de beste online bronnen voor

Stamboom Zuidam


Overzicht van de bronnen voor stamboom Zuidam
Onderzoek doen naar uw familie Zuidam? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor familie Zuidam.
Tip: naast de online verwijzingen op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin stamboom Zuidam in 5 minuten


Het begin van stamboom Zuidam is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Zuidam
De stamboom maken Zuidam

Stamboomonderzoek naar Zuidam - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Zuidam hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Zuidam.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Zuidam, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Zuidam.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Zuidam uitvoeren.

Stamboomonderzoek Zuidam
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Zuidam

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Zuidam
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Zuidam

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Zuidam

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Zuidam. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Zuidam langzamerhand uit.


familie Zuidam
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Zuidam

Eenvoudig veel informatie vinden voor de familie Zuidam? Vind direct resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Zuidam
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Zuidam".

 • Zoek "Zuidam" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Zuidam
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Zuidam
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Zuidam".

Let op: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Zuidam is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Zuidam betekent niet automatisch dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u bepaalde gegevens gevonden hebt. Zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Zuidam zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om auteursrechtelijke issues te omzeilen en om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Zuidam online
Informatie over Zuidam online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom Zuidam steeds meer uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Zuidam. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Zuidam: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Zuidam: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Zuidam: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Zuidam: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Zuidam te vinden, de stamvader Zuidam en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Zuidam geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Zuidam.stamvader Zuidam
Stamvader Zuidam is de naamgever van de familie Zuidam


stamreeks Zuidam
kwartierstaat Zuidam
genealogie Zuidam
parenteel Zuidam

Nog meer ideeën

U zoekt extra ideeën voor familie Zuidam? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Zuidam
Lees meer over stamboomononderzoek naar Zuidam

Wat betekent de naam Zuidam?

Wat betekent de naam Zuidam? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Zuidam vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Zuidam
Wat betekent Zuidam?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Zuidam. Zoek betekenis van Zuidam »

Wie heet er nog meer Zuidam?

Wie heeft nog meer de achternaam Zuidam? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Zuidam
Wie heet er nog meer Zuidam? Speur onbekende achternaamgenoten op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Heeft de familie Zuidam een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Zuidam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Zuidam die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Zuidam bekend?

Zoek naar familiewapen "Zuidam"

Kunt u geen familiewapen Zuidam vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Zuidam laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Zuidam, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Naslagwerken familieonderzoek naar Zuidam

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Zuidam kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste naslagwerkenvoor de beginnende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen helpen bij genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Zuidam
Hoe leefde Zuidam in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Zuidam, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Zuidam in het Nationaal Archief.

 • Zuidam in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Zuidam.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

Waar komt de naam Zuidam vandaan?

De naam Zuidam bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Zuidam in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Zuidam

De naam Zuidam: Waar komt Zuidam nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Zuidam (NL) »

België:
Zoek herkomst van Zuidam (BE) »

Stamboom Software

Er is vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Zuidam?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Zuidam?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Zuidam. Zoek schrijfwijzen van Zuidam »

Ben ik familie van de "bekende" Zuidam?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Zuidam, de beruchte crimineel Zuidam, of filmster Zuidam? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn veel personen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Zuidam misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Zuidam ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Zuidam?

Google eens op "stamboom Zuidam" of "genealogie Zuidam" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Zuidam:

Geef de familiegeschiedenis Zuidam kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Zuidam
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Zuidam:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om meer gegevens over uw familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Zuidam
Vind meer informatie over familie Zuidam in de regionale archieven.

Terug in de geschiedenis Zuidam

Ook informatie over overleden Zuidam-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Zuidam

overleden Zuidam
Grafstenen van overleden Zuidam familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Zuidam dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Is familie Zuidam van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Zuidam deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Zuidam. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over stamboom Zuidam

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Zuidam? Bedenk dan het volgende:


stamboom Zuidam uitzoeken
Meer weten over familie Zuidam?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Blaas | stamboom Boersen | stamboom Kolenbrander | stamboom Van Mulken | stamboom Jordaan