de online bronnen voor

Stamboom Zaalman


Overzicht van de gegevens voor stamboom Zaalman
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Zaalman? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie Zaalman. De bronnen zijn gepersonaliseerd voor uw familie.
Tip: naast de bronnen op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Zaalman in 5 minuten


Het begin van de stamboom Zaalman is eigenlijk heel simpel. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Zaalman
Uw stamboom maken Zaalman

Stamboomonderzoek naar Zaalman - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Zaalman hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Zaalman.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Zaalman.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Zaalman voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Zaalman
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Zaalman

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Zaalman
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Zaalman

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Zaalman is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Zaalman betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Zaalman zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Zaalman online
Zaalman online gevonden? Controleer de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Zaalman

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Zaalman. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Zaalman langzamerhand uit.


familie Zaalman
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Zaalman

Snel veel informatie vinden voor familie Zaalman? Vind resultaat op de volgende sites:

 • Zoek "Zaalman" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Zaalman
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Zaalman".

 • Archieven Zaalman
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Zaalman
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Zaalman.

Stamboom verder laten groeien

U wilt de stamboom Zaalman steeds meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Zaalman. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Zaalman: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Zaalman: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Zaalman: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Zaalman: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Zaalman te vinden, de stamvader Zaalman en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Zaalman geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Zaalman.stamvader Zaalman
Stamvader Zaalman is de naamgever van de familie Zaalman


stamreeks Zaalman
kwartierstaat Zaalman
genealogie Zaalman
parenteel Zaalman

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk online om meer informatie over uw familie te vinden.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Zaalman
Vind ook informatie over familie Zaalman in de regionale archieven.

Schrijfwijzen Zaalman?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Zaalman?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Zaalman. Zoek schrijfwijzen van Zaalman »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Zaalman
Hoe leefde Zaalman vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Zaalman in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Zaalman in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Zaalman.

 • Krantenartikelen waarin Zaalman voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Heeft de familie Zaalman een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Zaalman die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Zaalman bekend?

Zoek naar familiewapen "Zaalman"

Kunt u geen familiewapen van Zaalman vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Zaalman laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Zaalman, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Geef de familiegeschiedenis Zaalman kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Zaalman
 • Bezoek het lokale museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Zaalman:

Wat betekent de naam Zaalman?

Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Zaalman vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Zaalman
Wat betekent Zaalman?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Zaalman. Zoek betekenis van Zaalman »

Terug in de geschiedenis Zaalman

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Zaalman-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Zaalman

overleden Zaalman
Grafstenen van overleden Zaalman familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Zaalman dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" Zaalman?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Zaalman, de beruchte boef Zaalman, of filmster Zaalman? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die per toeval eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Zaalman wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Zaalman ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Zaalman?

Google eens op "stamboom Zaalman" of "genealogie Zaalman" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Zaalman:

Waar komt de naam Zaalman vandaan?

De naam Zaalman bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Zaalman in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Zaalman

De naam Zaalman: Wat is de herkomst van Zaalman? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Zaalman (NL) »

België:
Zoek herkomst van Zaalman (BE) »

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent met stamboomonderzoek naar de familie Zaalman ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende bronnen voor stamboomonderzoek Zaalman

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Zaalman? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Zaalman
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Zaalman

Naslagwerken genealogisch onderzoek naar familie Zaalman

Ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Zaalman kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen behulpzaam zijn bij familieonderzoek naar:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wie heet er nog meer Zaalman?

Wie heeft nog meer de naam Zaalman? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Zaalman
Wie heet er ook Zaalman? Tip: Zoek onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Zaalman van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag wel voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Zaalman deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Zaalman. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer weten over de stamboom Zaalman

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Zaalman? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Zaalman uitzoeken
Meer weten over familie Zaalman?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Adda | stamboom Akram | stamboom Abbadi | stamboom Van Arkelen | stamboom Ari