de beste online bronnen

Stamboom Afman


De bronnen en gegevens voor stamboom Afman
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Afman? Begin hier met de genelaogie van familie Afman. De bronnen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Afman.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start de stamboom Afman in 5 minuten


Het starten met stamboom Afman is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Afman
Uw stamboom maken Afman

Stamboomonderzoek naar Afman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Afman hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Afman.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Afman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Afman uitvoeren.

Stamboomonderzoek Afman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Afman

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Afman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Afman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Afman is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Afman betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Afman zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Afman online
Afman online gevonden? Check altijd de bronnen.

De stamboom Afman steeds verder laten groeien

U wilt de stamboom Afman meer uitzoeken? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Afman. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Afman: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Afman: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Afman: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Afman: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Afman te vinden, de stamvader Afman en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Afman geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Afman.stamvader Afman
Stamvader Afman is de naamgever van de familie Afman


stamreeks Afman
kwartierstaat Afman
genealogie Afman
parenteel Afman

Online informatie voor Stamboom Afman

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Afman. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te vinden zijn?Let op: weet dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Afman langzamerhand uit.


familie Afman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Afman

Eenvoudig veel gegevens vinden voor de familie Afman? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • CBG Afman
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Afman".

 • MyHeritage.com Afman
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Afman.
 • WieWasWie Afman
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Afman".

 • Archieven Afman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Afman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Afman.

 • Zoek "Afman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over familie op te speuren.

Regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Afman
Vind nog meer informatie over familie Afman in de regionale archieven.

Wat betekent de naam Afman?

Wat betekent uw naam Afman? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Afman vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Afman
Wat betekent Afman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Afman. Zoek betekenis van Afman »

Heeft de familie Afman een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Afman te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Afman die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Afman oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Afman bekend?

Zoek naar familiewapen "Afman"

Kunt u geen familiewapen voor Afman vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Afman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Afman, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Afman
Hoe leefde Afman in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse oude beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Afman
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Afman voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Afman, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Afman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Afman.

 • Krantenartikelen waarin Afman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Afman in het Nationaal Archief.

Ben ik familie van de "bekende" Afman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Afman, de beruchte boef Afman, of moviestar Afman? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Afman misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Afman ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Afman?

 • Biografisch Portaal Afman
  De site van Biografisch Portaal geeft informatie over kopstukken en andere beroemde figuren uit de geschiedenis, uit het verleden tot nu.

 • "Afman" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Afman voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Afman" of "genealogie Afman" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Afman:

Terug in de geschiedenis Afman

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Afman-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Afman

overleden Afman
Informatie over overleden Afman familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Afman dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Afman kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Afman


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Afman:

Schrijfwijzen Afman?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Afman?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Afman. Zoek schrijfwijzen van Afman »

Programmatuur

Wanneer u even bezig bent geweest met onderzoek naar familie Afman ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wie heet er nog meer Afman?

Wie heeft nog meer de achternaam Afman? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Afman
Wie heet er ook Afman? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Boeken voor stamboomonderzoek familie Afman

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van Afman kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen assisteren bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Waar komt de familienaam Afman vandaan?

De naam Afman bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Afman in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt vinden. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Afman

De naam Afman: Maar waar komt de naam Afman vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Afman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Afman (BE) »

Extra bronnen voor de stamboom Afman

U zoekt extra bronnen voor familie Afman? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Afman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Afman

Is familie Afman van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel gesteld: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Afman deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Afman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende input voor stamboom Afman

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Afman? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Afman uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Afman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Ahrens | stamboom Antonia | stamboom Agterhuis | stamboom Barry | stamboom Beerthuizen