de bronnen

Stamboom Van der Lijn


Overzicht van de online bronnen en gegevens voor stamboom Van der Lijn
Stamboomonderzoek doen naar familie Van der Lijn? Begin hier met de stamboom van uw familie Van der Lijn. De links zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Van der Lijn.
Tip: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Van der Lijn in 5 minuten


Het starten met de stamboom Van der Lijn is eigenlijk erg eenvoudig. U start de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en uw (bekende) familie.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van der Lijn
Uw stamboom maken Van der Lijn

Stamboomonderzoek naar Van der Lijn - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van der Lijn hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van der Lijn.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van der Lijn.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van der Lijn voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van der Lijn
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van der Lijn

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familiegeschiedenis te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van der Lijn
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van der Lijn

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Let op: Zaken om rekening mee te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van der Lijn is het van belang om altijd rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke naam Van der Lijn betekent niet per definitie dat er een bloedband bestaat (lees: dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u data ontdekt heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van der Lijn zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik de originele bronnen om copyright discussies te omzeilen EN om direct de betrouwbaarheid van de data te vast te stellen.


Van der Lijn online
Van der Lijn online ontdekt? Controleer altijd de oorspronkelijke bronnen.

De stamboom steeds verder laten groeien

Ga steeds verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van der Lijn. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse typen onderzoek te doen:

 • stamreeks Van der Lijn: onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van der Lijn: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van der Lijn: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van der Lijn: dit is onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Van der Lijn te vinden, de stamvader Van der Lijn en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorvaders.

De stamreeks Van der Lijn geeft een goede basis voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Van der Lijn
Stamvader Van der Lijn is de naamgever van de familie Van der Lijn


stamreeks Van der Lijn
kwartierstaat Van der Lijn
genealogie Van der Lijn
parenteel Van der Lijn

Online informatie voor Stamboom Van der Lijn

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van der Lijn. Wist u dat tegenwoordig heel veel gegevens over uw voorouders eenvoudig online te zoeken zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van der Lijn langzamerhand uit.


familie Van der Lijn
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van der Lijn

Eenvoudig gegevens vinden voor familie Van der Lijn? Vind direct resultaat op de volgende websites:

 • MyHeritage.com Van der Lijn
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van der Lijn.
 • Archieven Van der Lijn
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van der Lijn
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van der Lijn".

 • FamilySearch.org Van der Lijn
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van der Lijn.

 • WieWasWie Van der Lijn
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van der Lijn".

 • Zoek "Van der Lijn" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Wat betekent de naam Van der Lijn?

Uw voorouders hebben een naam gekozen of werden door omgeving op een bepaalde manier aangeduid. In 1811 werden de namen officieel vastgelegd; maar voor die tijd hadden mensen ook al achternamen. Waar is de naam Van der Lijn op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van der Lijn
Wat betekent Van der Lijn?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van der Lijn. Zoek betekenis van Van der Lijn »

Wie heet er nog meer Van der Lijn?

Wie heeft nog meer de naam Van der Lijn? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van der Lijn
Wie heet er nog meer Van der Lijn? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Online Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Waar komt de familienaam Van der Lijn vandaan?

De naam Van der Lijn bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar de naam Van der Lijn in Nederland of België veel gebruikt wordt - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van der Lijn

De naam Van der Lijn: Waar komt Van der Lijn vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van der Lijn (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van der Lijn (BE) »

Ben ik familie van de "bekende" Van der Lijn?

Heeft u dezelfde naam als een bekende Nederlander, bekende familie Van der Lijn, de beruchte boef Van der Lijn, of moviestar Van der Lijn? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd persoon wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u familie bent van de beroemde persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van der Lijn wellicht al eens door iemand is uitgezocht.


Lid van familie Van der Lijn ?
Maken bekende of beruchte beroemdheden van vroeger ook deel uit van uw familie Van der Lijn?

Google eens op "stamboom Van der Lijn" of "genealogie Van der Lijn" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van der Lijn:

Geef de familiegeschiedenis Van der Lijn kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn zijn/haar namen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële archieven. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van der Lijn
 • Bezoek een lokaal museum


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van der Lijn:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboom mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om gegevens over uw familie op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot hun administraties.

informatie Van der Lijn
Vind ook informatie over familie Van der Lijn in de lokale archieven.

Schrijfwijzen Van der Lijn?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van der Lijn?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van der Lijn. Zoek schrijfwijzen van Van der Lijn »

Boeken voor familieonderzoek naar

Ook in de boekenwinkel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Van der Lijn kan opstellen. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische naslagwerken. Deze boeken kunnen helpen bij genealogisch onderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Vastleggen van alle stamboomgegevens

Er is bij onderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Extra ideeën

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van der Lijn? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van der Lijn
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van der Lijn

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familie in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de pagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis.

geschiedenis Van der Lijn
Hoe leefde Van der Lijn vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van der Lijn
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van der Lijn voorkomt in de geschiedenis.

 • Van der Lijn in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van der Lijn.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van der Lijn voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van der Lijn, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van der Lijn in het Nationaal Archief.

Terug in de geschiedenis Van der Lijn

Ook informatie over overleden Van der Lijn-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u tijdens uw onderzoek vindt bij uw onderzoek slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen met het vinden van de juiste persoon: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van der Lijn

overleden Van der Lijn
Informatie over overleden Van der Lijn familieleden geven veel aanvullende informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Van der Lijn dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Heeft de familie Van der Lijn een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor Van der Lijn te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van der Lijn die alleen mag gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van der Lijn bekend?

Zoek naar familiewapen "Van der Lijn"

Kunt u geen familiewapen Van der Lijn vinden, wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

Het is aan te raden een heraldicus in te schakelen als u een familiewapen wilt laten maken. U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van der Lijn laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van der Lijn, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Is familie Van der Lijn van adel?

Veel genealogisch onderzoekers krijgen de vraag voorgelegd: "Is mijn familie wellicht ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van der Lijn deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van der Lijn. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Hoge Raad van Adel

Meer over de stamboom Van der Lijn

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van der Lijn? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van der Lijn uitzoeken
Meer weten over de stamboomvan familie Van der Lijn?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Abdullahi | stamboom El Abbassi | stamboom Van Aerde | stamboom Achterstraat | stamboom Alfing