de online bronnen

Stamboom Van Aken


De beste online bronnen voor stamboom Van Aken
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Aken? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De links op deze pagina zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de online links op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Van Aken in 5 minuten


Het starten met de stamboom Van Aken is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Aken
De stamboom maken Van Aken

Stamboomonderzoek naar Van Aken - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Aken hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van Aken.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Aken, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Van Aken.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Aken voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Aken
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Aken

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Aken
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Aken

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Aken is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde achternaam Van Aken betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u data ontdekt heeft, zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van Aken zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Aken online
Van Aken online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom Van Aken verder uitzoeken

U wilt de stamboom Van Aken uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Aken. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Aken: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Aken: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Aken: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Aken: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Van Aken te vinden, de stamvader Van Aken en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Van Aken geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Aken
Stamvader Van Aken is de naamgever van de familie Van Aken


stamreeks Van Aken
kwartierstaat Van Aken
genealogie Van Aken
parenteel Van Aken

Online informatie voor Stamboom Van Aken

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Aken. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Aken langzamerhand uit.


familie Van Aken
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Aken

Snel gegevens vinden voor de familie Van Aken? Vind direct resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Van Aken
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Aken.
 • Zoek "Van Aken" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Van Aken
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Aken".

 • FamilySearch.org Van Aken
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Aken.

Wie heet er nog meer Van Aken?

Wie heeft nog meer de naam Van Aken? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Aken
Wie heet er nog meer Van Aken? Zoek bekende of onbekende naamdragers op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Van Aken?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Aken, de beruchte crimineel Van Aken, of filmster Van Aken? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Van Aken wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van Aken ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Aken?

Google eens op "stamboom Van Aken" of "genealogie Van Aken" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Van Aken:

Terug in de geschiedenis Van Aken

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Aken

overleden Van Aken
Informatie over overleden Van Aken familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Van Aken dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Schrijfwijzen Van Aken?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Aken?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Aken. Zoek schrijfwijzen van Van Aken »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Aken
Hoe leefde Van Aken in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Aken
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Aken voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Aken in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van Aken voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Extra bronnen

U zoekt aanvullende bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van Aken? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Aken
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Aken

Wat betekent de naam Van Aken?

Wat betekent de naam Van Aken? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Aken vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Aken
Wat betekent Van Aken?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Aken. Zoek betekenis van Van Aken »

Geef de familiegeschiedenis Van Aken kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Aken
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Aken:

Heeft de familie Van Aken een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Aken die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Aken bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Aken"

Kunt u geen familiewapen Van Aken vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Aken laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Aken, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Boeken genealogisch onderzoek familie Van Aken

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Van Aken kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken kunnen helpen bij het genealogisch onderzoek naar familie Van Aken:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar familie Van Aken wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Aken
Vind ook informatie over familie Van Aken in de archieven.

Waar komt de naam Van Aken vandaan?

De naam Van Aken bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Van Aken in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van Aken

De naam Van Aken: Maar waar komt Van Aken vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Aken (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Aken (BE) »

Is familie Van Aken van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Aken deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Aken. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over stamboom Van Aken

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Aken? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Aken uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Van Aken?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Baan | stamboom Heeren | stamboom Van Ommen | stamboom Maat | stamboom Wolfs