de beste bronnen

Stamboom Van Gennep


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom Van Gennep
Stamboomonderzoek doen naar familie Van Gennep? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De bronnen zijn gepersonaliseerd voor familie Van Gennep.
Suggestie: naast de tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van de stamboom Van Gennep in 5 minuten


Het starten met stamboom Van Gennep is eigenlijk heel eenvoudig. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Gennep
Uw stamboom maken Van Gennep

Stamboomonderzoek naar Van Gennep - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Gennep hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Gennep.

Op deze website vindt u veel tips voor stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Gennep.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Gennep uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Gennep
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Gennep

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Gennep
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Gennep

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Gennep

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Gennep. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te vinden zijn?Let op: weet dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Gennep
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Gennep

Eenvoudig veel gegevens vinden voor familie Van Gennep? Zoek resultaat op deze websites:

 • WieWasWie Van Gennep
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Gennep".

 • Archieven Van Gennep
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van Gennep
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Gennep".

 • MyHeritage.com Van Gennep
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Gennep.
 • FamilySearch.org Van Gennep
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Gennep.

 • Zoek "Van Gennep" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Van Gennep is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Van Gennep betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde data gevonden heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van Gennep zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te voorkomen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Van Gennep online
Informatie over Van Gennep online gevonden? Check de bronnen.

De stamboom Van Gennep steeds meer laten groeien

U wilt de stamboom Van Gennep steeds meer laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Van Gennep. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Gennep: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Gennep: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Gennep: dit is onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Gennep: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van achternaam Van Gennep te vinden, de stamvader Van Gennep en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Van Gennep.

De stamreeks Van Gennep geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Van Gennep.stamvader Van Gennep
Stamvader Van Gennep is de naamgever van de familie Van Gennep


stamreeks Van Gennep
kwartierstaat Van Gennep
genealogie Van Gennep
parenteel Van Gennep

Waar komt de familienaam Van Gennep vandaan?

De naam Van Gennep bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Van Gennep in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van die gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Van Gennep

De naam Van Gennep: Wat is de herkomst van Van Gennep? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Gennep (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Gennep (BE) »

Wat betekent de naam Van Gennep?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Van Gennep op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Gennep
Wat betekent Van Gennep?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Gennep. Zoek betekenis van Van Gennep »

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan informatie om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om meer gegevens over uw familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Gennep
Vind ook informatie over familie Van Gennep in de archieven.

Nog meer ideeën

U zoekt extra bronnen voor de stamboom van familie Van Gennep? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Gennep
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Gennep

Ben ik familie van de "bekende" Van Gennep?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlander, bekende familie Van Gennep, de beruchte boef Van Gennep, of moviestar Van Gennep? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel personen die toevalligerwijze dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Gennep wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Van Gennep ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Van Gennep?

Google eens op "stamboom Van Gennep" of "genealogie Van Gennep" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Van Gennep:

Boeken genealogisch onderzoek familie

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn veel aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Van Gennep kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerkenvoor de beginnende genelogisch onderzoeker. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij het familieonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Geef de familiegeschiedenis Van Gennep kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Gennep
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Gennep:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Gennep
Hoe leefde Van Gennep vroeger? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via spreekwoorden zien hoe mensen in het verleden leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Gennep, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Van Gennep in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Gennep.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Van Gennep
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Gennep voorkomt in de geschiedenis.

 • Krantenartikelen waarin Van Gennep voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Gennep in het Nationaal Archief.

Schrijfwijzen Van Gennep?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Gennep?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Gennep. Zoek schrijfwijzen van Van Gennep »

Heeft de familie Van Gennep een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Van Gennep te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Gennep die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Gennep bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Gennep"

Kunt u geen familiewapen Van Gennep vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Gennep laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Gennep, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Programmatuur

Er is bij onderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Terug in de geschiedenis Van Gennep

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Gennep

overleden Van Gennep
Grafstenen van overleden Van Gennep familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Van Gennep dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Wie heet er nog meer Van Gennep?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Gennep? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Gennep
Wie heet er nog meer Van Gennep? Tip: Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Van Gennep van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Gennep deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Gennep. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Van Gennep

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Gennep? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van Gennep uitzoeken
Meer weten over Van Gennep?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom El Amrani | stamboom Alberda | stamboom Van der Bas | stamboom Arents | stamboom Achterkamp