de beste bronnen

Stamboom Wolffenbuttel


Overzicht van de online gegevens voor stamboom Wolffenbuttel
Onderzoek doen naar familie Wolffenbuttel? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie Wolffenbuttel. De verwijzingen op deze webpage zijn gepersonaliseerd voor Wolffenbuttel.
Tip: naast de online tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Wolffenbuttel in 5 minuten


Het starten met de stamboom Wolffenbuttel is eigenlijk heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Wolffenbuttel
De stamboom maken Wolffenbuttel

Stamboomonderzoek naar Wolffenbuttel - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Wolffenbuttel hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Wolffenbuttel.

Op deze site vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Wolffenbuttel.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Wolffenbuttel uitvoeren.

Stamboomonderzoek Wolffenbuttel
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Wolffenbuttel

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Wolffenbuttel
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Wolffenbuttel

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Wolffenbuttel is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Eenzelfde naam Wolffenbuttel betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg vast waar u bepaalde data gevonden hebt. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Wolffenbuttel zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright problemen te omzeilen EN om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Wolffenbuttel online
Informatie over Wolffenbuttel online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Wolffenbuttel

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Wolffenbuttel
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Wolffenbuttel

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Wolffenbuttel? Zoek direct resultaat op deze websites:

 • Zoek "Wolffenbuttel" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Wolffenbuttel
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Wolffenbuttel
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Wolffenbuttel.
 • WieWasWie Wolffenbuttel
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Wolffenbuttel".

 • CBG Wolffenbuttel
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Wolffenbuttel".

 • FamilySearch.org Wolffenbuttel
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Wolffenbuttel.

Stamboom steeds uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Wolffenbuttel. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Wolffenbuttel: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Wolffenbuttel: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Wolffenbuttel: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Wolffenbuttel: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Wolffenbuttel te vinden, de stamvader Wolffenbuttel en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Wolffenbuttel geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Wolffenbuttel
Stamvader Wolffenbuttel is de naamgever van de familie Wolffenbuttel


stamreeks Wolffenbuttel
kwartierstaat Wolffenbuttel
genealogie Wolffenbuttel
parenteel Wolffenbuttel

Schrijfwijzen Wolffenbuttel?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Wolffenbuttel?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Wolffenbuttel. Zoek schrijfwijzen van Wolffenbuttel »

Waar komt de naam Wolffenbuttel vandaan?

De naam Wolffenbuttel bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Wolffenbuttel in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Wolffenbuttel

De naam Wolffenbuttel: Maar waar komt Wolffenbuttel nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Wolffenbuttel (NL) »

België:
Zoek herkomst van Wolffenbuttel (BE) »

Software

Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken familieonderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie Wolffenbuttel kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen assisteren bij het genealogisch onderzoek:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
 

Geef de familiegeschiedenis Wolffenbuttel kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Wolffenbuttel
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Wolffenbuttel:

Terug in de geschiedenis Wolffenbuttel

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Wolffenbuttel

overleden Wolffenbuttel
Informatie over overleden Wolffenbuttel familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Wolffenbuttel dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Heeft de familie Wolffenbuttel een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Wolffenbuttel te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Wolffenbuttel die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Wolffenbuttel oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Wolffenbuttel bekend?

Zoek naar familiewapen "Wolffenbuttel"

Kunt u geen familiewapen Wolffenbuttel vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Wolffenbuttel laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Wolffenbuttel, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Aanvullende bronnen voor stamboomonderzoek Wolffenbuttel

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Wolffenbuttel? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Wolffenbuttel
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Wolffenbuttel

Wie heet er nog meer Wolffenbuttel?

Wie heeft nog meer de naam Wolffenbuttel? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Wolffenbuttel
Wie heet er nog meer Wolffenbuttel? Zoek onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Wat betekent de naam Wolffenbuttel?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Wolffenbuttel vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Wolffenbuttel
Wat betekent Wolffenbuttel?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Wolffenbuttel. Zoek betekenis van Wolffenbuttel »

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om informatie over uw familie te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Wolffenbuttel
Vind nog meer informatie over familie Wolffenbuttel in de lokale archieven.

Ben ik familie van de "bekende" Wolffenbuttel?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Wolffenbuttel, de beruchte boef Wolffenbuttel, of filmster Wolffenbuttel? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de beroemde Wolffenbuttel misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Wolffenbuttel ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Wolffenbuttel?

Google eens op "stamboom Wolffenbuttel" of "genealogie Wolffenbuttel" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Wolffenbuttel:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Wolffenbuttel
Hoe leefde Wolffenbuttel in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Wolffenbuttel in het Nationaal Archief.

 • Wolffenbuttel in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Wolffenbuttel.

 • Bibliografie Wolffenbuttel
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Wolffenbuttel voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Wolffenbuttel, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Wolffenbuttel voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Is familie Wolffenbuttel van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Wolffenbuttel deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Wolffenbuttel. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor stamboom Wolffenbuttel

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Wolffenbuttel? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Wolffenbuttel uitzoeken
Meer weten over de stamboom Wolffenbuttel?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van Assendelft | stamboom Azouagh | stamboom Van den Bossche | stamboom Van Beekhuizen | stamboom Akbari