de beste online bronnen voor

Stamboom Woeltjes


Overzicht van de beste gegevens voor stamboom Woeltjes
Benieuwd naar de stamboom van familie Woeltjes? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De bronnen op deze page zijn geschikt gemaakt voor uw familie Woeltjes.
Tip: naast de online links op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Woeltjes in 5 minuten


Het starten met de stamboom Woeltjes is in de basis heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Woeltjes
De stamboom maken Woeltjes

Stamboomonderzoek naar Woeltjes - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Woeltjes hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Woeltjes.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Woeltjes.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Woeltjes uitvoeren.

Stamboomonderzoek Woeltjes
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Woeltjes

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Woeltjes
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Woeltjes

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

NB: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Woeltjes is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Woeltjes betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt, zodat u het kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Woeltjes zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en ook om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Woeltjes online
Woeltjes online gevonden? Check altijd de bronnen.

De stamboom Woeltjes verder uitzoeken

Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Woeltjes. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Woeltjes: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Woeltjes: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Woeltjes: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Woeltjes: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Woeltjes te vinden, de stamvader Woeltjes en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Woeltjes.

De stamreeks Woeltjes geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Woeltjes.



stamvader Woeltjes
Stamvader Woeltjes is de naamgever van de familie Woeltjes


stamreeks Woeltjes
kwartierstaat Woeltjes
genealogie Woeltjes
parenteel Woeltjes

Online informatie voor Stamboom Woeltjes

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Woeltjes langzamerhand uit.


familie Woeltjes
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Woeltjes

Snel veel gegevens vinden voor familie Woeltjes? Vind direct resultaat op de volgende websites:

 • MyHeritage.com Woeltjes
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Woeltjes.
 • FamilySearch.org Woeltjes
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Woeltjes.

 • Archieven Woeltjes
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Woeltjes" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Wat is de oorsprong van familienaam Woeltjes?

De naam Woeltjes bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar Woeltjes in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Woeltjes

De naam Woeltjes: Maar waar komt de naam Woeltjes vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Woeltjes (NL) »

België:
Zoek herkomst van Woeltjes (BE) »

Schrijfwijzen Woeltjes?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Woeltjes?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Woeltjes. Zoek schrijfwijzen van Woeltjes »

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over familie op te zoeken.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Woeltjes
Vind ook informatie over familie Woeltjes in de regionale archieven.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Woeltjes ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Woeltjes?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Woeltjes, de beruchte crimineel Woeltjes, of moviestar Woeltjes? Dat wil niet zeggen dat u per definitie familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de beroemde Woeltjes wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Woeltjes ?
Maken beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Woeltjes?

Google eens op "stamboom Woeltjes" of "genealogie Woeltjes" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Woeltjes:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Woeltjes
Hoe leefde Woeltjes in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse historische Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Woeltjes
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Woeltjes voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Woeltjes voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Woeltjes in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Woeltjes.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Woeltjes in het Nationaal Archief.

Heeft de familie Woeltjes een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Woeltjes die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Woeltjes bekend?

Zoek naar familiewapen "Woeltjes"

Kunt u geen familiewapen Woeltjes vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Woeltjes laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Woeltjes, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wie heet er nog meer Woeltjes?

Wie heeft nog meer de naam Woeltjes? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Woeltjes
Wie heet er nog meer Woeltjes? Speur bekende of onbekende naamgenoten op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Woeltjes kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Woeltjes
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Woeltjes:

Terug in de geschiedenis Woeltjes

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Woeltjes

overleden Woeltjes
Informatie over overleden Woeltjes familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Woeltjes dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Woeltjes kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. Deze boeken kunnen helpen bij het stamboomonderzoek:

Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Wat betekent de naam Woeltjes?

Wat betekent de naam Woeltjes? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Woeltjes vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Woeltjes
Wat betekent Woeltjes?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Woeltjes. Zoek betekenis van Woeltjes »

Aanvullende ideeën voor de stamboom Woeltjes

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Woeltjes? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Woeltjes
Lees meer over stamboomononderzoek naar Woeltjes

Is familie Woeltjes van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Woeltjes deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Woeltjes. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Meer over de stamboom Woeltjes

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Woeltjes? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Woeltjes uitzoeken
Meer weten over Woeltjes?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Achterhuis | stamboom Alic | stamboom Alderlieste | stamboom Ahrouch | stamboom Althoff