de bronnen

Stamboom Zandt


De online bronnen en gegevens voor stamboom Zandt
Stamboomonderzoek doen naar familie Zandt? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De verwijzingen op deze pagina zijn specifiek voor Zandt.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Zandt in 5 minuten


Het starten met de stamboom Zandt is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Zandt
Uw stamboom maken Zandt

Stamboomonderzoek naar Zandt - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Zandt hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Zandt.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Zandt.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Zandt voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Zandt
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Zandt

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Zandt
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Zandt

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Zandt is het belangrijk om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Zandt betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Zandt zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Zandt online
Informatie over Zandt online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Zandt

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Zandt. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Zandt
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Zandt

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Zandt? Zoek resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Zandt" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Zandt
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Zandt
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Zandt".

 • FamilySearch.org Zandt
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Zandt.

De stamboom meer laten groeien

U wilt stamboom Zandt meer laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Zandt. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Zandt: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Zandt: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Zandt: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Zandt: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Zandt te vinden, de stamvader Zandt en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Zandt geeft ook een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Zandt
Stamvader Zandt is de naamgever van de familie Zandt


stamreeks Zandt
kwartierstaat Zandt
genealogie Zandt
parenteel Zandt

Wie heet er nog meer Zandt?

Wie heeft nog meer de naam Zandt? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Zandt
Wie heet er ook Zandt? Speur bekende of onbekende naamdragers op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek naar Zandt

Ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie Zandt kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de beginnende genelogisch onderzoeker. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Zandt
Hoe leefde Zandt in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel historische beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Zandt in het Nationaal Archief.

 • Zandt in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Zandt.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Zandt voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Nog meer ideeën

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over de stamboom van familie Zandt? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Zandt
Lees meer over stamboomononderzoek naar Zandt

Geef de familiegeschiedenis Zandt kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Zandt
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Zandt:

Wat is de oorsprong van familienaam Zandt?

De naam Zandt bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Zandt in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult vinden. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Zandt

De naam Zandt: Waar komt Zandt vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Zandt (NL) »

België:
Zoek herkomst van Zandt (BE) »

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om gegevens over familie te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Zandt
Vind ook informatie over familie Zandt in de regionale archieven.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent met onderzoek naar de familie Zandt wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Zandt?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Zandt?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Zandt. Zoek schrijfwijzen van Zandt »

Terug in de geschiedenis Zandt

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Zandt

overleden Zandt
Informatie over overleden Zandt familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Zandt dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat betekent de naam Zandt?

Wat betekent uw naam Zandt? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Zandt vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Zandt
Wat betekent Zandt?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Zandt. Zoek betekenis van Zandt »

Heeft de familie Zandt een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Zandt die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Zandt bekend?

Zoek naar familiewapen "Zandt"

Kunt u geen familiewapen van Zandt vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Zandt laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Zandt, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Ben ik familie van de "bekende" Zandt?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Zandt, de beruchte crimineel Zandt, of moviestar Zandt? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de bekende Zandt misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Zandt ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Zandt?

 • Biografisch Portaal Zandt
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over beroemde figuren uit de geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Zandt" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Zandt voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Zandt" of "genealogie Zandt" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Zandt:

Is familie Zandt van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Zandt deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Zandt. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Zandt

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Zandt? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Zandt uitzoeken
Meer weten over de stamboom Zandt?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aloserij | stamboom Abbassi | stamboom Aartse | stamboom Ahmetovic | stamboom Acer