de bronnen voor

Stamboom Van Wijgerden


De online bronnen voor stamboom Van Wijgerden
Stamboomonderzoek doen naar familie Van Wijgerden? Begin hier met de stamboom van uw familie Van Wijgerden. De bronnen zijn zoveel mogelijk specifiek voor uw familie Van Wijgerden.
Suggestie: naast de links op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Van Wijgerden in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Wijgerden is in de basis heel simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Wijgerden
De stamboom maken Van Wijgerden

Stamboomonderzoek naar Van Wijgerden - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Wijgerden hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Van Wijgerden.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Wijgerden, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor de stamboom Van Wijgerden.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Wijgerden voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Wijgerden
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Wijgerden

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Wijgerden
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Wijgerden

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom steeds verder laten groeien

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Van Wijgerden. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Wijgerden: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Wijgerden: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Wijgerden: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Wijgerden: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Van Wijgerden te vinden, de stamvader Van Wijgerden en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Van Wijgerden geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Wijgerden
Stamvader Van Wijgerden is de naamgever van de familie Van Wijgerden


stamreeks Van Wijgerden
kwartierstaat Van Wijgerden
genealogie Van Wijgerden
parenteel Van Wijgerden

NB: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Van Wijgerden is het van belang om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Van Wijgerden betekent niet per definitie dat er een verwantschap is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te verifieren).
 • Houd altijd bij waar u gegevens gevonden heeft, zodat u het kunt (her)controleren.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van Wijgerden zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en ook om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van Wijgerden online
Van Wijgerden online gevonden? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Wijgerden

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders snel online te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Wijgerden
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Wijgerden

Snel informatie vinden voor de familie Van Wijgerden? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • CBG Van Wijgerden
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Wijgerden".

 • Archieven Van Wijgerden
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • MyHeritage.com Van Wijgerden
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Wijgerden.
 • Zoek "Van Wijgerden" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Waar komt de naam Van Wijgerden vandaan?

De naam Van Wijgerden bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Van Wijgerden in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Van Wijgerden

De naam Van Wijgerden: Waar komt Van Wijgerden vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Wijgerden (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Wijgerden (BE) »

Wat betekent de naam Van Wijgerden?

Wat betekent de naam Van Wijgerden? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Van Wijgerden op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Wijgerden
Wat betekent Van Wijgerden?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Wijgerden. Zoek betekenis van Van Wijgerden »

Stamboom Software

Wanneer u een tijdje druk bent met stamboomonderzoek naar familie Van Wijgerden wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Wijgerden
Hoe leefde Van Wijgerden in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse oude Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Van Wijgerden in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Wijgerden.

 • Bibliografie Van Wijgerden
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Wijgerden voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Wijgerden in het Nationaal Archief.

Schrijfwijzen Van Wijgerden?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Wijgerden?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Wijgerden. Zoek schrijfwijzen van Van Wijgerden »

Heeft de familie Van Wijgerden een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Van Wijgerden te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Wijgerden die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Wijgerden oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Wijgerden bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Wijgerden"

Kunt u geen familiewapen Van Wijgerden vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Wijgerden laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Wijgerden, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om gegevens over familieleden op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Wijgerden
Vind meer informatie over familie Van Wijgerden in de lokale archieven.

Geef de familiegeschiedenis Van Wijgerden kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Wijgerden
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Wijgerden:

Terug in de geschiedenis Van Wijgerden

Ook informatie over overleden Van Wijgerden-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Wijgerden

overleden Van Wijgerden
Informatie over overleden Van Wijgerden familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Van Wijgerden dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Boeken stamboomonderzoek

Ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van Van Wijgerden kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerken. Deze boeken kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wie heet er nog meer Van Wijgerden?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Wijgerden? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Wijgerden
Wie heet er ook Van Wijgerden? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Ben ik familie van de "bekende" Van Wijgerden?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Wijgerden, de beruchte crimineel Van Wijgerden, of moviestar Van Wijgerden? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u oprecht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Wijgerden wellicht al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Van Wijgerden ?
Maken bekende of beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Wijgerden?

Google eens op "stamboom Van Wijgerden" of "genealogie Van Wijgerden" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Wijgerden:

Aanvullende bronnen

U zoekt extra ideeën voor familie Van Wijgerden? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Wijgerden
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Wijgerden

Is familie Van Wijgerden van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel voorgelegd: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Wijgerden deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Wijgerden. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Aavullende informatie voor de stamboom Van Wijgerden

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Wijgerden? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Wijgerden uitzoeken
Meer weten over van familie Van Wijgerden?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Boekema | stamboom Biersteker | stamboom Van Eerd | stamboom Van Aalten | stamboom Bazen