de beste bronnen voor

Stamboom Jansen op de Haar


Overzicht van de beste online bronnen en gegevens voor stamboom Jansen op de Haar
Benieuwd naar de stamboom van familie Jansen op de Haar? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De bronnen op deze webpage zijn zoveel mogelijk specifiek voor familie Jansen op de Haar.
Tip: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Jansen op de Haar in 5 minuten


Het begin van de stamboom Jansen op de Haar is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Jansen op de Haar
De stamboom maken Jansen op de Haar

Stamboomonderzoek naar Jansen op de Haar - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Jansen op de Haar hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Jansen op de Haar.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Jansen op de Haar.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Jansen op de Haar voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Jansen op de Haar
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Jansen op de Haar

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Jansen op de Haar
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Jansen op de Haar

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Jansen op de Haar

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Jansen op de Haar langzamerhand uit.


familie Jansen op de Haar
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Jansen op de Haar

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Jansen op de Haar? Zoek resultaat op deze sites:

Stamboom uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Jansen op de Haar. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Jansen op de Haar: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Jansen op de Haar: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Jansen op de Haar: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Jansen op de Haar: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Jansen op de Haar te vinden, de stamvader Jansen op de Haar en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Jansen op de Haar geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Jansen op de Haar.stamvader Jansen op de Haar
Stamvader Jansen op de Haar is de naamgever van de familie Jansen op de Haar


stamreeks Jansen op de Haar
kwartierstaat Jansen op de Haar
genealogie Jansen op de Haar
parenteel Jansen op de Haar

Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Jansen op de Haar is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde achternaam Jansen op de Haar betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Jansen op de Haar zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Jansen op de Haar online
Jansen op de Haar online ontdekt? Check de bronnen.

Terug in de geschiedenis Jansen op de Haar

Ook gegevens over overleden Jansen op de Haar-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Jansen op de Haar

overleden Jansen op de Haar
Grafstenen van overleden Jansen op de Haar familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Jansen op de Haar dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Wat is de oorsprong van familienaam Jansen op de Haar?

De naam Jansen op de Haar bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Jansen op de Haar in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Jansen op de Haar

De naam Jansen op de Haar: Maar waar komt de naam Jansen op de Haar nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Jansen op de Haar (NL) »

België:
Zoek herkomst van Jansen op de Haar (BE) »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Jansen op de Haar
Hoe leefde Jansen op de Haar in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Jansen op de Haar in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Jansen op de Haar.

 • Bibliografie Jansen op de Haar
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Jansen op de Haar voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Jansen op de Haar in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Jansen op de Haar voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Geef de familiegeschiedenis Jansen op de Haar kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Jansen op de Haar
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Jansen op de Haar:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over familie op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Jansen op de Haar
Vind ook informatie over familie Jansen op de Haar in de regionale archieven.

Boeken voor genealogisch onderzoek familie Jansen op de Haar

Ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Jansen op de Haar kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste boeken. Deze boeken zijn via internet te koop en kunnen behulpzaam zijn bij stamboomonderzoek naar familie:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wie heet er nog meer Jansen op de Haar?

Wie heten er ook Jansen op de Haar? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Jansen op de Haar
Wie heet er ook Jansen op de Haar? Zoek bekende of onbekende achternaamgenoten op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Jansen op de Haar?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Jansen op de Haar, de beruchte boef Jansen op de Haar, of moviestar Jansen op de Haar? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de beroemde Jansen op de Haar wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Jansen op de Haar ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Jansen op de Haar?

Google eens op "stamboom Jansen op de Haar" of "genealogie Jansen op de Haar" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Jansen op de Haar:

Schrijfwijzen Jansen op de Haar?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Jansen op de Haar?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Jansen op de Haar. Zoek schrijfwijzen van Jansen op de Haar »

Heeft de familie Jansen op de Haar een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Jansen op de Haar te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Jansen op de Haar die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Jansen op de Haar oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Jansen op de Haar bekend?

Zoek naar familiewapen "Jansen op de Haar"

Kunt u geen familiewapen Jansen op de Haar vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Jansen op de Haar laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Jansen op de Haar, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Aanvullende ideeën voor de stamboom Jansen op de Haar

U zoekt nog meer ideeën voor familie Jansen op de Haar? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Jansen op de Haar
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Jansen op de Haar

Wat betekent de naam Jansen op de Haar?

Wat betekent de naam Jansen op de Haar? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Jansen op de Haar op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Jansen op de Haar
Wat betekent Jansen op de Haar?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Jansen op de Haar. Zoek betekenis van Jansen op de Haar »

Programmatuur

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Jansen op de Haar ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Jansen op de Haar van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Jansen op de Haar deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Jansen op de Haar. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Jansen op de Haar

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Jansen op de Haar? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Jansen op de Haar uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Jansen op de Haar?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Adriaansz | stamboom Adriaansens | stamboom Aloserij | stamboom Andriese | stamboom Abbassi