de beste bronnen voor

Stamboom Van Dodeweerd


De online bronnen voor stamboom Van Dodeweerd
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van Dodeweerd? Begin hieronder met de stamboom van familie Van Dodeweerd. De verwijzingen zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor uw familie.
Suggestie: naast de verwijzingen op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start stamboom Van Dodeweerd in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Dodeweerd is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Dodeweerd
De stamboom maken Van Dodeweerd

Stamboomonderzoek naar Van Dodeweerd - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van Dodeweerd hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Dodeweerd.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Dodeweerd, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Van Dodeweerd.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van Dodeweerd voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Dodeweerd
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Dodeweerd

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Dodeweerd
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Dodeweerd

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Dodeweerd is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van Dodeweerd betekent niet per definitie dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Leg altijd vast waar u gegevens ontdekt hebt. Zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van Dodeweerd zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bronnen om auteursrechtelijke problemen te voorkomen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Dodeweerd online
Informatie over Van Dodeweerd online gevonden? Controleer de bronnen.

Stamboom Van Dodeweerd uitgebreider uitzoeken

U wilt stamboom Van Dodeweerd steeds verder laten groeien? Ga verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Dodeweerd. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse typen stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Van Dodeweerd: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Dodeweerd: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Dodeweerd: dit betreft stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Dodeweerd: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld de bron van de naam Van Dodeweerd te vinden, de stamvader Van Dodeweerd en tegelijk vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van Dodeweerd geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek.stamvader Van Dodeweerd
Stamvader Van Dodeweerd is de naamgever van de familie Van Dodeweerd


stamreeks Van Dodeweerd
kwartierstaat Van Dodeweerd
genealogie Van Dodeweerd
parenteel Van Dodeweerd

Online informatie voor Stamboom Van Dodeweerd

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Dodeweerd. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw stamboom eenvoudig op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat data van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van Dodeweerd langzamerhand uit.


familie Van Dodeweerd
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Dodeweerd

Snel informatie vinden voor familie Van Dodeweerd? Zoek resultaat op deze sites:

 • Zoek "Van Dodeweerd" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Van Dodeweerd
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van Dodeweerd
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Dodeweerd.

 • MyHeritage.com Van Dodeweerd
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Dodeweerd.
 • CBG Van Dodeweerd
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Dodeweerd".

 • WieWasWie Van Dodeweerd
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Dodeweerd".

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee op te zetten. Kijk op internet om meer informatie over uw familie op te speuren.

Regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Dodeweerd
Vind ook informatie over familie Van Dodeweerd in de archieven.

Terug in de geschiedenis Van Dodeweerd

Wanneer u al wat gegevens van familieleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook gegevens over overleden Van Dodeweerd-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Dodeweerd

overleden Van Dodeweerd
Grafstenen van overleden Van Dodeweerd familieleden geven veel extra informatie voor stamboomonderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te waaraan deze persoon Van Dodeweerd dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van Dodeweerd
Hoe leefde Van Dodeweerd in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse middeleeuwse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Dodeweerd in het Nationaal Archief.

 • Van Dodeweerd in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Dodeweerd.

 • Krantenartikelen waarin Van Dodeweerd voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Van Dodeweerd
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Dodeweerd voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Dodeweerd, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u een tijdje bezig bent met onderzoek naar familie Van Dodeweerd wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Van Dodeweerd?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Dodeweerd?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Dodeweerd. Zoek schrijfwijzen van Van Dodeweerd »

Heeft de familie Van Dodeweerd een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Dodeweerd die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van Dodeweerd oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Dodeweerd bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Dodeweerd"

Kunt u geen familiewapen Van Dodeweerd vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus te raadplegen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Dodeweerd laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Dodeweerd, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het kan dus verschillen binnen een familie. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Ben ik familie van de "bekende" Van Dodeweerd?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van Dodeweerd, de beruchte boef Van Dodeweerd, of moviestar Van Dodeweerd? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen bekend persoon wil niet betekenen dat u werkelijk familie bent. Er zijn heel veel personen die toevallig eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de bekende figuur, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen beroemde figuur. Wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u met recht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van Dodeweerd misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Van Dodeweerd ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van Dodeweerd?

Google eens op "stamboom Van Dodeweerd" of "genealogie Van Dodeweerd" - wellicht heeft een ander al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Dodeweerd:

Wie heet er nog meer Van Dodeweerd?

Wie heeft nog meer de achternaam Van Dodeweerd? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Dodeweerd
Wie heet er nog meer Van Dodeweerd? Speur onbekende naamdragers op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Van Dodeweerd kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Dodeweerd


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Dodeweerd:

Aanvullende ideeën

U zoekt nog meer ideeën voor de stamboom van familie Van Dodeweerd? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van Dodeweerd
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Dodeweerd

Boeken voor familieonderzoek Van Dodeweerd

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn veel tips te vinden hoe men de genealogie van Van Dodeweerd kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste naslagwerken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij genealogisch onderzoek familie:

Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wat betekent de naam Van Dodeweerd?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van Dodeweerd op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Dodeweerd
Wat betekent Van Dodeweerd?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Dodeweerd. Zoek betekenis van Van Dodeweerd »

Waar komt de naam Van Dodeweerd vandaan?

De naam Van Dodeweerd bestaat al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart ziet u waar de naam Van Dodeweerd in Nederland of België veel gebruikt is - veel gebruik is een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden zult traceren. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Van Dodeweerd

De naam Van Dodeweerd: Wat is de herkomst van de naam Van Dodeweerd? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Dodeweerd (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Dodeweerd (BE) »

Is familie Van Dodeweerd van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel gesteld: "Is mijn familie of een voorouder van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. De getitelde adel mag de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Dodeweerd deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Dodeweerd. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Van Dodeweerd

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van Dodeweerd? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van Dodeweerd uitzoeken
Meer weten over Van Dodeweerd?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Agerbeek | stamboom Van Aarssen | stamboom Barlag | stamboom Akkersdijk | stamboom Bac