de beste online bronnen

Stamboom Van der Craats


Overzicht van de bronnen voor stamboom Van der Craats
Benieuwd naar de stamboom van uw familie Van der Craats? Begin hier met de genelaogie van uw familie. De links op deze pagina zijn specifiek voor Van der Craats.
Suggestie: naast de bronnen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van de stamboom Van der Craats in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van der Craats is eigenlijk erg simpel. U begint de stamboom namelijk gewoon bij u zelf - en bij uw (bekende) familieleden.

Noteer van ieder familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat het begin van uw stamboom zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van der Craats
De stamboom maken Van der Craats

Stamboomonderzoek naar Van der Craats - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van der Craats hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van der Craats.

Op deze site vindt u veel tips voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van der Craats.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een compleet onderzoek naar Van der Craats uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van der Craats
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van der Craats

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van der Craats
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van der Craats

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van der Craats is het van belang om altijd rekening te houden met het volgende.

 • Dezelfde (achter)naam Van der Craats betekent niet automatisch dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie betreft). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, indien mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn geslopen (door onleesbaarheid, typfouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd bij waar u data gevonden heeft, zodat u het kunt terugvinden.
 • (Delen van) andermans stamboomonderzoeken naar Van der Craats zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om copyright problemen te voorkomen EN daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de data te verifieren.


Van der Craats online
Gegevens van Van der Craats online gevonden? Controleer altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van der Craats

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van der Craats. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw voorouders online te zoeken zijn?Let op: onthoud dat gegevens van derden incorrect kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van der Craats
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van der Craats

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Van der Craats? Zoek direct resultaat op de volgende sites:

 • MyHeritage.com Van der Craats
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van der Craats.
 • CBG Van der Craats
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van der Craats".

 • Archieven Van der Craats
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • WieWasWie Van der Craats
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van der Craats".

 • Zoek "Van der Craats" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom Van der Craats uitgebreider laten groeien

Ga verder terug in de historie met verder onderzoek naar Van der Craats. Kies eerst welke informatie u verder wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van der Craats: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van der Craats: dit is onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van der Craats: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van der Craats: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders in kaart te brengen. Hiermee is bijvoorbeeld de start van de naam Van der Craats te vinden, de stamvader Van der Craats en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms komen ze zo ook al een familiewapen tegen.

De stamreeks Van der Craats geeft ook een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Van der Craats.stamvader Van der Craats
Stamvader Van der Craats is de naamgever van de familie Van der Craats


stamreeks Van der Craats
kwartierstaat Van der Craats
genealogie Van der Craats
parenteel Van der Craats

Terug in de geschiedenis Van der Craats

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt ontdekt, kunt u verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Van der Craats-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van der Craats

overleden Van der Craats
Grafstenen van overleden Van der Craats familieleden geven veel aanvullende informatie voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te waaraan het familielid Van der Craats dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Nog meer ideeën voor de stamboom Van der Craats

U zoekt aanvullende ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van der Craats? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van der Craats
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van der Craats

Ben ik familie van de "bekende" Van der Craats?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van der Craats, de beruchte crimineel Van der Craats, of filmster Van der Craats? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een bekend persoon wil niet zeggen dat u automatisch familie bent. Er zijn veel mensen die eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek te doen naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u met recht zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de genealogie van de beroemde Van der Craats misschien al eens is onderzocht.


Lid van familie Van der Craats ?
Maken bekende of beruchte personen van vroeger ook deel uit van uw familie Van der Craats?

Google eens op "stamboom Van der Craats" of "genealogie Van der Craats" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw of andere familie Van der Craats:

Historische archieven

De regionale archieven hebben een ruime hoeveelheid gegevens om een stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet of ga er langs om meer informatie over familieleden op te speuren.

Een greep uit de regionale historische archieven:

Naast regionale archieven hebben gemeenten zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van der Craats
Vind ook informatie over familie Van der Craats in de archieven.

Vastleggen van alle data

Er is bij onderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het opslaan van alle data.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Schrijfwijzen Van der Craats?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd hetzelfde geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van der Craats?

Bovendien wordt soms dezelfde persoon aangeduid met meerdere namen.


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van der Craats. Zoek schrijfwijzen van Van der Craats »

Wie heet er nog meer Van der Craats?

Wie heeft nog meer de achternaam Van der Craats? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van der Craats
Wie heet er nog meer Van der Craats? Tip: Zoek bekende of onbekende achternaamdragers op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Geef de familiegeschiedenis Van der Craats kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal nuttige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van der Craats


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van der Craats:

Heeft de familie Van der Craats een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor Van der Craats te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van der Craats die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van der Craats bekend?

Zoek naar familiewapen "Van der Craats"

Kunt u geen familiewapen Van der Craats vinden, dan wil dat nog niet betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u kiezen voor: een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van der Craats laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van der Craats, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Boeken voor genealogisch onderzoek Van der Craats

Niet alleen online, maar ook in de boekhandel zijn bronnen te vinden hoe men de stamboom van familie Van der Craats kan uitzoeken. Hier een verwijzing naar een paar van de beste online te verkrijgen genealogische boeken. De volgende boeken zijn online te bestellen en kunnen assisteren bij het stamboomonderzoek naar familie:

Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
 

Waar komt de familienaam Van der Craats vandaan?

De naam Van der Craats bestaat al honderden jaren. Waar komt deze vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar Van der Craats in Nederland of België veel gehanteerd wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van die gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van der Craats

De naam Van der Craats: Maar waar komt de naam Van der Craats vandaan? Zoek de oorsprong op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van der Craats (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van der Craats (BE) »

Meer achtergronden

Hoe leefde uw familieleden in de tijd dat zij leefden? Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Mooi om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van der Craats
Hoe leefde Van der Craats vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont diverse middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van der Craats
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van der Craats voorkomt in de geschiedenis.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Van der Craats in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van der Craats.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van der Craats, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van der Craats in het Nationaal Archief.

Wat betekent de naam Van der Craats?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Van der Craats vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van der Craats
Wat betekent Van der Craats?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van der Craats. Zoek betekenis van Van der Craats »

Is familie Van der Craats van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen deze vraag vroeg of laat eens voor: "Is mijn familie misschien van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van der Craats deel uit maakt van dit overzicht, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van der Craats. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Hoge Raad van Adel

Meer weten over stamboom Van der Craats

Hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek naar Van der Craats? Bedenk dan het volgende:


stamboom Van der Craats uitzoeken
Meer weten over Van der Craats?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Van den Aakster | stamboom Albronda | stamboom Baerveldt | stamboom Bakarbessy | stamboom Alta