de online bronnen voor

Stamboom Aartse


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Aartse
Onderzoek doen naar familie Aartse? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie Aartse.
Suggestie: naast de links op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Aartse in 5 minuten


Het starten met de stamboom Aartse is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Aartse
Uw stamboom maken Aartse

Stamboomonderzoek naar Aartse - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Aartse hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Aartse.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Aartse.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Aartse uitvoeren.

Stamboomonderzoek Aartse
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Aartse

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Aartse
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Aartse

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Aartse. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Aartse is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde (achter)naam Aartse betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde data gevonden hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Aartse zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright issues te voorkomen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Aartse online
Aartse online ontdekt? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Aartse

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders online te vinden zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Aartse
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Aartse

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Aartse? Vind resultaat op deze sites:

 • Zoek "Aartse" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Aartse
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Aartse.

 • CBG Aartse
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Aartse".

 • WieWasWie Aartse
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Aartse".

De stamboom Aartse steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Aartse steeds uitgebreider laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Aartse. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Aartse: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Aartse: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Aartse: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Aartse: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de achternaam Aartse te vinden, de stamvader Aartse en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Aartse geeft een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Aartse
Stamvader Aartse is de naamgever van de familie Aartse


stamreeks Aartse
kwartierstaat Aartse
genealogie Aartse
parenteel Aartse

Software

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familie op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Aartse
Vind ook informatie over familie Aartse in de historische archieven.

Naslagwerken stamboomonderzoek Aartse

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van familie Aartse kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken zijn online te koop en kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek familie Aartse:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wie heet er nog meer Aartse?

Wie heeft nog meer de naam Aartse? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Aartse
Wie heet er ook Aartse? Tip: Speur onbekende naamdragers op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Aartse een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Aartse die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Aartse oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Aartse bekend?

Zoek naar familiewapen "Aartse"

Kunt u geen familiewapen van Aartse vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Aartse laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Aartse, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Terug in de geschiedenis Aartse

Ook informatie over overleden Aartse-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Aartse

overleden Aartse
Grafstenen van overleden Aartse familieleden geven veel gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan het familielid Aartse dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Aartse kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Aartse
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Aartse:

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Aartse

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over familie Aartse? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Aartse
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Aartse

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Aartse
Hoe leefde Aartse in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Aartse in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Aartse voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Aartse, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Waar komt de familienaam Aartse vandaan?

De naam Aartse bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Aartse in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Aartse

De naam Aartse: Waar komt de naam Aartse nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Aartse (NL) »

België:
Zoek herkomst van Aartse (BE) »

Schrijfwijzen Aartse?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Aartse?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Aartse. Zoek schrijfwijzen van Aartse »

Ben ik familie van de "bekende" Aartse?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Aartse, de beruchte crimineel Aartse, of moviestar Aartse? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Aartse misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Aartse ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Aartse?

Google eens op "stamboom Aartse" of "genealogie Aartse" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Aartse:

Wat betekent de naam Aartse?

Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Aartse op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Aartse
Wat betekent Aartse?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Aartse. Zoek betekenis van Aartse »

Is familie Aartse van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Aartse deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Aartse. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Aartse

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Aartse? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Aartse uitzoeken
Meer weten over de stamboom Aartse?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Achterhuis | stamboom Alic | stamboom Alderlieste | stamboom Ahrouch | stamboom Althoff