de bronnen voor

Stamboom IJsbrandij


Overzicht van de bronnen voor stamboom IJsbrandij
Onderzoek doen naar uw familie IJsbrandij? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie IJsbrandij. De bronnen op deze page zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom IJsbrandij in 5 minuten


Het starten met stamboom IJsbrandij is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom IJsbrandij
Uw stamboom maken IJsbrandij

Stamboomonderzoek naar IJsbrandij - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie IJsbrandij hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar IJsbrandij.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie IJsbrandij.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar IJsbrandij uitvoeren.

Stamboomonderzoek IJsbrandij
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek IJsbrandij

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden IJsbrandij
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van IJsbrandij

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom verder laten groeien

U wilt stamboom verder uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar IJsbrandij. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks IJsbrandij: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat IJsbrandij: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie IJsbrandij: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel IJsbrandij: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam IJsbrandij te vinden, de stamvader IJsbrandij en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks IJsbrandij geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader IJsbrandij
Stamvader IJsbrandij is de naamgever van de familie IJsbrandij


stamreeks IJsbrandij
kwartierstaat IJsbrandij
genealogie IJsbrandij
parenteel IJsbrandij

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar IJsbrandij is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam IJsbrandij betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar IJsbrandij zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright discussies te voorkomen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


IJsbrandij online
Informatie over IJsbrandij online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom IJsbrandij

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie IJsbrandij. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom IJsbrandij langzamerhand uit.


familie IJsbrandij
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie IJsbrandij

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie IJsbrandij? Vind resultaat op deze websites:

 • CBG IJsbrandij
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "IJsbrandij".

 • MyHeritage.com IJsbrandij
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam IJsbrandij.
 • Zoek "IJsbrandij" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie IJsbrandij
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "IJsbrandij".

 • FamilySearch.org IJsbrandij
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam IJsbrandij.

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende ideeën voor familie IJsbrandij? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom IJsbrandij
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie IJsbrandij

Wat betekent de naam IJsbrandij?

Wat betekent uw naam IJsbrandij? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam IJsbrandij vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam IJsbrandij
Wat betekent IJsbrandij?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam IJsbrandij. Zoek betekenis van IJsbrandij »

Geef de familiegeschiedenis IJsbrandij kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie IJsbrandij
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie IJsbrandij:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis IJsbrandij
Hoe leefde IJsbrandij vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie IJsbrandij
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam IJsbrandij voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar IJsbrandij in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders IJsbrandij, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin IJsbrandij voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Wat is de oorsprong van naam IJsbrandij?

De naam IJsbrandij bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar IJsbrandij in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam IJsbrandij

De naam IJsbrandij: Waar komt de naam IJsbrandij nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van IJsbrandij (NL) »

België:
Zoek herkomst van IJsbrandij (BE) »

Terug in de geschiedenis IJsbrandij

Ook informatie over overleden IJsbrandij-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen IJsbrandij

overleden IJsbrandij
Informatie over overleden IJsbrandij familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon IJsbrandij dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Schrijfwijzen IJsbrandij?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van IJsbrandij?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam IJsbrandij. Zoek schrijfwijzen van IJsbrandij »

Wie heet er nog meer IJsbrandij?

Wie heeft nog meer de naam IJsbrandij? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie IJsbrandij
Wie heet er nog meer IJsbrandij? Zoek onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over uw familieleden op te speuren.

Regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie IJsbrandij
Vind ook informatie over familie IJsbrandij in de historische archieven.

Ben ik familie van de "bekende" IJsbrandij?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie IJsbrandij, de beruchte boef IJsbrandij, of moviestar IJsbrandij? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die per toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde IJsbrandij wellicht al eens is uitgeplozen.


Lid van familie IJsbrandij ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie IJsbrandij?

Google eens op "stamboom IJsbrandij" of "genealogie IJsbrandij" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie IJsbrandij:

Programmatuur

Wanneer u even bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar familie IJsbrandij ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken voor stamboomonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie IJsbrandij kan onderzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie IJsbrandij een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor IJsbrandij die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen IJsbrandij oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen IJsbrandij bekend?

Zoek naar familiewapen "IJsbrandij"

Kunt u geen familiewapen van IJsbrandij vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen IJsbrandij laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen IJsbrandij, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie IJsbrandij van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als IJsbrandij deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van IJsbrandij. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom IJsbrandij

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek IJsbrandij? Overweeg dan het volgende:


stamboom IJsbrandij uitzoeken
Meer weten over IJsbrandij?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Adda | stamboom Akram | stamboom Abbadi | stamboom Van Arkelen | stamboom Ari