de online bronnen

Stamboom Van Gruijthuijsen


De bronnen voor stamboom Van Gruijthuijsen
Stamboomonderzoek doen naar familie Van Gruijthuijsen? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie. De bronnen zijn specifiek voor Van Gruijthuijsen.
Tip: naast de bronnen op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin de stamboom Van Gruijthuijsen in 5 minuten


Het starten met de stamboom Van Gruijthuijsen is in de basis heel simpel. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Gruijthuijsen
De stamboom maken Van Gruijthuijsen

Stamboomonderzoek naar Van Gruijthuijsen - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Gruijthuijsen hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Gruijthuijsen.

Op deze site vindt u veel tips en aanwijzingen voor stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Gruijthuijsen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Gruijthuijsen uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Gruijthuijsen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Gruijthuijsen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Gruijthuijsen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Gruijthuijsen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Gruijthuijsen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom online te zoeken zijn?Let op: weet dat data van anderen onjuist kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Gruijthuijsen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Gruijthuijsen

Snel informatie vinden voor de familie Van Gruijthuijsen? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Van Gruijthuijsen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Gruijthuijsen.
 • FamilySearch.org Van Gruijthuijsen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Gruijthuijsen.

 • Zoek "Van Gruijthuijsen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Van Gruijthuijsen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van Gruijthuijsen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Gruijthuijsen".

 • WieWasWie Van Gruijthuijsen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Gruijthuijsen".

Stamboom Van Gruijthuijsen verder laten groeien

U wilt stamboom Van Gruijthuijsen steeds uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van Gruijthuijsen. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Gruijthuijsen: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Gruijthuijsen: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Gruijthuijsen: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Gruijthuijsen: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de achternaam Van Gruijthuijsen te vinden, de stamvader Van Gruijthuijsen en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van Gruijthuijsen geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Gruijthuijsen
Stamvader Van Gruijthuijsen is de naamgever van de familie Van Gruijthuijsen


stamreeks Van Gruijthuijsen
kwartierstaat Van Gruijthuijsen
genealogie Van Gruijthuijsen
parenteel Van Gruijthuijsen

Waarschuwing: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Van Gruijthuijsen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

 • Eenzelfde achternaam Van Gruijthuijsen betekent niet per definitie dat er een bloedband is (lees: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u data gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van Gruijthuijsen zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te omzeilen en daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van Gruijthuijsen online
Informatie over Van Gruijthuijsen online ontdekt? Check de bronnen.

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Ben ik familie van de "bekende" Van Gruijthuijsen?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Gruijthuijsen, de beruchte crimineel Van Gruijthuijsen, of moviestar Van Gruijthuijsen? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel personen die eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Gruijthuijsen misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Van Gruijthuijsen ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Gruijthuijsen?

Google eens op "stamboom Van Gruijthuijsen" of "genealogie Van Gruijthuijsen" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Gruijthuijsen:

Wie heet er nog meer Van Gruijthuijsen?

Wie heten er nog meer Van Gruijthuijsen? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Gruijthuijsen
Wie heet er nog meer Van Gruijthuijsen? Tip: Zoek onbekende familieleden op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Gruijthuijsen
Hoe leefde Van Gruijthuijsen vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Gruijthuijsen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Gruijthuijsen voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Van Gruijthuijsen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Gruijthuijsen in het Nationaal Archief.

 • Van Gruijthuijsen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Gruijthuijsen.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Gruijthuijsen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Terug in de geschiedenis Van Gruijthuijsen

Wanneer u al wat data van verwanten hebt gevonden, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Van Gruijthuijsen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast, zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Gruijthuijsen

overleden Van Gruijthuijsen
Informatie over overleden Van Gruijthuijsen familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Van Gruijthuijsen dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wat is de oorsprong van de naam Van Gruijthuijsen?

De naam Van Gruijthuijsen bestaat al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar Van Gruijthuijsen in Nederland of België veel gehanteerd is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Gruijthuijsen

De naam Van Gruijthuijsen: Wat is de herkomst van de naam Van Gruijthuijsen? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Gruijthuijsen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Gruijthuijsen (BE) »

Schrijfwijzen Van Gruijthuijsen?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Gruijthuijsen?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Gruijthuijsen. Zoek schrijfwijzen van Van Gruijthuijsen »

Heeft de familie Van Gruijthuijsen een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Gruijthuijsen die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Gruijthuijsen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Gruijthuijsen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Gruijthuijsen"

Kunt u geen familiewapen Van Gruijthuijsen vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Gruijthuijsen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Gruijthuijsen, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken stamboomonderzoek naar

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van familie Van Gruijthuijsen kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerkenvoor de startende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken zijn via internet te verkrijgen en kunnen helpen bij stamboomonderzoek:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wat betekent de naam Van Gruijthuijsen?

Wat betekent de naam Van Gruijthuijsen? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Gruijthuijsen vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Gruijthuijsen
Wat betekent Van Gruijthuijsen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Gruijthuijsen. Zoek betekenis van Van Gruijthuijsen »

Aanvullende ideeën voor stamboomonderzoek Van Gruijthuijsen

U zoekt extra ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van Gruijthuijsen? Kijk eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Gruijthuijsen
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Gruijthuijsen

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk online of ga er langs om informatie over familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Gruijthuijsen
Vind meer informatie over familie Van Gruijthuijsen in de regionale archieven.

Geef de familiegeschiedenis Van Gruijthuijsen kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Gruijthuijsen
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Gruijthuijsen:

Is familie Van Gruijthuijsen van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Gruijthuijsen deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Gruijthuijsen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Van Gruijthuijsen

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van Gruijthuijsen? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Gruijthuijsen uitzoeken
Meer weten over Van Gruijthuijsen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aertssen | stamboom Ariesen | stamboom Beijersbergen van Henegouwen | stamboom Bareman | stamboom Blommestein