de bronnen

Stamboom Van Roessel


Overzicht van de online gegevens voor stamboom Van Roessel
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Roessel? Begin hieronder met de stamboom van uw familie. De links zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Van Roessel.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Van Roessel in 5 minuten


Het starten met de stamboom Van Roessel is eigenlijk heel simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Roessel
Uw stamboom maken Van Roessel

Stamboomonderzoek naar Van Roessel - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Roessel hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Roessel.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Roessel.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Roessel voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Roessel
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Roessel

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Roessel
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Roessel

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

De stamboom verder uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Van Roessel. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Van Roessel: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Roessel: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Roessel: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Roessel: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van achternaam Van Roessel te vinden, de stamvader Van Roessel en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van Roessel geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Van Roessel.stamvader Van Roessel
Stamvader Van Roessel is de naamgever van de familie Van Roessel


stamreeks Van Roessel
kwartierstaat Van Roessel
genealogie Van Roessel
parenteel Van Roessel

Zaken om rekening mee te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Van Roessel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Dezelfde naam Van Roessel betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data gevonden hebt, zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van Roessel zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen EN ook om de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Van Roessel online
Gegevens van Van Roessel online gevonden? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Roessel

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Roessel langzamerhand uit.


familie Van Roessel
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Roessel

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Van Roessel? Zoek resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Van Roessel
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Roessel.
 • Zoek "Van Roessel" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Van Roessel
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Roessel.

 • WieWasWie Van Roessel
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Roessel".

Aanvullende ideeën

U zoekt aanvullende bronnen voor familie Van Roessel? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Roessel
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Roessel

Wie heet er nog meer Van Roessel?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Roessel? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Roessel
Wie heet er nog meer Van Roessel? Tip: Speur bekende of onbekende familieleden op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Roessel
Hoe leefde Van Roessel vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Roessel
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Roessel voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Roessel in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Van Roessel voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Roessel, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over uw familie op te zoeken.

Regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Roessel
Vind nog meer informatie over familie Van Roessel in de historische archieven.

Wat betekent de naam Van Roessel?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Roessel op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Roessel
Wat betekent Van Roessel?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Roessel. Zoek betekenis van Van Roessel »

Heeft de familie Van Roessel een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Van Roessel te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Roessel die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Roessel bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Roessel"

Kunt u geen familiewapen voor Van Roessel vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Roessel laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Roessel, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Terug in de geschiedenis Van Roessel

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Roessel

overleden Van Roessel
Grafstenen van overleden Van Roessel familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Van Roessel dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wat is de oorsprong van Van Roessel?

De naam Van Roessel bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Van Roessel in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik geeft een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt traceren. U kunt dan in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Roessel

De naam Van Roessel: Wat is de herkomst van Van Roessel? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Roessel (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Roessel (BE) »

Schrijfwijzen Van Roessel?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Roessel?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Roessel. Zoek schrijfwijzen van Van Roessel »

Ben ik familie van de "bekende" Van Roessel?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van Roessel, de beruchte crimineel Van Roessel, of moviestar Van Roessel? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel mensen die eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de beroemde figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Van Roessel wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Van Roessel ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Roessel?

Google eens op "stamboom Van Roessel" of "genealogie Van Roessel" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Van Roessel:

Boeken familieonderzoek naar Van Roessel

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de genealogie van Van Roessel kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te koop en kunnen assisteren bij stamboomonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Van Roessel wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Geef de familiegeschiedenis Van Roessel kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Roessel


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Roessel:

Is familie Van Roessel van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Roessel deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Roessel. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over stamboom Van Roessel

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van Roessel? Overweeg dan het volgende:


stamboom Van Roessel uitzoeken
Meer weten over de stamboom Van Roessel?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Badal | stamboom Van Ast | stamboom Haitsma | stamboom Does | stamboom Diender