de beste online bronnen

Stamboom Van Dorsselaer


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Van Dorsselaer
Onderzoek doen naar uw familie Van Dorsselaer? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Van Dorsselaer. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de links op deze website, lees ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Van Dorsselaer in 5 minuten


Het starten met stamboom Van Dorsselaer is in de basis erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van Dorsselaer
De stamboom maken Van Dorsselaer

Stamboomonderzoek naar Van Dorsselaer - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Dorsselaer hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook onderzoek doen naar Van Dorsselaer.

Op deze website vindt u veel tips voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Dorsselaer, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Van Dorsselaer.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van Dorsselaer voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Dorsselaer
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Dorsselaer

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Dorsselaer
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Dorsselaer

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van Dorsselaer

Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Dorsselaer
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Dorsselaer

Snel informatie vinden voor de familie Van Dorsselaer? Vind resultaat op deze sites:

 • FamilySearch.org Van Dorsselaer
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Dorsselaer.

 • CBG Van Dorsselaer
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Dorsselaer".

 • MyHeritage.com Van Dorsselaer
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Dorsselaer.
 • Archieven Van Dorsselaer
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Van Dorsselaer
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Dorsselaer".

De stamboom uitgebreider laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van Dorsselaer. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Van Dorsselaer: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Dorsselaer: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Dorsselaer: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Dorsselaer: dit betreft stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Van Dorsselaer te vinden, de stamvader Van Dorsselaer en daarnaast dikwijls ook de beroepen van de voorouders.

De stamreeks Van Dorsselaer geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de familie Van Dorsselaer.stamvader Van Dorsselaer
Stamvader Van Dorsselaer is de naamgever van de familie Van Dorsselaer


stamreeks Van Dorsselaer
kwartierstaat Van Dorsselaer
genealogie Van Dorsselaer
parenteel Van Dorsselaer

Waarschuwing: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Dorsselaer is het van belang om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van Dorsselaer betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u data ontdekt heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van Dorsselaer zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bronnen om auteursrechtelijke discussies te voorkomen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Van Dorsselaer online
Informatie over Van Dorsselaer online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Wat betekent de naam Van Dorsselaer?

Wat betekent de naam Van Dorsselaer? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Van Dorsselaer vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Dorsselaer
Wat betekent Van Dorsselaer?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Dorsselaer. Zoek betekenis van Van Dorsselaer »

Stamboom Programmatuur

Wanneer u even druk bent met stamboomonderzoek naar familie Van Dorsselaer wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle data.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het programma ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken familieonderzoek naar familie Van Dorsselaer

Ook in de boekenwinkel zijn veel tips te vinden hoe men de stamboom van Van Dorsselaer kan uitzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste boekenvoor de startende en gevorderderde stamboomonderzoeker. De volgende boeken kunnen helpen bij familieonderzoek:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Terug in de geschiedenis Van Dorsselaer

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Van Dorsselaer-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Dorsselaer

overleden Van Dorsselaer
Informatie over overleden Van Dorsselaer familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Van Dorsselaer dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Ben ik familie van de "bekende" Van Dorsselaer?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Dorsselaer, de beruchte boef Van Dorsselaer, of moviestar Van Dorsselaer? U hoeft niet per sefamilie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen bekend figuur wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevalligerwijze eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de bekende Van Dorsselaer wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Van Dorsselaer ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Dorsselaer?

Google eens op "stamboom Van Dorsselaer" of "genealogie Van Dorsselaer" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Van Dorsselaer:

Historische archieven

De archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Dorsselaer
Vind nog meer informatie over familie Van Dorsselaer in de archieven.

Schrijfwijzen Van Dorsselaer?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Dorsselaer?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Dorsselaer. Zoek schrijfwijzen van Van Dorsselaer »

Heeft de familie Van Dorsselaer een familiewapen?

U kunt in bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Van Dorsselaer te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Dorsselaer die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Van Dorsselaer oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Dorsselaer bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Dorsselaer"

Kunt u geen familiewapen voor Van Dorsselaer vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een expert in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Dorsselaer laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Dorsselaer, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wat is de oorsprong van de naam Van Dorsselaer?

De naam Van Dorsselaer bestaat al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Van Dorsselaer in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van Dorsselaer

De naam Van Dorsselaer: Waar komt Van Dorsselaer vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Dorsselaer (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Dorsselaer (BE) »

Nog meer ideeën voor de stamboom Van Dorsselaer

U zoekt aanvullende bronnen voor de stamboom van familie Van Dorsselaer? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Dorsselaer
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Dorsselaer

Geef de familiegeschiedenis Van Dorsselaer kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Dorsselaer
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie


Vind andere genealogen die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van Dorsselaer:

Wie heet er nog meer Van Dorsselaer?

Wie heten er ook Van Dorsselaer? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Dorsselaer
Wie heet er nog meer Van Dorsselaer? Tip: Speur bekende of onbekende achternaamgenoten op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Dorsselaer
Hoe leefde Van Dorsselaer in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel geeft een beeld hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Krantenartikelen waarin Van Dorsselaer voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Van Dorsselaer
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Dorsselaer voorkomt in de geschiedenis.

 • Van Dorsselaer in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Dorsselaer.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Dorsselaer, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Is familie Van Dorsselaer van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag wel voor: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Dorsselaer deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Dorsselaer. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over stamboom Van Dorsselaer

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van Dorsselaer? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Dorsselaer uitzoeken
Meer weten over van familie Van Dorsselaer?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Berlijn | stamboom Van der Bie | stamboom Almeida | stamboom Allard | stamboom Banis