de bronnen

Stamboom Van Dieën


Overzicht van de online bronnen en gegevens voor stamboom Van Dieën
Benieuwd naar de stamboom van familie Van Dieën? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Van Dieën. De bronnen op deze pagina zijn geschikt gemaakt voor Van Dieën.
Tip: naast de online links op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Van Dieën in 5 minuten


Het begin van stamboom Van Dieën is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Dieën
De stamboom maken Van Dieën

Stamboomonderzoek naar Van Dieën - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Dieën hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van Dieën.

Op deze site vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van Dieën, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor stamboom Van Dieën.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Dieën uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Dieën
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Dieën

Sommige families vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Dieën
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Dieën

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Dieën is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van Dieën betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) genealogische gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u gegevens ontdekt hebt, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Dieën zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek de originele bron om copyright discussies te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Dieën online
Gegevens van Van Dieën online ontdekt? Controleer de bronnen.

Stamboom Van Dieën steeds meer uitzoeken

Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Van Dieën. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van Dieën: stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Dieën: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Dieën: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Dieën: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam Van Dieën te vinden, de stamvader Van Dieën en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders.

De stamreeks Van Dieën geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Van Dieën
Stamvader Van Dieën is de naamgever van de familie Van Dieën


stamreeks Van Dieën
kwartierstaat Van Dieën
genealogie Van Dieën
parenteel Van Dieën

Online informatie voor Stamboom Van Dieën

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van Dieën. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders op internet te vinden zijn?Let op: merk op dat data van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Dieën
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Dieën

Snel veel gegevens vinden voor familie Van Dieën? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • CBG Van Dieën
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Dieën".

 • WieWasWie Van Dieën
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Dieën".

 • FamilySearch.org Van Dieën
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Dieën.

 • MyHeritage.com Van Dieën
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Dieën.
 • Zoek "Van Dieën" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • Archieven Van Dieën
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk online om meer gegevens over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van Dieën
Vind ook informatie over familie Van Dieën in de historische archieven.

Wie heet er nog meer Van Dieën?

Wie heten er ook Van Dieën? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van Dieën
Wie heet er ook Van Dieën? Speur bekende of onbekende naamdragers op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Dieën
Hoe leefde Van Dieën in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel toont diverse middeleeuwse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Dieën, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Krantenartikelen waarin Van Dieën voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Van Dieën
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Dieën voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Dieën in het Nationaal Archief.

 • Van Dieën in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Dieën.

Schrijfwijzen Van Dieën?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Dieën?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Dieën. Zoek schrijfwijzen van Van Dieën »

Geef de familiegeschiedenis Van Dieën kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Dieën


Vind andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Dieën:

Terug in de geschiedenis Van Dieën

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Dieën

overleden Van Dieën
Informatie over overleden Van Dieën familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan deze persoon Van Dieën dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Boeken voor genealogisch onderzoek

Ook in de boekhandel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Van Dieën kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste genealogische boeken. Deze boeken zijn online te verkrijgen en kunnen helpen bij het stamboomonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Ben ik familie van de "bekende" Van Dieën?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Dieën, de beruchte crimineel Van Dieën, of filmster Van Dieën? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet betekenen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel mensen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u oprecht zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van Dieën misschien al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van Dieën ?
Maken beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Dieën?

Google eens op "stamboom Van Dieën" of "genealogie Van Dieën" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Dieën:

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u een tijdje druk bent met stamboomonderzoek naar de familie Van Dieën ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Van Dieën

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over familie Van Dieën? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van Dieën
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van Dieën

Wat betekent de naam Van Dieën?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Van Dieën op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van Dieën
Wat betekent Van Dieën?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Dieën. Zoek betekenis van Van Dieën »

Waar komt de familienaam Van Dieën vandaan?

De naam Van Dieën bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart kunt u zien waar de naam Van Dieën in Nederland of België veel gehanteerd is - een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentedocumenten van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van Dieën

De naam Van Dieën: Waar komt Van Dieën vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Dieën (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Dieën (BE) »

Heeft de familie Van Dieën een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Dieën die alleen mag gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Van Dieën oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Dieën bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Dieën"

Kunt u geen familiewapen voor Van Dieën vinden, dan wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Dieën laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Dieën, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Is familie Van Dieën van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Dieën deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Dieën. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Meer over stamboom Van Dieën

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van Dieën? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van Dieën uitzoeken
Meer weten over Van Dieën?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Aslander | stamboom Aldewereld | stamboom Ajdid | stamboom Alibux | stamboom Alsema