de bronnen voor

Stamboom Wanner


De online gegevens voor stamboom Wanner
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Wanner? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Wanner. De bronnen op deze webpage zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie.
Tip: naast de links op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Wanner in 5 minuten


Het begin van de stamboom Wanner is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Wanner
Uw stamboom maken Wanner

Stamboomonderzoek naar Wanner - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Wanner hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Wanner.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Wanner.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Wanner voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Wanner
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Wanner

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Wanner
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Wanner

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Wanner

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Wanner
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Wanner

Snel veel informatie vinden voor familie Wanner? Vind resultaat op de volgende websites:

 • Zoek "Wanner" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Wanner
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Wanner.

 • CBG Wanner
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Wanner".

 • WieWasWie Wanner
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Wanner".

 • MyHeritage.com Wanner
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Wanner.

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Wanner is het belangrijk om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Wanner betekent niet per definitie dat er een bloedband is (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Wanner zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Wanner online
Gegevens van Wanner online ontdekt? Check de bronnen.

Stamboom steeds uitgebreider laten groeien

U wilt de stamboom Wanner verder uitzoeken? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Wanner. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Wanner: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Wanner: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Wanner: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Wanner: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Wanner te vinden, de stamvader Wanner en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Wanner geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Wanner
Stamvader Wanner is de naamgever van de familie Wanner


stamreeks Wanner
kwartierstaat Wanner
genealogie Wanner
parenteel Wanner

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Mooi om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Wanner
Hoe leefde Wanner in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Wanner in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Wanner voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Wanner, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Wanner
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Wanner voorkomt in de geschiedenis.

Geef de familiegeschiedenis Wanner kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Wanner


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Wanner:

Wat is de oorsprong van Wanner?

De naam Wanner bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Wanner in Nederland of België veel gehanteerd is - een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u vermoedelijk veel informatie over familieleden kunt traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Wanner

De naam Wanner: Wat is de herkomst van Wanner? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Wanner (NL) »

België:
Zoek herkomst van Wanner (BE) »

Programmatuur

Er is veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet om informatie over uw familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot deze administraties.

informatie Wanner
Vind meer informatie over familie Wanner in de historische archieven.

Wie heet er nog meer Wanner?

Wie heten er ook Wanner? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Wanner
Wie heet er nog meer Wanner? Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Nog meer bronnen voor de stamboom Wanner

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over familie Wanner? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Wanner
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Wanner

Ben ik familie van de "bekende" Wanner?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Wanner, de beruchte crimineel Wanner, of filmster Wanner? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn heel veel personen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de beroemde Wanner wellicht al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Wanner ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Wanner?

Google eens op "stamboom Wanner" of "genealogie Wanner" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Wanner:

Heeft de familie Wanner een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Wanner te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Wanner die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Wanner oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Wanner bekend?

Zoek naar familiewapen "Wanner"

Kunt u geen familiewapen van Wanner vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Wanner laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Wanner, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Wanner

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Wanner-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Wanner

overleden Wanner
Grafstenen van overleden Wanner familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Wanner dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Boeken stamboomonderzoek

Ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van Wanner kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te bestellen en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek Wanner:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Schrijfwijzen Wanner?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Wanner?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Wanner. Zoek schrijfwijzen van Wanner »

Wat betekent de naam Wanner?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Wanner op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Wanner
Wat betekent Wanner?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Wanner. Zoek betekenis van Wanner »

Is familie Wanner van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag eens voorgelegd: "Is mijn familie ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Wanner deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Wanner. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor stamboom Wanner

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Wanner? Overweeg dan het volgende:


stamboom Wanner uitzoeken
Meer weten over Wanner?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aalpoel | stamboom Aalvanger | stamboom Van Aarsen | stamboom Ahuis | stamboom Aertsen