de beste bronnen

Stamboom Zwitserloot


Overzicht van de online bronnen voor stamboom Zwitserloot
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Zwitserloot? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Zwitserloot.
Suggestie: naast de online links op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Zwitserloot in 5 minuten


Het starten met de stamboom Zwitserloot is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Zwitserloot
De stamboom maken Zwitserloot

Stamboomonderzoek naar Zwitserloot - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Zwitserloot hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Zwitserloot.

Op deze pagina vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Zwitserloot.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Zwitserloot voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Zwitserloot
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Zwitserloot

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Zwitserloot
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Zwitserloot

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom Zwitserloot verder uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Zwitserloot. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Zwitserloot: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Zwitserloot: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Zwitserloot: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Zwitserloot: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Zwitserloot te vinden, de stamvader Zwitserloot en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Zwitserloot geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de familie Zwitserloot.stamvader Zwitserloot
Stamvader Zwitserloot is de naamgever van de familie Zwitserloot


stamreeks Zwitserloot
kwartierstaat Zwitserloot
genealogie Zwitserloot
parenteel Zwitserloot

Let op: Zaken om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Zwitserloot is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Eenzelfde naam Zwitserloot betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Zwitserloot zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN ook om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Zwitserloot online
Informatie over Zwitserloot online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Zwitserloot

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Zwitserloot. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Zwitserloot
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Zwitserloot

Snel informatie vinden voor familie Zwitserloot? Vind resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Zwitserloot
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Zwitserloot".

 • Zoek "Zwitserloot" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Zwitserloot
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Zwitserloot.

 • MyHeritage.com Zwitserloot
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Zwitserloot.
 • Archieven Zwitserloot
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Zwitserloot
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Zwitserloot".

Heeft de familie Zwitserloot een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Zwitserloot te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Zwitserloot die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Zwitserloot bekend?

Zoek naar familiewapen "Zwitserloot"

Kunt u geen familiewapen van Zwitserloot vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Zwitserloot laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Zwitserloot, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wat is de oorsprong van Zwitserloot?

De naam Zwitserloot bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Zwitserloot in Nederland of België veel gehanteerd is - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Zwitserloot

De naam Zwitserloot: Wat is de herkomst van de naam Zwitserloot? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Zwitserloot (NL) »

België:
Zoek herkomst van Zwitserloot (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Zwitserloot kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Zwitserloot
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Zwitserloot:

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Zwitserloot

U zoekt aanvullende ideeën voor de stamboom van familie Zwitserloot? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Zwitserloot
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Zwitserloot

Ben ik familie van de "bekende" Zwitserloot?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Zwitserloot, de beruchte crimineel Zwitserloot, of filmster Zwitserloot? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Zwitserloot misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Zwitserloot ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Zwitserloot?

Google eens op "stamboom Zwitserloot" of "genealogie Zwitserloot" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Zwitserloot:

Stamboom Software

Er is vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online om informatie over uw familie te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot hun administraties.

informatie Zwitserloot
Vind ook informatie over familie Zwitserloot in de regionale archieven.

Terug in de geschiedenis Zwitserloot

Ook informatie over overleden Zwitserloot-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Zwitserloot

overleden Zwitserloot
Grafstenen van overleden Zwitserloot familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Zwitserloot dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer Zwitserloot?

Wie heten er ook Zwitserloot? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Zwitserloot
Wie heet er ook Zwitserloot? Tip: Speur bekende of onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Zwitserloot?

Wat betekent uw naam Zwitserloot? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Zwitserloot op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Zwitserloot
Wat betekent Zwitserloot?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Zwitserloot. Zoek betekenis van Zwitserloot »

Boeken voor stamboomonderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Zwitserloot kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boekenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek naar familie:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Zwitserloot
Hoe leefde Zwitserloot in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont vele historische beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Zwitserloot, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Zwitserloot in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Zwitserloot voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Zwitserloot
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Zwitserloot voorkomt in de geschiedenis.

 • Zwitserloot in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Zwitserloot.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Schrijfwijzen Zwitserloot?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Zwitserloot?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Zwitserloot. Zoek schrijfwijzen van Zwitserloot »

Is familie Zwitserloot van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel gesteld: "Is mijn familie van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Zwitserloot deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Zwitserloot. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer over de stamboom Zwitserloot

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Zwitserloot? Bedenk dan het volgende:


stamboom Zwitserloot uitzoeken
Meer weten over van familie Zwitserloot?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom El Aissati | stamboom Abeln | stamboom Adriaansz | stamboom Adriaansens | stamboom Bennen