de online bronnen

Stamboom Van Ekeren


Overzicht van de bronnen voor stamboom Van Ekeren
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Ekeren? Begin hieronder met de genelaogie van uw familie Van Ekeren. De bronnen zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor uw familie Van Ekeren.
Tip: naast de tips op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start uw stamboom Van Ekeren in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van Ekeren is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Ekeren
De stamboom maken Van Ekeren

Stamboomonderzoek naar Van Ekeren - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Ekeren hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Van Ekeren.

Op deze pagina vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Ekeren.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Ekeren uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Ekeren
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Ekeren

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Ekeren
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Ekeren

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Ekeren

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Ekeren langzamerhand uit.


familie Van Ekeren
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Ekeren

Eenvoudig gegevens vinden voor familie Van Ekeren? Zoek direct resultaat op de volgende websites:

 • MyHeritage.com Van Ekeren
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Ekeren.
 • Archieven Van Ekeren
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van Ekeren
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Ekeren".

 • FamilySearch.org Van Ekeren
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Ekeren.

Let op: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Ekeren is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke (achter)naam Van Ekeren betekent niet automatisch dat er een verwantschap bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u bepaalde data gevonden hebt. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van Ekeren zijn soms auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright problemen te voorkomen en om direct de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van Ekeren online
Gegevens van Van Ekeren online ontdekt? Check de oorspronkelijke bronnen.

Stamboom Van Ekeren uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom steeds verder laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van Ekeren. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Ekeren: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Ekeren: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Ekeren: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Ekeren: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Van Ekeren te vinden, de stamvader Van Ekeren en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorvaders. Soms stuit mee daarmee ook op een familiewapen Van Ekeren.

De stamreeks Van Ekeren geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Van Ekeren
Stamvader Van Ekeren is de naamgever van de familie Van Ekeren


stamreeks Van Ekeren
kwartierstaat Van Ekeren
genealogie Van Ekeren
parenteel Van Ekeren

Aanvullende ideeën voor de stamboom Van Ekeren

U zoekt aanvullende ideeën voor de stamboom van familie Van Ekeren? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Ekeren
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Ekeren

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Ekeren
Hoe leefde Van Ekeren in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel toont een groot aantal historische beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Ekeren
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Ekeren voorkomt in de geschiedenis.

 • Van Ekeren in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Ekeren.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van Ekeren voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Ben ik familie van de "bekende" Van Ekeren?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van Ekeren, de beruchte crimineel Van Ekeren, of moviestar Van Ekeren? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn heel veel mensen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen is dit waarschijnlijk.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van Ekeren wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van Ekeren ?
Maken bekende of beruchte figuren van vroeger ook deel uit van uw familie Van Ekeren?

Google eens op "stamboom Van Ekeren" of "genealogie Van Ekeren" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar familie Van Ekeren:

Terug in de geschiedenis Van Ekeren

Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Ekeren

overleden Van Ekeren
Informatie over overleden Van Ekeren familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Van Ekeren dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Schrijfwijzen Van Ekeren?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Ekeren?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Ekeren. Zoek schrijfwijzen van Van Ekeren »

Geef de familiegeschiedenis Van Ekeren kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Ekeren


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Ekeren:

Wat is de oorsprong van de familienaam Van Ekeren?

De naam Van Ekeren bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Van Ekeren in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentedocumenten van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Ekeren

De naam Van Ekeren: Maar waar komt Van Ekeren nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Ekeren (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Ekeren (BE) »

Stamboom Programmatuur

Er is bij onderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Heeft de familie Van Ekeren een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Ekeren die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Ekeren oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Ekeren bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Ekeren"

Kunt u geen familiewapen van Van Ekeren vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Ekeren laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Ekeren, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Wat betekent de naam Van Ekeren?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Van Ekeren op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Ekeren
Wat betekent Van Ekeren?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Ekeren. Zoek betekenis van Van Ekeren »

Naslagwerken stamboomonderzoek naar Van Ekeren

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de genealogie van familie Van Ekeren kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen naslagwerken. De volgende boeken zijn via internet te bestellen en kunnen behulpzaam zijn bij het stamboomonderzoek naar familie:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om informatie over uw familie te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Ekeren
Vind meer informatie over familie Van Ekeren in de regionale archieven.

Wie heet er nog meer Van Ekeren?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Ekeren? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Ekeren
Wie heet er nog meer Van Ekeren? Tip: Zoek onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Is familie Van Ekeren van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag gesteld: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Ekeren deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Ekeren. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Van Ekeren

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Ekeren? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Ekeren uitzoeken
Meer weten over de stamboom Van Ekeren?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Doek | stamboom Eekhof | stamboom Van Hardeveld | stamboom Van Ballegooij | stamboom Ellens