de beste bronnen

Stamboom Van Abswoude


De online bronnen en gegevens voor stamboom Van Abswoude
Benieuwd naar de stamboom van familie Van Abswoude? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Van Abswoude in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Abswoude is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Abswoude
Uw stamboom maken Van Abswoude

Stamboomonderzoek naar Van Abswoude - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Abswoude hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van Abswoude.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Abswoude, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Van Abswoude.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Abswoude voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Abswoude
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Abswoude

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Abswoude
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Abswoude

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom steeds uitgebreider laten groeien

U wilt de stamboom steeds meer laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van Abswoude. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Van Abswoude: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Abswoude: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Abswoude: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Abswoude: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Van Abswoude te vinden, de stamvader Van Abswoude en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Van Abswoude.

De stamreeks Van Abswoude geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Van Abswoude.stamvader Van Abswoude
Stamvader Van Abswoude is de naamgever van de familie Van Abswoude


stamreeks Van Abswoude
kwartierstaat Van Abswoude
genealogie Van Abswoude
parenteel Van Abswoude

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Van Abswoude is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde (achter)naam Van Abswoude betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van Abswoude zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright issues te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Abswoude online
Gegevens van Van Abswoude online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Abswoude

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Abswoude
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Abswoude

Snel gegevens vinden voor de familie Van Abswoude? Zoek resultaat op deze sites:

 • Archieven Van Abswoude
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van Abswoude
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Abswoude.

 • MyHeritage.com Van Abswoude
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Abswoude.
 • CBG Van Abswoude
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Abswoude".

 • Zoek "Van Abswoude" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Van Abswoude
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Abswoude".

Wat betekent de naam Van Abswoude?

Wat betekent de naam Van Abswoude? Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Abswoude op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Abswoude
Wat betekent Van Abswoude?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Abswoude. Zoek betekenis van Van Abswoude »

Ben ik familie van de "bekende" Van Abswoude?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Abswoude, de beruchte crimineel Van Abswoude, of moviestar Van Abswoude? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Van Abswoude wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van Abswoude ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Van Abswoude?

Google eens op "stamboom Van Abswoude" of "genealogie Van Abswoude" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Van Abswoude:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Abswoude
Vind ook informatie over familie Van Abswoude in de lokale archieven.

Wie heet er nog meer Van Abswoude?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Abswoude? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Abswoude
Wie heet er ook Van Abswoude? Tip: Zoek onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken voor stamboomonderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Van Abswoude kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen helpen bij familieonderzoek naar Van Abswoude:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Vastleggen van alle stamboomdata

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar familie Van Abswoude wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Waar komt de naam Van Abswoude vandaan?

De naam Van Abswoude bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Van Abswoude in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt traceren. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Van Abswoude

De naam Van Abswoude: Wat is de herkomst van Van Abswoude? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Abswoude (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Abswoude (BE) »

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Van Abswoude

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van Abswoude? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Abswoude
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Abswoude

Schrijfwijzen Van Abswoude?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Abswoude?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Abswoude. Zoek schrijfwijzen van Van Abswoude »

Terug in de geschiedenis Van Abswoude

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Abswoude

overleden Van Abswoude
Informatie over overleden Van Abswoude familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van Abswoude dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Abswoude
Hoe leefde Van Abswoude vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Van Abswoude in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Abswoude.

 • Krantenartikelen waarin Van Abswoude voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Van Abswoude
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Abswoude voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Abswoude in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Abswoude, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Geef de familiegeschiedenis Van Abswoude kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Abswoude
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Abswoude:

Heeft de familie Van Abswoude een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Abswoude die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Abswoude bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Abswoude"

Kunt u geen familiewapen voor Van Abswoude vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Abswoude laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Abswoude, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Is familie Van Abswoude van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Abswoude deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Abswoude. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over de stamboom Van Abswoude

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Abswoude? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van Abswoude uitzoeken
Meer weten over familie Van Abswoude?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Annen | stamboom Ata | stamboom Awad | stamboom Allali | stamboom Akar