de online bronnen

Stamboom De Mol


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom De Mol
Onderzoek doen naar familie De Mol? Begin hier met de stamboom van uw familie. De verwijzingen op deze webpage zijn gepersonaliseerd voor De Mol.
Tip: naast de online bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom De Mol in 5 minuten


Het starten met de stamboom De Mol is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom De Mol
De stamboom maken De Mol

Stamboomonderzoek naar De Mol - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie De Mol hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie De Mol.

Op deze website vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie De Mol, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden voor stamboom De Mol.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar De Mol uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Mol
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Mol

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Mol
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Mol

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar De Mol is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde (achter)naam De Mol betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar De Mol zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke issues te omzeilen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


De Mol online
De Mol online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom steeds meer laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar De Mol. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks De Mol: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Mol: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Mol: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Mol: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam De Mol te vinden, de stamvader De Mol en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks De Mol geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom De Mol.stamvader De Mol
Stamvader De Mol is de naamgever van de familie De Mol


stamreeks De Mol
kwartierstaat De Mol
genealogie De Mol
parenteel De Mol

Online informatie voor Stamboom De Mol

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie De Mol. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom De Mol langzamerhand uit.


familie De Mol
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Mol

Snel veel informatie vinden voor de familie De Mol? Vind resultaat op deze sites:

 • WieWasWie De Mol
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Mol".

 • FamilySearch.org De Mol
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam De Mol.

 • MyHeritage.com De Mol
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam De Mol.
 • Archieven De Mol
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Programmatuur

Wanneer u even druk bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie De Mol wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij onderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam De Mol?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam De Mol vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam De Mol
Wat betekent De Mol?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Mol. Zoek betekenis van De Mol »

Nog meer ideeën

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie De Mol? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom De Mol
Lees meer over stamboomononderzoek naar De Mol

Geef de familiegeschiedenis De Mol kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Mol


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie De Mol:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om meer informatie over uw familieleden te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie De Mol
Vind ook informatie over familie De Mol in de lokale archieven.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis De Mol
Hoe leefde De Mol in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Mol, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin De Mol voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie De Mol
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam De Mol voorkomt in de geschiedenis.

 • De Mol in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Mol.

Boeken voor genealogisch onderzoek naar familie De Mol

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van De Mol kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen assisteren bij familieonderzoek De Mol:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Heeft de familie De Mol een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor De Mol te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Mol die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Mol bekend?

Zoek naar familiewapen "De Mol"

Kunt u geen familiewapen voor De Mol vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Mol laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Mol, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Terug in de geschiedenis De Mol

Ook gegevens over overleden De Mol-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Mol

overleden De Mol
Informatie over overleden De Mol familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid De Mol dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" De Mol?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie De Mol, de beruchte boef De Mol, of filmster De Mol? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende De Mol misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie De Mol ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie De Mol?

Google eens op "stamboom De Mol" of "genealogie De Mol" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie De Mol:

Wie heet er nog meer De Mol?

Wie heten er ook De Mol? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie De Mol
Wie heet er ook De Mol? Tip: Zoek bekende of onbekende naamdragers op, op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Waar komt de naam De Mol vandaan?

De naam De Mol bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam De Mol in Nederland of België veel gehanteerd is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam De Mol

De naam De Mol: Wat is de herkomst van De Mol? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van De Mol (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Mol (BE) »

Schrijfwijzen De Mol?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Mol?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Mol. Zoek schrijfwijzen van De Mol »

Is familie De Mol van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Mol deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Mol. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Meer over stamboom De Mol

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar De Mol? Bedenk dan het volgende:


stamboom De Mol uitzoeken
Meer weten over familie De Mol?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Boele | stamboom Van Heel | stamboom Raats | stamboom Bloemen | stamboom Puts