de beste bronnen voor

Stamboom Van Achterberg


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Van Achterberg
Benieuwd naar de stamboom van familie Van Achterberg? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Van Achterberg. De bronnen op deze page zijn geschikt gemaakt voor Van Achterberg.
Tip: naast de online links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Van Achterberg in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Achterberg is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Achterberg
Uw stamboom maken Van Achterberg

Stamboomonderzoek naar Van Achterberg - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Achterberg hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Van Achterberg.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Achterberg.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Achterberg voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Achterberg
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Achterberg

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Achterberg
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Achterberg

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Achterberg is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde achternaam Van Achterberg betekent niet automatisch dat er een bloedband is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft, zodat u het kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van Achterberg zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen EN om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Van Achterberg online
Gegevens van Van Achterberg online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Achterberg

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Achterberg. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Achterberg
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Achterberg

Snel veel informatie vinden voor de familie Van Achterberg? Vind direct resultaat op deze sites:

 • FamilySearch.org Van Achterberg
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Achterberg.

 • CBG Van Achterberg
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Achterberg".

 • Archieven Van Achterberg
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Van Achterberg" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Van Achterberg
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Achterberg.

Stamboom meer laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van Achterberg. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Achterberg: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Achterberg: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Achterberg: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Achterberg: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Van Achterberg te vinden, de stamvader Van Achterberg en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van Achterberg geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Achterberg
Stamvader Van Achterberg is de naamgever van de familie Van Achterberg


stamreeks Van Achterberg
kwartierstaat Van Achterberg
genealogie Van Achterberg
parenteel Van Achterberg

Wat betekent de naam Van Achterberg?

Wat betekent uw naam Van Achterberg? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Achterberg op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Achterberg
Wat betekent Van Achterberg?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Achterberg. Zoek betekenis van Van Achterberg »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Achterberg
Hoe leefde Van Achterberg vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Van Achterberg voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Van Achterberg in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Achterberg.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Achterberg in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Van Achterberg
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Achterberg voorkomt in de geschiedenis.

Wat is de oorsprong van de naam Van Achterberg?

De naam Van Achterberg bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Van Achterberg in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Van Achterberg

De naam Van Achterberg: Wat is de herkomst van de naam Van Achterberg? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Achterberg (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Achterberg (BE) »

Naslagwerken familieonderzoek Van Achterberg

Ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Van Achterberg kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste boekenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn online te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek Van Achterberg:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Extra ideeën

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Van Achterberg? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Achterberg
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Achterberg

Wie heet er nog meer Van Achterberg?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Achterberg? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Achterberg
Wie heet er nog meer Van Achterberg? Zoek onbekende naamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om meer informatie over familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Achterberg
Vind ook informatie over familie Van Achterberg in de archieven.

Geef de familiegeschiedenis Van Achterberg kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Achterberg
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Achterberg:

Terug in de geschiedenis Van Achterberg

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Achterberg

overleden Van Achterberg
Informatie over overleden Van Achterberg familieleden geven veel informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van Achterberg dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Heeft de familie Van Achterberg een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Achterberg die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Achterberg bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Achterberg"

Kunt u geen familiewapen Van Achterberg vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Achterberg laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Achterberg, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Schrijfwijzen Van Achterberg?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Achterberg?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Achterberg. Zoek schrijfwijzen van Van Achterberg »

Vastleggen van alle data

Er is bij onderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Van Achterberg?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Van Achterberg, de beruchte crimineel Van Achterberg, of moviestar Van Achterberg? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Achterberg wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Van Achterberg ?
Maken beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Van Achterberg?

Google eens op "stamboom Van Achterberg" of "genealogie Van Achterberg" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Achterberg:

Is familie Van Achterberg van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Achterberg deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Achterberg. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Van Achterberg

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Achterberg? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van Achterberg uitzoeken
Meer weten over Van Achterberg?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Blanke | stamboom Baardman | stamboom Aleman | stamboom Berbers | stamboom Aberson