de online bronnen voor

Stamboom Verschuuren


Overzicht van de online bronnen voor stamboom Verschuuren
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Verschuuren? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen op deze page zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie.
Suggestie: naast de online links op deze website, is dit ook een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van uw stamboom Verschuuren in 5 minuten


Het begin van stamboom Verschuuren is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Verschuuren
Uw stamboom maken Verschuuren

Stamboomonderzoek naar Verschuuren - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Verschuuren hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Verschuuren.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Verschuuren, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor de stamboom Verschuuren.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Verschuuren voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Verschuuren
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Verschuuren

Sommige families vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Verschuuren
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Verschuuren

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Verschuuren is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Een identieke (achter)naam Verschuuren betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt heeft. Zodat u het kunt controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Verschuuren zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om copyright problemen te voorkomen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Verschuuren online
Gegevens van Verschuuren online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Verschuuren. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Verschuuren: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Verschuuren: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Verschuuren: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Verschuuren: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Verschuuren te vinden, de stamvader Verschuuren en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Verschuuren geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Verschuuren.stamvader Verschuuren
Stamvader Verschuuren is de naamgever van de familie Verschuuren


stamreeks Verschuuren
kwartierstaat Verschuuren
genealogie Verschuuren
parenteel Verschuuren

Online informatie voor Stamboom Verschuuren

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Verschuuren. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat data van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Verschuuren
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Verschuuren

Eenvoudig informatie vinden voor familie Verschuuren? Zoek resultaat op deze sites:

 • Archieven Verschuuren
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Verschuuren" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Verschuuren
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Verschuuren".

 • WieWasWie Verschuuren
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Verschuuren".

Wat betekent de naam Verschuuren?

Wat betekent de naam Verschuuren? Uw voorouders hebben een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Verschuuren vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Verschuuren
Wat betekent Verschuuren?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Verschuuren. Zoek betekenis van Verschuuren »

Terug in de geschiedenis Verschuuren

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Verschuuren

overleden Verschuuren
Grafstenen van overleden Verschuuren familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Verschuuren dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Heeft de familie Verschuuren een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Verschuuren te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Verschuuren die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Verschuuren oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Verschuuren bekend?

Zoek naar familiewapen "Verschuuren"

Kunt u geen familiewapen voor Verschuuren vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldisch expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Verschuuren laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Verschuuren, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Ben ik familie van de "bekende" Verschuuren?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Verschuuren, de beruchte crimineel Verschuuren, of moviestar Verschuuren? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel personen die per toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de genealogie van de bekende Verschuuren misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Verschuuren ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Verschuuren?

Google eens op "stamboom Verschuuren" of "genealogie Verschuuren" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Verschuuren:

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over uw familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Verschuuren
Vind nog meer informatie over familie Verschuuren in de lokale archieven.

Boeken voor familieonderzoek familie Verschuuren

Ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van Verschuuren kan uitzoeken. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek naar Verschuuren:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Verschuuren
Hoe leefde Verschuuren vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont een groot aantal historische beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Verschuuren in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Verschuuren.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Verschuuren in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Verschuuren, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Extra bronnen

U zoekt extra ideeën voor de stamboom van familie Verschuuren? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Verschuuren
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Verschuuren

Wie heet er nog meer Verschuuren?

Wie heten er nog meer Verschuuren? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Verschuuren
Wie heet er ook Verschuuren? Speur bekende of onbekende naamgenoten op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even bezig bent met onderzoek naar familie Verschuuren wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en de verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Verschuuren?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Verschuuren?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Verschuuren. Zoek schrijfwijzen van Verschuuren »

Wat is de oorsprong van Verschuuren?

De naam Verschuuren bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Verschuuren in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Verschuuren

De naam Verschuuren: Waar komt de naam Verschuuren nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Verschuuren (NL) »

België:
Zoek herkomst van Verschuuren (BE) »

Geef de familiegeschiedenis Verschuuren kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Verschuuren
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Verschuuren:

Is familie Verschuuren van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Verschuuren deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Verschuuren. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende input voor stamboom Verschuuren

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Verschuuren? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Verschuuren uitzoeken
Meer weten over Verschuuren?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bussink | stamboom Conijn | stamboom Te Brake | stamboom Van Liempt | stamboom Zuur