de beste online bronnen

Stamboom De Jongh


Overzicht van de gegevens voor stamboom De Jongh
Benieuwd naar de stamboom van uw familie De Jongh? Begin hier met de stamboom van uw familie. De bronnen op deze pagina zijn zoveel mogelijk specifiek voor De Jongh.
Suggestie: naast de verwijzingen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom De Jongh in 5 minuten


Het starten met stamboom De Jongh is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom De Jongh
Uw stamboom maken De Jongh

Stamboomonderzoek naar De Jongh - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie De Jongh hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie De Jongh.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie De Jongh, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom De Jongh.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar De Jongh voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Jongh
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Jongh

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Jongh
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Jongh

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar De Jongh is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde achternaam De Jongh betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u gegevens ontdekt hebt. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar De Jongh zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright discussies te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


De Jongh online
De Jongh online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom De Jongh

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van derden onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie De Jongh
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Jongh

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie De Jongh? Vind resultaat op de volgende sites:

 • CBG De Jongh
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "De Jongh".

 • Archieven De Jongh
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie De Jongh
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Jongh".

 • MyHeritage.com De Jongh
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam De Jongh.

Stamboom meer laten groeien

U wilt stamboom meer uitzoeken? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar De Jongh. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks De Jongh: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Jongh: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Jongh: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Jongh: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam De Jongh te vinden, de stamvader De Jongh en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks De Jongh geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie De Jongh.stamvader De Jongh
Stamvader De Jongh is de naamgever van de familie De Jongh


stamreeks De Jongh
kwartierstaat De Jongh
genealogie De Jongh
parenteel De Jongh

Wat is de oorsprong van de familienaam De Jongh?

De naam De Jongh bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam De Jongh in Nederland of België veel gebruikt is - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam De Jongh

De naam De Jongh: Maar waar komt De Jongh nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van De Jongh (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Jongh (BE) »

Programmatuur

Er is bij stamboomonderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Terug in de geschiedenis De Jongh

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Jongh

overleden De Jongh
Grafstenen van overleden De Jongh familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid De Jongh dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer De Jongh?

Wie heten er nog meer De Jongh? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie De Jongh
Wie heet er ook De Jongh? Tip: Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam De Jongh?

Wat betekent de naam De Jongh? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam De Jongh op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam De Jongh
Wat betekent De Jongh?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Jongh. Zoek betekenis van De Jongh »

Heeft de familie De Jongh een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Jongh die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen De Jongh oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Jongh bekend?

Zoek naar familiewapen "De Jongh"

Kunt u geen familiewapen van De Jongh vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Jongh laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Jongh, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Naslagwerken voor familieonderzoek naar familie De Jongh

Ook in de boekhandel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van De Jongh kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek naar familie De Jongh:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Ben ik familie van de "bekende" De Jongh?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie De Jongh, de beruchte boef De Jongh, of filmster De Jongh? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende De Jongh wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie De Jongh ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie De Jongh?

Google eens op "stamboom De Jongh" of "genealogie De Jongh" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie De Jongh:

Schrijfwijzen De Jongh?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Jongh?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Jongh. Zoek schrijfwijzen van De Jongh »

Geef de familiegeschiedenis De Jongh kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Jongh
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie De Jongh:

Aanvullende ideeën

U zoekt nog meer bronnen om meer te weten te komen over familie De Jongh? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom De Jongh
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie De Jongh

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis De Jongh
Hoe leefde De Jongh vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont vele oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • De Jongh in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Jongh.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Jongh, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie De Jongh
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam De Jongh voorkomt in de geschiedenis.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over uw familie op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot hun oude administraties.

informatie De Jongh
Vind ook informatie over familie De Jongh in de lokale archieven.

Is familie De Jongh van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat eens voor: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Jongh deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Jongh. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Meer over stamboom De Jongh

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek De Jongh? Overweeg dan het volgende:


stamboom De Jongh uitzoeken
Meer weten over van familie De Jongh?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Velzen | stamboom Keijzer | stamboom Brinkman | stamboom Klomp | stamboom Brand