de beste bronnen voor

Stamboom Van der Westen


De beste online gegevens voor stamboom Van der Westen
Stamboomonderzoek doen naar familie Van der Westen? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de genelaogie van uw familie. De bronnen op deze page zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Van der Westen.
Tip: naast de tips op deze website, kijk ook eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van stamboom Van der Westen in 5 minuten


Het starten met de stamboom Van der Westen is in de basis erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van der Westen
Uw stamboom maken Van der Westen

Stamboomonderzoek naar Van der Westen - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van der Westen hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van der Westen.

Op deze pagina vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van der Westen, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Van der Westen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van der Westen uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van der Westen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van der Westen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van der Westen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van der Westen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Let op: Om in de gaten te houden

Bij uw stamboomonderzoek naar Van der Westen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van der Westen betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u data ontdekt hebt, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van der Westen zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bronnen om copyright problemen te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Van der Westen online
Gegevens van Van der Westen online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van der Westen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel online te zoeken zijn?Let op: weet dat gegevens van derden incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van der Westen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van der Westen

Snel gegevens vinden voor familie Van der Westen? Vind direct resultaat op deze sites:

 • WieWasWie Van der Westen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van der Westen".

 • CBG Van der Westen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van der Westen".

 • FamilySearch.org Van der Westen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van der Westen.

 • MyHeritage.com Van der Westen
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van der Westen.
 • Archieven Van der Westen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • Zoek "Van der Westen" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom verder uitzoeken

U wilt de stamboom uitgebreider laten groeien? Ga verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van der Westen. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van der Westen: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van der Westen: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van der Westen: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van der Westen: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van naam Van der Westen te vinden, de stamvader Van der Westen en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Van der Westen.

De stamreeks Van der Westen geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Van der Westen.stamvader Van der Westen
Stamvader Van der Westen is de naamgever van de familie Van der Westen


stamreeks Van der Westen
kwartierstaat Van der Westen
genealogie Van der Westen
parenteel Van der Westen

Heeft de familie Van der Westen een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van der Westen die alleen kunt gebruiken indien u echt in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van der Westen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van der Westen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van der Westen"

Kunt u geen familiewapen Van der Westen vinden, dan wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van der Westen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse onderdelen. Hierna staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van der Westen, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Van der Westen?

Wie heeft nog meer de naam Van der Westen? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van der Westen
Wie heet er nog meer Van der Westen? Tip: Zoek bekende of onbekende naamgenoten op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Van der Westen kleur

Genealogisch onderzoek geeft vaak alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats heeft men gewoond? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële archieven. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van der Westen
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek een lokaal museum


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van der Westen:

Schrijfwijzen Van der Westen?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van der Westen?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van der Westen. Zoek schrijfwijzen van Van der Westen »

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om uw stamboom mee te verrijken. Kijk op internet om meer gegevens over familieleden te acherhalen.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen tot die administraties.

informatie Van der Westen
Vind ook informatie over familie Van der Westen in de regionale archieven.

Terug in de geschiedenis Van der Westen

Ook informatie over overleden Van der Westen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van der Westen

overleden Van der Westen
Grafstenen van overleden Van der Westen familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van der Westen dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Waar komt de familienaam Van der Westen vandaan?

De naam Van der Westen bestaat zeker al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Van der Westen in Nederland of België veel gebruikt is - een aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. Dat geeft u een aanknopingspunt waar u veel familieleden kunt traceren. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar informatie over uw familie.


De naam Van der Westen

De naam Van der Westen: Waar komt de naam Van der Westen nu vandaan? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van der Westen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van der Westen (BE) »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van der Westen
Hoe leefde Van der Westen in het verleden? Het beroemde schilderij van Brueghel toont een groot aantal middeleeuwse Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van der Westen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van der Westen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Bibliografie Van der Westen
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van der Westen voorkomt in de geschiedenis.

 • Van der Westen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van der Westen.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van der Westen in het Nationaal Archief.

Boeken voor stamboomonderzoek naar familie Van der Westen

Ook in de boekhandel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de stamboom van familie Van der Westen kan onderzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar enkele van de beste online te verkrijgen boeken. De volgende boeken zijn online te verkrijgen en kunnen behulpzaam zijn bij het genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Ben ik familie van de "bekende" Van der Westen?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van der Westen, de beruchte crimineel Van der Westen, of filmster Van der Westen? Dat wil niet zeggen dat u familie bent.

Dezelfde naam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die toevallig dezelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om uit te vinden of u familie bent van de beroemde figuur, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende figuur. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van der Westen wellicht al eens is uitgezocht.


Lid van familie Van der Westen ?
Maken beruchte bekendheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van der Westen?

Google eens op "stamboom Van der Westen" of "genealogie Van der Westen" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar uw of andere familie Van der Westen:

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Wanneer u even druk bent met onderzoek naar de familie Van der Westen ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te assisteren. Sommige programma's zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Nog meer bronnen voor de stamboom Van der Westen

U zoekt extra bronnen om meer te weten te komen over familie Van der Westen? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van der Westen
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van der Westen

Wat betekent de naam Van der Westen?

Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van der Westen vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van der Westen
Wat betekent Van der Westen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van der Westen. Zoek betekenis van Van der Westen »

Is familie Van der Westen van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder wellicht ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van der Westen deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van der Westen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Van der Westen

Meer hulp nodig bij uw stamboomonderzoek Van der Westen? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van der Westen uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Van der Westen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van der Mast | stamboom Hussein | stamboom Haverkort | stamboom Elenbaas | stamboom Can