de beste bronnen

Stamboom Ardesch


De online bronnen voor stamboom Ardesch
Benieuwd naar de stamboom van familie Ardesch? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie. De links op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de bronnen op deze website, raadpleeg ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Ardesch in 5 minuten


Het begin van stamboom Ardesch is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Ardesch
De stamboom maken Ardesch

Stamboomonderzoek naar Ardesch - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Ardesch hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Ardesch.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Ardesch.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Ardesch uitvoeren.

Stamboomonderzoek Ardesch
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Ardesch

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Ardesch
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Ardesch

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Ardesch. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Ardesch is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Ardesch betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data ontdekt heeft. Zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Ardesch zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright discussies te omzeilen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Ardesch online
Ardesch online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Ardesch. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Ardesch: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Ardesch: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Ardesch: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Ardesch: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Ardesch te vinden, de stamvader Ardesch en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Ardesch geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Ardesch
Stamvader Ardesch is de naamgever van de familie Ardesch


stamreeks Ardesch
kwartierstaat Ardesch
genealogie Ardesch
parenteel Ardesch

Online informatie voor Stamboom Ardesch

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Ardesch. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Ardesch
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Ardesch

Eenvoudig informatie vinden voor familie Ardesch? Zoek resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Ardesch
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Ardesch.
 • FamilySearch.org Ardesch
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Ardesch.

 • CBG Ardesch
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Ardesch".

 • WieWasWie Ardesch
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Ardesch".

Wie heet er nog meer Ardesch?

Wie heeft nog meer de achternaam Ardesch? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Ardesch
Wie heet er nog meer Ardesch? Zoek onbekende familieleden op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Ardesch?

Wat betekent de naam Ardesch? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Ardesch op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Ardesch
Wat betekent Ardesch?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Ardesch. Zoek betekenis van Ardesch »

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Ardesch
Vind ook informatie over familie Ardesch in de lokale archieven.

Schrijfwijzen Ardesch?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Ardesch?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Ardesch. Zoek schrijfwijzen van Ardesch »

Naslagwerken genealogisch onderzoek naar Ardesch

Ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Ardesch kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. Deze boeken kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even bezig bent met stamboomonderzoek naar familie Ardesch wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen

U zoekt aanvullende ideeën voor de stamboom van familie Ardesch? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Ardesch
Lees meer over stamboomononderzoek naar Ardesch

Waar komt de familienaam Ardesch vandaan?

De naam Ardesch bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Ardesch in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Ardesch

De naam Ardesch: Waar komt de naam Ardesch vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Ardesch (NL) »

België:
Zoek herkomst van Ardesch (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Ardesch?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Ardesch, de beruchte boef Ardesch, of moviestar Ardesch? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Ardesch wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Ardesch ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Ardesch?

 • Biografisch Portaal Ardesch
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en andere beroemde figuren uit de geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Ardesch" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Ardesch voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Ardesch" of "genealogie Ardesch" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Ardesch:

Geef de familiegeschiedenis Ardesch kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Ardesch
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Ardesch:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Ardesch
Hoe leefde Ardesch vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel historische beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Ardesch
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Ardesch voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Ardesch voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Ardesch, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Terug in de geschiedenis Ardesch

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Ardesch

overleden Ardesch
Informatie over overleden Ardesch familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Ardesch dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Heeft de familie Ardesch een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Ardesch te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Ardesch die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Ardesch bekend?

Zoek naar familiewapen "Ardesch"

Kunt u geen familiewapen Ardesch vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Ardesch laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Ardesch, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Is familie Ardesch van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Ardesch deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Ardesch. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor de stamboom Ardesch

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Ardesch? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Ardesch uitzoeken
Meer weten over Ardesch?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Azahaf | stamboom Akdag | stamboom Van der Bie | stamboom Bierkens | stamboom Berlijn