de online bronnen

Stamboom Wiersma


De beste bronnen en gegevens voor stamboom Wiersma
Onderzoek doen naar uw familie Wiersma? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Wiersma.
Suggestie: naast de verwijzingen op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Wiersma in 5 minuten


Het begin van stamboom Wiersma is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Wiersma
Uw stamboom maken Wiersma

Stamboomonderzoek naar Wiersma - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Wiersma hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Wiersma.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Wiersma.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Wiersma uitvoeren.

Stamboomonderzoek Wiersma
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Wiersma

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Wiersma
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Wiersma

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Wiersma

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Wiersma. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Wiersma langzamerhand uit.


familie Wiersma
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Wiersma

Eenvoudig veel gegevens vinden voor de familie Wiersma? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • CBG Wiersma
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Wiersma".

 • FamilySearch.org Wiersma
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Wiersma.

 • Archieven Wiersma
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Wiersma" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • MyHeritage.com Wiersma
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Wiersma.
 • WieWasWie Wiersma
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Wiersma".

Stamboom steeds uitgebreider uitzoeken

U wilt de stamboom meer uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Wiersma. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Wiersma: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Wiersma: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Wiersma: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Wiersma: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Wiersma te vinden, de stamvader Wiersma en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Wiersma geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Wiersma.stamvader Wiersma
Stamvader Wiersma is de naamgever van de familie Wiersma


stamreeks Wiersma
kwartierstaat Wiersma
genealogie Wiersma
parenteel Wiersma

Waarschuwing: Om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Wiersma is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

 • Eenzelfde achternaam Wiersma betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg vast waar u bepaalde gegevens gevonden heeft, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Wiersma zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Wiersma online
Wiersma online gevonden? Check de oorspronkelijke bronnen.

Ben ik familie van de "bekende" Wiersma?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Wiersma, de beruchte crimineel Wiersma, of moviestar Wiersma? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel mensen die per toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Wiersma wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Wiersma ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Wiersma?

 • Biografisch Portaal Wiersma
  De website van Biografisch Portaal geeft informatie over opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis, van het vroegste verleden tot nu.

 • "Wiersma" op Wikipedia zoeken
  Zoek of Wiersma voorkomt op Wikipedia (als bekend persoon of andere verwijzing)

Google eens op "stamboom Wiersma" of "genealogie Wiersma" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Wiersma:

Vastleggen van alle data

Er is vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Wiersma?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Wiersma?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Wiersma. Zoek schrijfwijzen van Wiersma »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Wiersma
Hoe leefde Wiersma vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Wiersma voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Wiersma in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Wiersma.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Wiersma in het Nationaal Archief.

 • Bibliografie Wiersma
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Wiersma voorkomt in de geschiedenis.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Wiersma, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Wie heet er nog meer Wiersma?

Wie heeft nog meer de naam Wiersma? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Wiersma
Wie heet er ook Wiersma? Zoek onbekende familieleden op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek Wiersma

Ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de stamboom van Wiersma kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken zijn online te koop en kunnen helpen bij stamboomonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Heeft de familie Wiersma een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Wiersma te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Wiersma die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Wiersma bekend?

Zoek naar familiewapen "Wiersma"

Kunt u geen familiewapen van Wiersma vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Wiersma laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Wiersma, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Extra ideeën voor stamboomonderzoek Wiersma

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Wiersma? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Wiersma
Lees meer over stamboomononderzoek naar Wiersma

Wat betekent de naam Wiersma?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Wiersma vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Wiersma
Wat betekent Wiersma?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Wiersma. Zoek betekenis van Wiersma »

Terug in de geschiedenis Wiersma

Ook informatie over overleden Wiersma-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw zoektocht vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Wiersma

overleden Wiersma
Grafstenen van overleden Wiersma familieleden geven veel aanvullende gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Wiersma dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familie op te zoeken.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Wiersma
Vind ook informatie over familie Wiersma in de regionale archieven.

Wat is de oorsprong van de familienaam Wiersma?

De naam Wiersma bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Wiersma in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult vinden. U kunt dan in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Wiersma

De naam Wiersma: Waar komt de naam Wiersma vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Wiersma (NL) »

België:
Zoek herkomst van Wiersma (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Wiersma kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Wiersma
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Wiersma:

Is familie Wiersma van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Wiersma deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Wiersma. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over de stamboom Wiersma

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Wiersma? Overweeg dan het volgende:


stamboom Wiersma uitzoeken
Meer weten over de stamboom Wiersma?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Baas | stamboom Van der Werf | stamboom Timmerman | stamboom Kersten | stamboom Goossens