de beste bronnen voor

Stamboom Welvaarts


De online gegevens voor stamboom Welvaarts
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Welvaarts? Begin hier met de stamboom van familie Welvaarts. De links zijn gepersonaliseerd voor Welvaarts.
Tip: naast de links op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Welvaarts in 5 minuten


Het begin van stamboom Welvaarts is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Welvaarts
De stamboom maken Welvaarts

Stamboomonderzoek naar Welvaarts - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Welvaarts hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Welvaarts.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Welvaarts.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Welvaarts voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Welvaarts
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Welvaarts

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Welvaarts
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Welvaarts

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Welvaarts. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Om in de gaten te houden

Bij stamboomonderzoek naar Welvaarts is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde achternaam Welvaarts betekent niet automatisch dat er een bloedband is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde data ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Welvaarts zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om auteursrechtelijke problemen te omzeilen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Welvaarts online
Gegevens van Welvaarts online gevonden? Check de bronnen.

De stamboom Welvaarts steeds meer laten groeien

U wilt de stamboom Welvaarts steeds meer uitzoeken? Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Welvaarts. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Welvaarts: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Welvaarts: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Welvaarts: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Welvaarts: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Welvaarts te vinden, de stamvader Welvaarts en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Welvaarts geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Welvaarts.stamvader Welvaarts
Stamvader Welvaarts is de naamgever van de familie Welvaarts


stamreeks Welvaarts
kwartierstaat Welvaarts
genealogie Welvaarts
parenteel Welvaarts

Online informatie voor Stamboom Welvaarts

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Welvaarts. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Welvaarts
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Welvaarts

Eenvoudig gegevens vinden voor familie Welvaarts? Vind resultaat op deze sites:

 • Zoek "Welvaarts" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Welvaarts
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Welvaarts
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Welvaarts".

 • WieWasWie Welvaarts
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Welvaarts".

 • MyHeritage.com Welvaarts
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Welvaarts.

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Welvaarts kan opstellen. Hier een verwijzing naar enkele van de beste boekenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken kunnen helpen bij genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Wie heet er nog meer Welvaarts?

Wie heten er nog meer Welvaarts? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Welvaarts
Wie heet er ook Welvaarts? Speur bekende of onbekende familieleden op, op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over familieleden te vinden.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot deze oude administraties.

informatie Welvaarts
Vind meer informatie over familie Welvaarts in de regionale archieven.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Welvaarts
Hoe leefde Welvaarts in het verleden? Het beroemde kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in het verleden leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Welvaarts in het Nationaal Archief.

 • Welvaarts in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Welvaarts.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Welvaarts, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Welvaarts
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Welvaarts voorkomt in de geschiedenis.

Wat is de oorsprong van de naam Welvaarts?

De naam Welvaarts bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Welvaarts in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel familieleden zult traceren. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Welvaarts

De naam Welvaarts: Wat is de herkomst van de naam Welvaarts? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Welvaarts (NL) »

België:
Zoek herkomst van Welvaarts (BE) »

Vastleggen van alle stamboomdata

Wanneer u even bezig bent met onderzoek naar de familie Welvaarts ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Aanvullende ideeën

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Welvaarts? Raadpleeg dan eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Welvaarts
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Welvaarts

Ben ik familie van de "bekende" Welvaarts?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Welvaarts, de beruchte boef Welvaarts, of filmster Welvaarts? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Welvaarts misschien al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Welvaarts ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Welvaarts?

Google eens op "stamboom Welvaarts" of "genealogie Welvaarts" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Welvaarts:

Schrijfwijzen Welvaarts?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Welvaarts?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Welvaarts. Zoek schrijfwijzen van Welvaarts »

Geef de familiegeschiedenis Welvaarts kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Welvaarts
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Welvaarts:

Wat betekent de naam Welvaarts?

Wat betekent uw naam Welvaarts? Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Welvaarts op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Welvaarts
Wat betekent Welvaarts?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Welvaarts. Zoek betekenis van Welvaarts »

Terug in de geschiedenis Welvaarts

Ook gegevens over overleden Welvaarts-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Welvaarts

overleden Welvaarts
Informatie over overleden Welvaarts familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Welvaarts dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Heeft de familie Welvaarts een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Welvaarts te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Welvaarts die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Welvaarts oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Welvaarts bekend?

Zoek naar familiewapen "Welvaarts"

Kunt u geen familiewapen voor Welvaarts vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Welvaarts laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Welvaarts, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Is familie Welvaarts van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Welvaarts deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Welvaarts. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Welvaarts

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Welvaarts? Bedenk dan het volgende:


stamboom Welvaarts uitzoeken
Meer weten over Welvaarts?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom De Baan | stamboom Albada | stamboom Bandsma | stamboom Aman | stamboom Aldenzee