de online bronnen voor

Stamboom Van der Spek


Overzicht van de beste online gegevens voor stamboom Van der Spek
Stamboomonderzoek doen naar uw familie Van der Spek? Begin hier met een overzicht van aanpak voor de stamboom van familie Van der Spek. De verwijzingen op deze page zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor Van der Spek.
Suggestie: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin uw stamboom Van der Spek in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van der Spek is in de basis erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van der Spek
Uw stamboom maken Van der Spek

Stamboomonderzoek naar Van der Spek - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Van der Spek hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van der Spek.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van der Spek, zodat u snel bruikbare resultaten kunt vinden voor stamboom Van der Spek.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van der Spek uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van der Spek
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van der Spek

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van der Spek
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van der Spek

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

NB: Om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van der Spek is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke naam Van der Spek betekent niet automatisch dat er een verwantschap is (lees: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele bronnen en indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u bepaalde gegevens gevonden heeft. Zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van der Spek zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen EN om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te verifieren.


Van der Spek online
Informatie over Van der Spek online gevonden? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van der Spek

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van der Spek. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders snel op internet te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van der Spek langzamerhand uit.


familie Van der Spek
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van der Spek

Eenvoudig informatie vinden voor de familie Van der Spek? Zoek resultaat op de volgende websites:

 • CBG Van der Spek
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van der Spek".

 • WieWasWie Van der Spek
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van der Spek".

 • MyHeritage.com Van der Spek
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van der Spek.
 • Archieven Van der Spek
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

De stamboom Van der Spek steeds verder laten groeien

Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van der Spek. Maar kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van der Spek: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van der Spek: onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van der Spek: onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van der Spek: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Van der Spek te vinden, de stamvader Van der Spek en daarnaast vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van der Spek geeft een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar de stamboom Van der Spek.stamvader Van der Spek
Stamvader Van der Spek is de naamgever van de familie Van der Spek


stamreeks Van der Spek
kwartierstaat Van der Spek
genealogie Van der Spek
parenteel Van der Spek

Waar komt de familienaam Van der Spek vandaan?

De naam Van der Spek bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart kunt u zien waar de naam Van der Spek in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar documenten van uw familie.


De naam Van der Spek

De naam Van der Spek: Waar komt Van der Spek vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van der Spek (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van der Spek (BE) »

Wat betekent de naam Van der Spek?

Wat betekent uw naam Van der Spek? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. Waar is de naam Van der Spek vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van der Spek
Wat betekent Van der Spek?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van der Spek. Zoek betekenis van Van der Spek »

Geef de familiegeschiedenis Van der Spek kleur

Stamboomonderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer en waar is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van der Spek
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van der Spek:

Terug in de geschiedenis Van der Spek

Wanneer u al wat gegevens van stamboomleden hebt ontdekt, kunt u altijd verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw zoektocht vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van der Spek

overleden Van der Spek
Grafstenen van overleden Van der Spek familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet in de eerste instantie om, om te hoe deze persoon Van der Spek dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van der Spek
Hoe leefde Van der Spek in het verleden? Het bekende kunstwerk van Brueghel laat via uitgebeelde gezegden zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden en werkten.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van der Spek, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Bibliografie Van der Spek
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van der Spek voorkomt in de geschiedenis.

 • Van der Spek in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van der Spek.

Historische archieven

De historische archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboom mee te verrijken. Kijk online om meer gegevens over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van der Spek
Vind nog meer informatie over familie Van der Spek in de archieven.

Heeft de familie Van der Spek een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor Van der Spek te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van der Spek die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van der Spek bekend?

Zoek naar familiewapen "Van der Spek"

Kunt u geen familiewapen voor Van der Spek vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van der Spek laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van der Spek, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Ben ik familie van de "bekende" Van der Spek?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van der Spek, de beruchte crimineel Van der Spek, of filmster Van der Spek? U hoeft niet per definitie familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die per toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt is dat de genealogie van de beroemde Van der Spek wellicht al eens door iemand is uitgeplozen.


Lid van familie Van der Spek ?
Maken beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van der Spek?

Google eens op "stamboom Van der Spek" of "genealogie Van der Spek" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van der Spek:

Nog meer bronnen voor stamboomonderzoek Van der Spek

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over familie Van der Spek? Raadpleeg dan eens de volgende links:


bronnen stamboom Van der Spek
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van der Spek

Wie heet er nog meer Van der Spek?

Wie heeft nog meer de achternaam Van der Spek? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van der Spek
Wie heet er ook Van der Spek? Speur bekende of onbekende achternaamdragers op, op Social Media.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Schrijfwijzen Van der Spek?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van der Spek?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van der Spek. Zoek schrijfwijzen van Van der Spek »

Programmatuur

Wanneer u een tijdje bezig bent geweest met stamboomonderzoek naar familie Van der Spek ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek vaak zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie Van der Spek

Ook in de boekenwinkel zijn veel bronnen te vinden hoe men de genealogie van Van der Spek kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar enkele van de beste online te verkrijgen naslagwerkenvoor de beginnende en gevorderderde stamboomonderzoeker. Deze boeken zijn online te bestellen en kunnen assisteren bij familieonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Is familie Van der Spek van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag eens gesteld: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van der Spek deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van der Spek. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Meer weten over de stamboom Van der Spek

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van der Spek? Overweeg dan het volgende:


stamboom Van der Spek uitzoeken
Meer weten over de stamboom familie Van der Spek?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Schmitz | stamboom Van der Zwan | stamboom Van Lierop | stamboom Hulshof | stamboom Van Gent