de beste online bronnen voor

Stamboom Van Rhenen


De online bronnen en gegevens voor stamboom Van Rhenen
Stamboomonderzoek doen naar familie Van Rhenen? Begin hier met de genelaogie van uw familie Van Rhenen. De bronnen op deze pagina zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Van Rhenen.
Tip: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Van Rhenen in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Rhenen is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Rhenen
Uw stamboom maken Van Rhenen

Stamboomonderzoek naar Van Rhenen - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Rhenen hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van Rhenen.

Op deze website vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Rhenen, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden voor stamboom Van Rhenen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Rhenen voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Rhenen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Rhenen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Rhenen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Rhenen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Van Rhenen. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Rhenen is het van belang om rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde achternaam Van Rhenen betekent niet vanzelf dat er een verwantschap is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van Rhenen zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke issues te voorkomen en om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Rhenen online
Gegevens van Van Rhenen online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Rhenen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders online te vinden zijn?Let op: onthoud dat data van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Rhenen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Rhenen

Snel gegevens vinden voor de familie Van Rhenen? Vind direct resultaat op de volgende websites:

 • CBG Van Rhenen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Rhenen".

 • WieWasWie Van Rhenen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Rhenen".

 • Zoek "Van Rhenen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • FamilySearch.org Van Rhenen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Rhenen.

 • Archieven Van Rhenen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom steeds meer laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Rhenen. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Van Rhenen: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Rhenen: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Rhenen: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Rhenen: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de achternaam Van Rhenen te vinden, de stamvader Van Rhenen en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Van Rhenen geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de familie Van Rhenen.stamvader Van Rhenen
Stamvader Van Rhenen is de naamgever van de familie Van Rhenen


stamreeks Van Rhenen
kwartierstaat Van Rhenen
genealogie Van Rhenen
parenteel Van Rhenen

Waar komt de naam Van Rhenen vandaan?

De naam Van Rhenen bestaat zeker al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Van Rhenen in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel informatie over familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Rhenen

De naam Van Rhenen: Waar komt de naam Van Rhenen nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Rhenen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Rhenen (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Van Rhenen?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Rhenen, de beruchte crimineel Van Rhenen, of moviestar Van Rhenen? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend figuur wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit niet onwaarschijnlijk.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Van Rhenen misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Van Rhenen ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Rhenen?

Google eens op "stamboom Van Rhenen" of "genealogie Van Rhenen" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw familie Van Rhenen:

Heeft de familie Van Rhenen een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) opzoeken of er een familiewapen voor Van Rhenen te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Rhenen die alleen kunt gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Rhenen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Rhenen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Rhenen"

Kunt u geen familiewapen van Van Rhenen vinden, dan wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Rhenen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Rhenen, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Stamboom Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Van Rhenen ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data, en hun onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat betekent de naam Van Rhenen?

Wat betekent uw naam Van Rhenen? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Rhenen op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Rhenen
Wat betekent Van Rhenen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Rhenen. Zoek betekenis van Van Rhenen »

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online om informatie over uw familie te acherhalen.

Regionale historische archieven:

Naast archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Rhenen
Vind nog meer informatie over familie Van Rhenen in de archieven.

Schrijfwijzen Van Rhenen?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Rhenen?


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Rhenen. Zoek schrijfwijzen van Van Rhenen »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Rhenen
Hoe leefde Van Rhenen in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Rhenen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Rhenen in het Nationaal Archief.

 • Krantenartikelen waarin Van Rhenen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Van Rhenen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Rhenen.

Geef de familiegeschiedenis Van Rhenen kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Rhenen
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Rhenen:

Terug in de geschiedenis Van Rhenen

Wanneer u al wat gegevens van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Van Rhenen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Rhenen

overleden Van Rhenen
Informatie over overleden Van Rhenen familieleden geven veel gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Van Rhenen dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Wie heet er nog meer Van Rhenen?

Wie heeft nog meer de naam Van Rhenen? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Rhenen
Wie heet er nog meer Van Rhenen? Speur bekende of onbekende naamgenoten op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Nog meer ideeën voor stamboomonderzoek Van Rhenen

U zoekt extra ideeën voor familie Van Rhenen? Kijk dan eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Rhenen
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Rhenen

Naslagwerken voor genealogisch onderzoek naar Van Rhenen

Ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van Van Rhenen kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste genealogische naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Is familie Van Rhenen van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag wel eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Rhenen deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Rhenen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Meer weten over stamboom Van Rhenen

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Rhenen? Overweeg dan het volgende:


stamboom Van Rhenen uitzoeken
Meer weten over van familie Van Rhenen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Backers | stamboom Analbers | stamboom Boontje | stamboom Bastian | stamboom Bandstra