de beste online bronnen voor

Stamboom Altenburg


De online gegevens voor stamboom Altenburg
Onderzoek doen naar uw familie Altenburg? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van familie Altenburg. De links op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor Altenburg.
Suggestie: naast de tips op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Altenburg in 5 minuten


Het starten met stamboom Altenburg is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Altenburg
Uw stamboom maken Altenburg

Stamboomonderzoek naar Altenburg - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Altenburg hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Altenburg.

Op deze website vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Altenburg.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Altenburg voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Altenburg
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Altenburg

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Altenburg
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Altenburg

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Altenburg

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te vinden zijn?Let op: weet dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Altenburg
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Altenburg

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Altenburg? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • MyHeritage.com Altenburg
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Altenburg.
 • CBG Altenburg
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Altenburg".

 • Archieven Altenburg
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Altenburg" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Altenburg
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Altenburg.

 • WieWasWie Altenburg
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Altenburg".

Let op: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Altenburg is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

 • Dezelfde (achter)naam Altenburg betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Altenburg zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bron om copyright problemen te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Altenburg online
Gegevens van Altenburg online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Stamboom Altenburg steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom verder uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Altenburg. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Altenburg: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Altenburg: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Altenburg: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Altenburg: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Altenburg te vinden, de stamvader Altenburg en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Altenburg geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Altenburg
Stamvader Altenburg is de naamgever van de familie Altenburg


stamreeks Altenburg
kwartierstaat Altenburg
genealogie Altenburg
parenteel Altenburg

Geef de familiegeschiedenis Altenburg kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Altenburg
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Altenburg:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Altenburg
Hoe leefde Altenburg vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont een groot aantal historische beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Altenburg
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Altenburg voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Altenburg in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Altenburg.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Altenburg in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Altenburg voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Altenburg, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Aanvullende bronnen

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Altenburg? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Altenburg
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Altenburg

Wat betekent de naam Altenburg?

Wat betekent uw naam Altenburg? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Altenburg op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Altenburg
Wat betekent Altenburg?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Altenburg. Zoek betekenis van Altenburg »

Naslagwerken genealogisch onderzoek Altenburg

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Altenburg kan opstellen. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerken. Deze boeken kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
 

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familie op te speuren.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Altenburg
Vind ook informatie over familie Altenburg in de regionale archieven.

Waar komt de familienaam Altenburg vandaan?

De naam Altenburg bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart kunt u zien waar de naam Altenburg in Nederland of België veel gebruikt wordt - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult traceren. U kunt dan in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Altenburg

De naam Altenburg: Waar komt de naam Altenburg nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Altenburg (NL) »

België:
Zoek herkomst van Altenburg (BE) »

Software

Wanneer u even bezig bent met onderzoek naar de familie Altenburg wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie Altenburg een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Altenburg die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Altenburg oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Altenburg bekend?

Zoek naar familiewapen "Altenburg"

Kunt u geen familiewapen voor Altenburg vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Altenburg laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Altenburg, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Schrijfwijzen Altenburg?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Altenburg?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Altenburg. Zoek schrijfwijzen van Altenburg »

Ben ik familie van de "bekende" Altenburg?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Altenburg, de beruchte boef Altenburg, of filmster Altenburg? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Altenburg misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Altenburg ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Altenburg?

Google eens op "stamboom Altenburg" of "genealogie Altenburg" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Altenburg:

Wie heet er nog meer Altenburg?

Wie heeft nog meer de achternaam Altenburg? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Altenburg
Wie heet er ook Altenburg? Zoek onbekende familieleden op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Terug in de geschiedenis Altenburg

Wanneer u al wat data van verwanten hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Altenburg-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Altenburg

overleden Altenburg
Informatie over overleden Altenburg familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Altenburg dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Is familie Altenburg van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Altenburg deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Altenburg. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Altenburg

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Altenburg? Overweeg dan het volgende:


stamboom Altenburg uitzoeken
Meer weten over familie Altenburg?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Beer | stamboom Eilers | stamboom Hofhuis | stamboom Dirkse | stamboom Bosters