de online bronnen

Stamboom Ubbink


Overzicht van de beste gegevens voor stamboom Ubbink
Benieuwd naar de stamboom van familie Ubbink? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen op deze pagina zijn specifiek voor uw familie.
Tip: naast de tips op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Ubbink in 5 minuten


Het starten met stamboom Ubbink is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Ubbink
De stamboom maken Ubbink

Stamboomonderzoek naar Ubbink - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Ubbink hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Ubbink.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Ubbink.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Ubbink uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ubbink
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ubbink

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ubbink
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ubbink

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Ubbink

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Ubbink
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ubbink

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Ubbink? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Ubbink" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Ubbink
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ubbink".

 • Archieven Ubbink
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Ubbink
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ubbink.

Stamboom steeds verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Ubbink. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Ubbink: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ubbink: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ubbink: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ubbink: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Ubbink te vinden, de stamvader Ubbink en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Ubbink geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Ubbink.stamvader Ubbink
Stamvader Ubbink is de naamgever van de familie Ubbink


stamreeks Ubbink
kwartierstaat Ubbink
genealogie Ubbink
parenteel Ubbink

Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Ubbink is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde achternaam Ubbink betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Ubbink zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Ubbink online
Ubbink online ontdekt? Controleer de bronnen.

Geef de familiegeschiedenis Ubbink kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ubbink
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Ubbink:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Ubbink
Hoe leefde Ubbink vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Ubbink in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ubbink, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Ubbink in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Ubbink.

 • Krantenartikelen waarin Ubbink voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om meer gegevens over uw familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Ubbink
Vind nog meer informatie over familie Ubbink in de archieven.

Wat betekent de naam Ubbink?

Wat betekent de naam Ubbink? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Ubbink vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Ubbink
Wat betekent Ubbink?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ubbink. Zoek betekenis van Ubbink »

Nog meer ideeën voor de stamboom Ubbink

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over familie Ubbink? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Ubbink
Lees meer over stamboomononderzoek naar Ubbink

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Terug in de geschiedenis Ubbink

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ubbink

overleden Ubbink
Grafstenen van overleden Ubbink familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Ubbink dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Heeft de familie Ubbink een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Ubbink te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ubbink die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Ubbink oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ubbink bekend?

Zoek naar familiewapen "Ubbink"

Kunt u geen familiewapen van Ubbink vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ubbink laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ubbink, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wie heet er nog meer Ubbink?

Wie heten er ook Ubbink? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Ubbink
Wie heet er nog meer Ubbink? Speur bekende of onbekende naamgenoten op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Ubbink?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ubbink?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ubbink. Zoek schrijfwijzen van Ubbink »

Ben ik familie van de "bekende" Ubbink?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Ubbink, de beruchte boef Ubbink, of moviestar Ubbink? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Ubbink wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Ubbink ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Ubbink?

Google eens op "stamboom Ubbink" of "genealogie Ubbink" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Ubbink:

Waar komt de familienaam Ubbink vandaan?

De naam Ubbink bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Ubbink in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Ubbink

De naam Ubbink: Waar komt de naam Ubbink vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Ubbink (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ubbink (BE) »

Naslagwerken familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Ubbink kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerken. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Is familie Ubbink van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voorgelegd: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ubbink deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ubbink. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Ubbink

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Ubbink? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Ubbink uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Ubbink?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Dee | stamboom Doddema | stamboom Antonis | stamboom Bontekoe | stamboom Baar