de beste bronnen

Stamboom Appelboom


Overzicht van de online gegevens voor stamboom Appelboom
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Appelboom? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Appelboom in 5 minuten


Het begin van stamboom Appelboom is in de basis erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Appelboom
Uw stamboom maken Appelboom

Stamboomonderzoek naar Appelboom - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Appelboom hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Appelboom.

Op deze website vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Appelboom, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Appelboom.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Appelboom voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Appelboom
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Appelboom

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Appelboom
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Appelboom

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Appelboom is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke achternaam Appelboom betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Appelboom zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright problemen te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Appelboom online
Appelboom online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom uitgebreider uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Appelboom. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Appelboom: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Appelboom: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Appelboom: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Appelboom: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Appelboom te vinden, de stamvader Appelboom en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Appelboom geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Appelboom.stamvader Appelboom
Stamvader Appelboom is de naamgever van de familie Appelboom


stamreeks Appelboom
kwartierstaat Appelboom
genealogie Appelboom
parenteel Appelboom

Online informatie voor Stamboom Appelboom

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Appelboom langzamerhand uit.


familie Appelboom
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Appelboom

Snel gegevens vinden voor de familie Appelboom? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • CBG Appelboom
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Appelboom".

 • FamilySearch.org Appelboom
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Appelboom.

 • WieWasWie Appelboom
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Appelboom".

 • Zoek "Appelboom" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Appelboom
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Appelboom.
 • Archieven Appelboom
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Ben ik familie van de "bekende" Appelboom?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Appelboom, de beruchte boef Appelboom, of moviestar Appelboom? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Appelboom wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Appelboom ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Appelboom?

Google eens op "stamboom Appelboom" of "genealogie Appelboom" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Appelboom:

Schrijfwijzen Appelboom?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Appelboom?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Appelboom. Zoek schrijfwijzen van Appelboom »

Wat betekent de naam Appelboom?

Wat betekent de naam Appelboom? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Appelboom op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Appelboom
Wat betekent Appelboom?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Appelboom. Zoek betekenis van Appelboom »

Software

Wanneer u een tijdje druk bent geweest met stamboomonderzoek naar familie Appelboom ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken voor stamboomonderzoek Appelboom

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Appelboom kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de beginnende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen helpen bij stamboomonderzoek naar familie Appelboom:

Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wie heet er nog meer Appelboom?

Wie heten er ook Appelboom? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Appelboom
Wie heet er nog meer Appelboom? Tip: Zoek onbekende achternaamgenoten op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Extra ideeën

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Appelboom? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Appelboom
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Appelboom

Wat is de oorsprong van Appelboom?

De naam Appelboom bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Appelboom in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Appelboom

De naam Appelboom: Wat is de herkomst van de naam Appelboom? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Appelboom (NL) »

België:
Zoek herkomst van Appelboom (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Appelboom kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Appelboom


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Appelboom:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Appelboom
Hoe leefde Appelboom vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont diverse oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Appelboom voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Appelboom, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Appelboom in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Appelboom
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Appelboom voorkomt in de geschiedenis.

 • Appelboom in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Appelboom.

Terug in de geschiedenis Appelboom

Wanneer u al wat data van verwanten hebt ontdekt, kunt u verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden Appelboom-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Appelboom

overleden Appelboom
Grafstenen van overleden Appelboom familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Appelboom dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer gegevens over familieleden te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Appelboom
Vind ook informatie over familie Appelboom in de historische archieven.

Heeft de familie Appelboom een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Appelboom te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Appelboom die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Appelboom oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Appelboom bekend?

Zoek naar familiewapen "Appelboom"

Kunt u geen familiewapen van Appelboom vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Appelboom laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Appelboom, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie Appelboom van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat voorgelegd: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Appelboom deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Appelboom. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende input voor de stamboom Appelboom

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Appelboom? Overweeg dan het volgende:


stamboom Appelboom uitzoeken
Meer weten over Appelboom?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Biever | stamboom Ten Bokkel | stamboom Bakkes | stamboom Althof | stamboom Arikan