de online bronnen

Stamboom Folkertsma


De online bronnen en gegevens voor stamboom Folkertsma
Benieuwd naar de stamboom van familie Folkertsma? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie. De verwijzingen op deze page zijn specifiek voor Folkertsma.
Tip: naast de tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Folkertsma in 5 minuten


Het starten met stamboom Folkertsma is in de basis heel simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Folkertsma
Uw stamboom maken Folkertsma

Stamboomonderzoek naar Folkertsma - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Folkertsma hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Folkertsma.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Folkertsma.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Folkertsma uitvoeren.

Stamboomonderzoek Folkertsma
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Folkertsma

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Folkertsma
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Folkertsma

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Folkertsma

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Folkertsma langzamerhand uit.


familie Folkertsma
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Folkertsma

Snel veel informatie vinden voor de familie Folkertsma? Vind resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Folkertsma
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Folkertsma.
 • FamilySearch.org Folkertsma
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Folkertsma.

 • CBG Folkertsma
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Folkertsma".

 • Zoek "Folkertsma" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Folkertsma
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Folkertsma
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Folkertsma".

Let op: Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Folkertsma is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Folkertsma betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Folkertsma zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright discussies te voorkomen en om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Folkertsma online
Gegevens van Folkertsma online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom Folkertsma uitgebreider laten groeien

U wilt de stamboom steeds verder laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Folkertsma. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Folkertsma: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Folkertsma: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Folkertsma: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Folkertsma: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Folkertsma te vinden, de stamvader Folkertsma en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Folkertsma geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Folkertsma
Stamvader Folkertsma is de naamgever van de familie Folkertsma


stamreeks Folkertsma
kwartierstaat Folkertsma
genealogie Folkertsma
parenteel Folkertsma

Ben ik familie van de "bekende" Folkertsma?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Folkertsma, de beruchte boef Folkertsma, of filmster Folkertsma? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende Folkertsma misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Folkertsma ?
Maken beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Folkertsma?

Google eens op "stamboom Folkertsma" of "genealogie Folkertsma" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Folkertsma:

Schrijfwijzen Folkertsma?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Folkertsma?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Folkertsma. Zoek schrijfwijzen van Folkertsma »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Folkertsma
Hoe leefde Folkertsma vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Folkertsma
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Folkertsma voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Folkertsma voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Folkertsma in het Nationaal Archief.

 • Folkertsma in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Folkertsma.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Folkertsma, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Boeken voor familieonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Folkertsma kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Folkertsma? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Folkertsma
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Folkertsma

Geef de familiegeschiedenis Folkertsma kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Folkertsma
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Folkertsma:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om meer gegevens over familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Folkertsma
Vind ook informatie over familie Folkertsma in de regionale archieven.

Vastleggen van alle stamboomdata

Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie Folkertsma een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Folkertsma te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Folkertsma die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Folkertsma bekend?

Zoek naar familiewapen "Folkertsma"

Kunt u geen familiewapen voor Folkertsma vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Folkertsma laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Folkertsma, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Waar komt de naam Folkertsma vandaan?

De naam Folkertsma bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar de naam Folkertsma in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Folkertsma

De naam Folkertsma: Waar komt de naam Folkertsma nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Folkertsma (NL) »

België:
Zoek herkomst van Folkertsma (BE) »

Wat betekent de naam Folkertsma?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Folkertsma op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Folkertsma
Wat betekent Folkertsma?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Folkertsma. Zoek betekenis van Folkertsma »

Wie heet er nog meer Folkertsma?

Wie heten er ook Folkertsma? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Folkertsma
Wie heet er ook Folkertsma? Tip: Zoek onbekende achternaamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Folkertsma

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Folkertsma-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Folkertsma

overleden Folkertsma
Grafstenen van overleden Folkertsma familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Folkertsma dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Is familie Folkertsma van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Folkertsma deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Folkertsma. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over de stamboom Folkertsma

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Folkertsma? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Folkertsma uitzoeken
Meer weten over Folkertsma?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Blankers | stamboom Leistra | stamboom Driesen | stamboom Bakkenes | stamboom Buikema