de bronnen voor

Stamboom De Jong


Overzicht van de online bronnen en gegevens voor stamboom De Jong
Stamboomonderzoek doen naar uw familie De Jong? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie De Jong. De links zijn zoveel mogelijk specifiek voor De Jong.
Suggestie: naast de online links op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom De Jong in 5 minuten


Het starten met de stamboom De Jong is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom De Jong
De stamboom maken De Jong

Stamboomonderzoek naar De Jong - zelf doen?

Onderzoek naar de familie De Jong hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie De Jong.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie De Jong, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor de stamboom De Jong.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar De Jong uitvoeren.

Stamboomonderzoek De Jong
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek De Jong

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden De Jong
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van De Jong

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Stamboom steeds meer laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar De Jong. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks De Jong: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat De Jong: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie De Jong: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel De Jong: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam De Jong te vinden, de stamvader De Jong en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks De Jong geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom De Jong.stamvader De Jong
Stamvader De Jong is de naamgever van de familie De Jong


stamreeks De Jong
kwartierstaat De Jong
genealogie De Jong
parenteel De Jong

NB: Om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar De Jong is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam De Jong betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt heeft. Zodat u het kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar De Jong zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright issues te voorkomen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


De Jong online
De Jong online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom De Jong

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie De Jong. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie De Jong
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie De Jong

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie De Jong? Zoek resultaat op deze websites:

 • FamilySearch.org De Jong
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam De Jong.

 • WieWasWie De Jong
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "De Jong".

 • Zoek "De Jong" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven De Jong
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com De Jong
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam De Jong.

Heeft de familie De Jong een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor De Jong die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen De Jong bekend?

Zoek naar familiewapen "De Jong"

Kunt u geen familiewapen De Jong vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen De Jong laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen De Jong, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis De Jong
Hoe leefde De Jong vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel historische Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin De Jong voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders De Jong, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar De Jong in het Nationaal Archief.

 • De Jong in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar De Jong.

 • Bibliografie De Jong
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam De Jong voorkomt in de geschiedenis.

Wat is de oorsprong van familienaam De Jong?

De naam De Jong bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar De Jong in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam De Jong

De naam De Jong: Waar komt de naam De Jong vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van De Jong (NL) »

België:
Zoek herkomst van De Jong (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" De Jong?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie De Jong, de beruchte boef De Jong, of moviestar De Jong? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de bekende De Jong misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie De Jong ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie De Jong?

Google eens op "stamboom De Jong" of "genealogie De Jong" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie De Jong:

Terug in de geschiedenis De Jong

Ook gegevens over overleden De Jong-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen De Jong

overleden De Jong
Informatie over overleden De Jong familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon De Jong dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Vastleggen van alle gegevens

Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam De Jong?

Wat betekent uw naam De Jong? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam De Jong op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam De Jong
Wat betekent De Jong?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam De Jong. Zoek betekenis van De Jong »

Schrijfwijzen De Jong?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van De Jong?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam De Jong. Zoek schrijfwijzen van De Jong »

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familie te vinden.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie De Jong
Vind ook informatie over familie De Jong in de historische archieven.

Nog meer ideeën voor stamboomonderzoek De Jong

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie De Jong? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom De Jong
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie De Jong

Wie heet er nog meer De Jong?

Wie heeft nog meer de naam De Jong? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie De Jong
Wie heet er nog meer De Jong? Zoek bekende of onbekende achternaamgenoten op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken voor genealogisch onderzoek familie De Jong

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van De Jong kan opstellen. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste genealogische boekenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te bestellen en kunnen assisteren bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Geef de familiegeschiedenis De Jong kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie De Jong
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie De Jong:

Is familie De Jong van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag wel voorgelegd: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als De Jong deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van De Jong. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom De Jong

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar De Jong? Bedenk dan het volgende:


stamboom De Jong uitzoeken
Meer weten over De Jong?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom De Vries | stamboom Jansen