van Akkeren in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Van Akkeren

De naam Van Akkeren: Wat is de herkomst van de naam Van Akkeren? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Akkeren (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Akkeren (BE) »

Terug in de geschiedenis Van Akkeren

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Akkeren

overleden Van Akkeren
Informatie over overleden Van Akkeren familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Van Akkeren dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Is familie Van Akkeren van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Akkeren deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Akkeren. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Van Akkeren

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van Akkeren? Overweeg dan het volgende:


stamboom Van Akkeren uitzoeken
Meer weten over Van Akkeren?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aarnink | stamboom Dobbelaar | stamboom Franzen | stamboom Haarhuis | stamboom Brak