de beste bronnen voor

Stamboom Van Hoogmoed


Overzicht van de beste online bronnen en gegevens voor stamboom Van Hoogmoed
Stamboomonderzoek doen naar familie Van Hoogmoed? Begin hieronder met een overzicht van aanpak en bronnen voor de genelaogie van uw familie Van Hoogmoed. De bronnen op deze page zijn specifiek voor Van Hoogmoed.
Suggestie: naast de online bronnen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Van Hoogmoed in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van Hoogmoed is eigenlijk heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Hoogmoed
De stamboom maken Van Hoogmoed

Stamboomonderzoek naar Van Hoogmoed - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Van Hoogmoed hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Hoogmoed.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Hoogmoed.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Hoogmoed uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Hoogmoed
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Hoogmoed

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Hoogmoed
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Hoogmoed

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Hoogmoed

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Hoogmoed. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te vinden zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Hoogmoed langzamerhand uit.


familie Van Hoogmoed
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Hoogmoed

Snel veel informatie vinden voor familie Van Hoogmoed? Vind direct resultaat op deze websites:

 • FamilySearch.org Van Hoogmoed
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Hoogmoed.

 • WieWasWie Van Hoogmoed
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Hoogmoed".

 • MyHeritage.com Van Hoogmoed
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Hoogmoed.
 • CBG Van Hoogmoed
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Hoogmoed".

 • Zoek "Van Hoogmoed" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

De stamboom uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Hoogmoed. Kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Hoogmoed: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Hoogmoed: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Hoogmoed: dit is stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Hoogmoed: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van naam Van Hoogmoed te vinden, de stamvader Van Hoogmoed en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Van Hoogmoed geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Hoogmoed
Stamvader Van Hoogmoed is de naamgever van de familie Van Hoogmoed


stamreeks Van Hoogmoed
kwartierstaat Van Hoogmoed
genealogie Van Hoogmoed
parenteel Van Hoogmoed

NB: Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Hoogmoed is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van Hoogmoed betekent niet per definitie dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens gevonden hebt, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Hoogmoed zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright problemen te voorkomen EN om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Van Hoogmoed online
Van Hoogmoed online gevonden? Check altijd de oorspronkelijke bronnen.

Waar komt de familienaam Van Hoogmoed vandaan?

De naam Van Hoogmoed bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Van Hoogmoed in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Van Hoogmoed

De naam Van Hoogmoed: Maar waar komt de naam Van Hoogmoed vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Hoogmoed (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Hoogmoed (BE) »

Schrijfwijzen Van Hoogmoed?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Hoogmoed?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Hoogmoed. Zoek schrijfwijzen van Van Hoogmoed »

Wat betekent de naam Van Hoogmoed?

Wat betekent uw naam Van Hoogmoed? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Hoogmoed op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Hoogmoed
Wat betekent Van Hoogmoed?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Hoogmoed. Zoek betekenis van Van Hoogmoed »

Extra bronnen voor stamboomonderzoek Van Hoogmoed

U zoekt nog meer bronnen voor familie Van Hoogmoed? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Hoogmoed
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Hoogmoed

Terug in de geschiedenis Van Hoogmoed

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook informatie over overleden Van Hoogmoed-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Hoogmoed

overleden Van Hoogmoed
Informatie over overleden Van Hoogmoed familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe het familielid Van Hoogmoed dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Ben ik familie van de "bekende" Van Hoogmoed?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Hoogmoed, de beruchte boef Van Hoogmoed, of moviestar Van Hoogmoed? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend figuur wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn heel veel personen die toevallig dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van Hoogmoed misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van Hoogmoed ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Hoogmoed?

Google eens op "stamboom Van Hoogmoed" of "genealogie Van Hoogmoed" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Hoogmoed:

Heeft de familie Van Hoogmoed een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Van Hoogmoed te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Hoogmoed die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Hoogmoed bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Hoogmoed"

Kunt u geen familiewapen voor Van Hoogmoed vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Hoogmoed laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Hoogmoed, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Geef de familiegeschiedenis Van Hoogmoed kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Hoogmoed
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Hoogmoed:

Wie heet er nog meer Van Hoogmoed?

Wie heten er ook Van Hoogmoed? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Hoogmoed
Wie heet er nog meer Van Hoogmoed? Tip: Speur onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Naslagwerken voor familieonderzoek naar familie Van Hoogmoed

Ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Van Hoogmoed kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste naslagwerkenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken zijn online te bestellen en kunnen helpen bij het familieonderzoek:

Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
 

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Hoogmoed
Hoe leefde Van Hoogmoed in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont een groot aantal oude Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Van Hoogmoed voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Hoogmoed, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Van Hoogmoed
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Hoogmoed voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Hoogmoed in het Nationaal Archief.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over uw familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot deze administraties.

informatie Van Hoogmoed
Vind ook informatie over familie Van Hoogmoed in de lokale archieven.

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is bij stamboomonderzoek vaak veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Van Hoogmoed van adel?

Veel onderzoekers krijgen deze vraag eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Hoogmoed deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Hoogmoed. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Van Hoogmoed

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Hoogmoed? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Hoogmoed uitzoeken
Meer weten over Van Hoogmoed?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Ahmadzai | stamboom Barkhuis | stamboom Aschman | stamboom Aling | stamboom Alting Siberg