de beste bronnen voor

Stamboom Aspers


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Aspers
Onderzoek doen naar uw familie Aspers? Begin hier met de stamboom van familie Aspers. De bronnen zijn specifiek voor familie Aspers.
Suggestie: naast de online links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Aspers in 5 minuten


Het begin van de stamboom Aspers is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Aspers
De stamboom maken Aspers

Stamboomonderzoek naar Aspers - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Aspers hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Aspers.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Aspers.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Aspers uitvoeren.

Stamboomonderzoek Aspers
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Aspers

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Aspers
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Aspers

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Aspers is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde achternaam Aspers betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Aspers zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright discussies te voorkomen en om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Aspers online
Gegevens van Aspers online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Aspers

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Aspers. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Aspers
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Aspers

Snel informatie vinden voor de familie Aspers? Vind resultaat op deze sites:

 • Zoek "Aspers" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Aspers
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Aspers.

 • CBG Aspers
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Aspers".

 • MyHeritage.com Aspers
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Aspers.

De stamboom verder laten groeien

U wilt stamboom Aspers verder uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Aspers. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Aspers: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Aspers: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Aspers: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Aspers: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Aspers te vinden, de stamvader Aspers en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Aspers geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Aspers
Stamvader Aspers is de naamgever van de familie Aspers


stamreeks Aspers
kwartierstaat Aspers
genealogie Aspers
parenteel Aspers

Ben ik familie van de "bekende" Aspers?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Aspers, de beruchte crimineel Aspers, of moviestar Aspers? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Aspers wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Aspers ?
Maken bekende of beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Aspers?

Google eens op "stamboom Aspers" of "genealogie Aspers" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Aspers:

Boeken stamboomonderzoek

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Aspers kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen helpen bij het stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
 

Schrijfwijzen Aspers?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Aspers?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Aspers. Zoek schrijfwijzen van Aspers »

Geef de familiegeschiedenis Aspers kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Aspers


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Aspers:

Terug in de geschiedenis Aspers

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Aspers

overleden Aspers
Informatie over overleden Aspers familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Aspers dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wat is de oorsprong van Aspers?

De naam Aspers bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar Aspers in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Aspers

De naam Aspers: Wat is de herkomst van Aspers? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Aspers (NL) »

België:
Zoek herkomst van Aspers (BE) »

Aanvullende bronnen voor stamboomonderzoek Aspers

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Aspers? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Aspers
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Aspers

Wie heet er nog meer Aspers?

Wie heten er ook Aspers? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Aspers
Wie heet er nog meer Aspers? Zoek bekende of onbekende naamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online om informatie over uw familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Aspers
Vind nog meer informatie over familie Aspers in de lokale archieven.

Wat betekent de naam Aspers?

Wat betekent de naam Aspers? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Aspers op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Aspers
Wat betekent Aspers?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Aspers. Zoek betekenis van Aspers »

Heeft de familie Aspers een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Aspers te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Aspers die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Aspers oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Aspers bekend?

Zoek naar familiewapen "Aspers"

Kunt u geen familiewapen van Aspers vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Aspers laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Aspers, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Software

Er is bij stamboomonderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Aspers
Hoe leefde Aspers in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Aspers in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Aspers voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Aspers
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Aspers voorkomt in de geschiedenis.

Is familie Aspers van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Aspers deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Aspers. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Aspers

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Aspers? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Aspers uitzoeken
Meer weten over Aspers?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van den Brekel | stamboom Boxma | stamboom Van den Acker | stamboom Brandse | stamboom Berbee