de beste bronnen

Stamboom Beemster


Overzicht van de online gegevens voor stamboom Beemster
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Beemster? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van familie Beemster. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie Beemster.
Tip: naast de online bronnen op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Beemster in 5 minuten


Het begin van stamboom Beemster is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Beemster
De stamboom maken Beemster

Stamboomonderzoek naar Beemster - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Beemster hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Beemster.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Beemster.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Beemster voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Beemster
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Beemster

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Beemster
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Beemster

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Beemster. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Beemster is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Beemster betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u gegevens gevonden heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Beemster zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright issues te omzeilen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Beemster online
Beemster online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom Beemster steeds meer laten groeien

U wilt de stamboom Beemster steeds verder laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Beemster. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Beemster: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Beemster: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Beemster: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Beemster: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Beemster te vinden, de stamvader Beemster en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Beemster geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Beemster.stamvader Beemster
Stamvader Beemster is de naamgever van de familie Beemster


stamreeks Beemster
kwartierstaat Beemster
genealogie Beemster
parenteel Beemster

Online informatie voor Stamboom Beemster

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Beemster langzamerhand uit.


familie Beemster
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Beemster

Snel veel gegevens vinden voor familie Beemster? Vind resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Beemster
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Beemster".

 • MyHeritage.com Beemster
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Beemster.
 • FamilySearch.org Beemster
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Beemster.

 • CBG Beemster
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Beemster".

 • Zoek "Beemster" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Beemster
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Beemster
Hoe leefde Beemster in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Beemster, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Beemster
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Beemster voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Beemster voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Beemster in het Nationaal Archief.

 • Beemster in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Beemster.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek naar familie Beemster

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Beemster kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste genealogische naslagwerken. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij familieonderzoek naar Beemster:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Schrijfwijzen Beemster?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Beemster?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Beemster. Zoek schrijfwijzen van Beemster »

Wat betekent de naam Beemster?

Wat betekent uw naam Beemster? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Beemster vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Beemster
Wat betekent Beemster?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Beemster. Zoek betekenis van Beemster »

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Beemster?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Beemster, de beruchte crimineel Beemster, of moviestar Beemster? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Beemster misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Beemster ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Beemster?

Google eens op "stamboom Beemster" of "genealogie Beemster" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Beemster:

Waar komt de naam Beemster vandaan?

De naam Beemster bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Beemster in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Beemster

De naam Beemster: Waar komt Beemster nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Beemster (NL) »

België:
Zoek herkomst van Beemster (BE) »

Aanvullende ideeën voor de stamboom Beemster

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Beemster? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Beemster
Lees meer over stamboomononderzoek naar Beemster

Wie heet er nog meer Beemster?

Wie heeft nog meer de achternaam Beemster? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Beemster
Wie heet er ook Beemster? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Beemster

Ook gegevens over overleden Beemster-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Beemster

overleden Beemster
Grafstenen van overleden Beemster familieleden geven veel extra gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Beemster dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Geef de familiegeschiedenis Beemster kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Beemster
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Beemster:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot deze administraties.

informatie Beemster
Vind ook informatie over familie Beemster in de archieven.

Heeft de familie Beemster een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Beemster die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Beemster oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Beemster bekend?

Zoek naar familiewapen "Beemster"

Kunt u geen familiewapen Beemster vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Beemster laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Beemster, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie Beemster van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Beemster deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Beemster. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Beemster

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Beemster? Bedenk dan het volgende:


stamboom Beemster uitzoeken
Meer weten over de stamboom Beemster?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Grooters | stamboom Bakelaar | stamboom Brinkhof | stamboom Bolle | stamboom Achten