de beste bronnen voor

Stamboom Nieuwenhout


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Nieuwenhout
Benieuwd naar de stamboom van familie Nieuwenhout? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Nieuwenhout. De verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Nieuwenhout in 5 minuten


Het begin van stamboom Nieuwenhout is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Nieuwenhout
Uw stamboom maken Nieuwenhout

Stamboomonderzoek naar Nieuwenhout - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Nieuwenhout hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Nieuwenhout.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Nieuwenhout, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Nieuwenhout.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Nieuwenhout uitvoeren.

Stamboomonderzoek Nieuwenhout
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Nieuwenhout

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Nieuwenhout
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Nieuwenhout

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Nieuwenhout

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Nieuwenhout langzamerhand uit.


familie Nieuwenhout
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Nieuwenhout

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Nieuwenhout? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Nieuwenhout
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Nieuwenhout".

 • FamilySearch.org Nieuwenhout
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Nieuwenhout.

 • Archieven Nieuwenhout
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Nieuwenhout" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Nieuwenhout
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Nieuwenhout".

De stamboom verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Nieuwenhout. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Nieuwenhout: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Nieuwenhout: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Nieuwenhout: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Nieuwenhout: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Nieuwenhout te vinden, de stamvader Nieuwenhout en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Nieuwenhout geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Nieuwenhout.stamvader Nieuwenhout
Stamvader Nieuwenhout is de naamgever van de familie Nieuwenhout


stamreeks Nieuwenhout
kwartierstaat Nieuwenhout
genealogie Nieuwenhout
parenteel Nieuwenhout

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Nieuwenhout is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde achternaam Nieuwenhout betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data gevonden hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Nieuwenhout zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Nieuwenhout online
Gegevens van Nieuwenhout online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Nieuwenhout
Hoe leefde Nieuwenhout vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Nieuwenhout, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Nieuwenhout voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nieuwenhout in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Nieuwenhout.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Nieuwenhout in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Wie heet er nog meer Nieuwenhout?

Wie heeft nog meer de naam Nieuwenhout? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Nieuwenhout
Wie heet er nog meer Nieuwenhout? Speur bekende of onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Nieuwenhout?

Wat betekent de naam Nieuwenhout? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Nieuwenhout vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Nieuwenhout
Wat betekent Nieuwenhout?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Nieuwenhout. Zoek betekenis van Nieuwenhout »

Heeft de familie Nieuwenhout een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Nieuwenhout die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Nieuwenhout bekend?

Zoek naar familiewapen "Nieuwenhout"

Kunt u geen familiewapen voor Nieuwenhout vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Nieuwenhout laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Nieuwenhout, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie Nieuwenhout
Vind nog meer informatie over familie Nieuwenhout in de historische archieven.

Vastleggen van alle gegevens

Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Nieuwenhout?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Nieuwenhout, de beruchte crimineel Nieuwenhout, of moviestar Nieuwenhout? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Nieuwenhout wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Nieuwenhout ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Nieuwenhout?

Google eens op "stamboom Nieuwenhout" of "genealogie Nieuwenhout" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar uw familie Nieuwenhout:

Terug in de geschiedenis Nieuwenhout

Wanneer u al wat data van familieleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Nieuwenhout

overleden Nieuwenhout
Informatie over overleden Nieuwenhout familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Nieuwenhout dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Extra ideeën voor de stamboom Nieuwenhout

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over familie Nieuwenhout? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Nieuwenhout
Lees meer over stamboomononderzoek naar Nieuwenhout

Wat is de oorsprong van de familienaam Nieuwenhout?

De naam Nieuwenhout bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Nieuwenhout in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt dan in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Nieuwenhout

De naam Nieuwenhout: Maar waar komt Nieuwenhout nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Nieuwenhout (NL) »

België:
Zoek herkomst van Nieuwenhout (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Nieuwenhout kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Nieuwenhout
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Nieuwenhout:

Schrijfwijzen Nieuwenhout?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Nieuwenhout?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Nieuwenhout. Zoek schrijfwijzen van Nieuwenhout »

Boeken voor stamboomonderzoek naar Nieuwenhout

Ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Nieuwenhout kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de beginnende stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Is familie Nieuwenhout van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag voorgelegd: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Nieuwenhout deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Nieuwenhout. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor stamboom Nieuwenhout

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Nieuwenhout? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Nieuwenhout uitzoeken
Meer weten over de stamboom Nieuwenhout?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Andreas | stamboom Van Alen | stamboom Ajodhia | stamboom Ambergen | stamboom Aaldijk