de online bronnen

Stamboom Duits


Overzicht van de bronnen en gegevens voor stamboom Duits
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Duits? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie. De verwijzingen zijn specifiek voor familie Duits.
Suggestie: naast de links op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Duits in 5 minuten


Het begin van stamboom Duits is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Duits
Uw stamboom maken Duits

Stamboomonderzoek naar Duits - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Duits hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Duits.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Duits.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Duits voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Duits
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Duits

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Duits
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Duits

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Stamboom meer laten groeien

Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Duits. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Duits: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Duits: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Duits: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Duits: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Duits te vinden, de stamvader Duits en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Duits geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Duits.stamvader Duits
Stamvader Duits is de naamgever van de familie Duits


stamreeks Duits
kwartierstaat Duits
genealogie Duits
parenteel Duits

Waarschuwing: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Duits is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Duits betekent niet per definitie dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Duits zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright problemen te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Duits online
Gegevens van Duits online gevonden? Check de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Duits

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Duits. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te vinden zijn?Let op: merk op dat data van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Duits
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Duits

Snel veel gegevens vinden voor de familie Duits? Vind resultaat op de volgende sites:

 • CBG Duits
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Duits".

 • Zoek "Duits" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Duits
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Duits.
 • WieWasWie Duits
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Duits".

Extra bronnen voor de stamboom Duits

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over familie Duits? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Duits
Lees meer over stamboomononderzoek naar Duits

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over uw familie te vinden.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Duits
Vind ook informatie over familie Duits in de regionale archieven.

Waar komt de familienaam Duits vandaan?

De naam Duits bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Duits in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt dan in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Duits

De naam Duits: Maar waar komt Duits vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Duits (NL) »

België:
Zoek herkomst van Duits (BE) »

Wie heet er nog meer Duits?

Wie heeft nog meer de naam Duits? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Duits
Wie heet er ook Duits? Tip: Zoek onbekende achternaamdragers op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Duits een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Duits te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Duits die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Duits oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Duits bekend?

Zoek naar familiewapen "Duits"

Kunt u geen familiewapen van Duits vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Duits laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Duits, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Naslagwerken voor stamboomonderzoek naar familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Duits kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de beginnende genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Duits
Hoe leefde Duits in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via gezegden zien hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Duits in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Duits
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Duits voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Duits, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Wat betekent de naam Duits?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Duits vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Duits
Wat betekent Duits?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Duits. Zoek betekenis van Duits »

Ben ik familie van de "bekende" Duits?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Duits, de beruchte boef Duits, of moviestar Duits? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Duits wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Duits ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Duits?

 • Biografisch Portaal Duits
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Duits" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Duits voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Duits" of "genealogie Duits" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Duits:

Terug in de geschiedenis Duits

Wanneer u al wat data van familieleden hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Duits-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Duits

overleden Duits
Grafstenen van overleden Duits familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Duits dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Vastleggen van alle gegevens

Wanneer u even bezig bent met stamboomonderzoek naar familie Duits ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Duits kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Duits
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Duits:

Schrijfwijzen Duits?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Duits?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Duits. Zoek schrijfwijzen van Duits »

Is familie Duits van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Duits deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Duits. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Duits

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Duits? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Duits uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Duits?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Boender | stamboom De Best | stamboom Hoeben | stamboom Kloppenburg | stamboom Knapen