de beste online bronnen

Stamboom Van den Houten


De online bronnen voor stamboom Van den Houten
Onderzoek doen naar uw familie Van den Houten? Begin hier met een overzicht van aanpak en bronnen voor de stamboom van uw familie Van den Houten. De verwijzingen op deze webpage zijn geschikt gemaakt voor Van den Houten.
Tip: naast de online links op deze website, kijk eens naar:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Van den Houten in 5 minuten


Het starten met stamboom Van den Houten is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van den Houten
De stamboom maken Van den Houten

Stamboomonderzoek naar Van den Houten - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van den Houten hoeft niet alleen een boeiende (en soms zelfs verslavende) puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van den Houten.

Op deze website vindt u veel tips en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn gepersonaliseerd voor de stamboom van familie Van den Houten, zodat u zo snel mogelijk bruikbare resultaten kunt vinden - specifiek voor stamboom Van den Houten.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw stamboomonderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van den Houten uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van den Houten
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van den Houten

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van den Houten
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van den Houten

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van den Houten

Snel resultaat: doe een online zoektocht naar de familie Van den Houten. Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom snel op internet te zoeken zijn?Let op: merk op dat gegevens van anderen onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van den Houten langzamerhand uit.


familie Van den Houten
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van den Houten

Eenvoudig gegevens vinden voor de familie Van den Houten? Vind resultaat op de volgende sites:

 • Archieven Van den Houten
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van den Houten
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van den Houten.

 • CBG Van den Houten
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van den Houten".

 • MyHeritage.com Van den Houten
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van den Houten.
 • Zoek "Van den Houten" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • WieWasWie Van den Houten
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van den Houten".

NB: Zaken om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Van den Houten is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Van den Houten betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (m.a.w. dat het familie is). Controleer gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens veel onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijf- of typfouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken.
 • Leg vast waar u bepaalde data ontdekt hebt. Zodat u het kunt (her)controleren.
 • Andermans genealogische onderzoeken naar Van den Houten zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright problemen te omzeilen EN daarnaast om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van den Houten online
Van den Houten online ontdekt? Controleer altijd de bronnen.

Stamboom Van den Houten uitgebreider uitzoeken

Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van den Houten. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek uit te voeren:

 • stamreeks Van den Houten: dit betreft onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van den Houten: dit betreft onderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van den Houten: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van den Houten: dit is stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste onderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Van den Houten te vinden, de stamvader Van den Houten en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van den Houten geeft een goede basis voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar de stamboom Van den Houten.stamvader Van den Houten
Stamvader Van den Houten is de naamgever van de familie Van den Houten


stamreeks Van den Houten
kwartierstaat Van den Houten
genealogie Van den Houten
parenteel Van den Houten

Extra ideeën

U zoekt nog meer ideeën voor familie Van den Houten? Kijk eens bij de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van den Houten
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van den Houten

Naslagwerken genealogisch onderzoek familie

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de stamboom van familie Van den Houten kan onderzoeken. Hierbij een aantal verwijzingen naar enkele van de beste genealogische boeken. De volgende boeken kunnen behulpzaam zijn bij stamboomonderzoek:

Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Het grote familieboek
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Heeft de familie Van den Houten een familiewapen?

U kunt in de bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van den Houten die alleen mag gebruiken als u echt in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van den Houten bekend?

Zoek naar familiewapen "Van den Houten"

Kunt u geen familiewapen voor Van den Houten vinden, wil dat nog niet zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd buiten gebruik geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Heeft uw familie geen familiewapen, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is het toegestaan een familiewapen maken. Het familiewapen moet voldoen aan de heraldische regels en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van den Houten laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit diverse delen. Hierna staan de belangrijkste delen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van den Houten, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. De helm is niet uniek en kan verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Geef de familiegeschiedenis Van den Houten kleur

Genealogisch onderzoek geeft alleen maar 'koude' feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen vindt u niet in de officiële documenten. Hier een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van den Houten


Vind ook andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van den Houten:

Wat betekent de naam Van den Houten?

Wat betekent de naam Van den Houten? Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Van den Houten vandaan gekomen?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van deze klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van den Houten
Wat betekent Van den Houten?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van den Houten. Zoek betekenis van Van den Houten »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis. Erg geschikt om uw familiegeschiedenis beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van den Houten
Hoe leefde Van den Houten vroeger? Het beroemde kunstwerk van Brueghel toont veel middeleeuwse Nederlandse beroepen.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Van den Houten in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van den Houten.

 • Krantenartikelen waarin Van den Houten voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Bibliografie Van den Houten
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van den Houten voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van den Houten in het Nationaal Archief.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van den Houten, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Ben ik familie van de "bekende" Van den Houten?

Heeft u dezelfde achternaam als een bekende Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van den Houten, de beruchte crimineel Van den Houten, of filmster Van den Houten? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet zeggen dat u altijd familie bent. Er zijn heel veel mensen die dezelfde achternaam hebben.

Om uit te vinden of u al dan niet familie bent van de beroemde figuur, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van den Houten wellicht al eens is onderzocht.


Lid van familie Van den Houten ?
Maken beruchte beroemdheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Van den Houten?

Google eens op "stamboom Van den Houten" of "genealogie Van den Houten" - wellicht heeft een ander al eens onderzoek gedaan naar familie Van den Houten:

Schrijfwijzen Van den Houten?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van den Houten?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van den Houten. Zoek schrijfwijzen van Van den Houten »

Terug in de geschiedenis Van den Houten

Ook informatie over overleden Van den Houten-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van den Houten

overleden Van den Houten
Informatie over overleden Van den Houten familieleden geven veel extra gegevens voor stamboomonderzoek

Bij begraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van den Houten dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw onderzoek te valideren.

Software

Wanneer u even bezig bent met onderzoek naar familie Van den Houten ziet u wellicht snel door de bomen het bos niet meer. Er is bij onderzoek veel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het opslaan van alle gegevens.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft). De meeste programma's kunnen de gegevens eenvoudig met elkaar en online diensten uitwisselen.

Let er bij de keuze voor een programma op dat het programma ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende genealogische programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van Van den Houten?

De naam Van den Houten bestaat zeker al eeuwen. Waar komt deze vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut kunt u zien waar Van den Houten in Nederland of België veel gehanteerd wordt - een aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentearchieven van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer documenten van uw familie.


De naam Van den Houten

De naam Van den Houten: Waar komt de naam Van den Houten nu vandaan? Zoek het op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van den Houten (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van den Houten (BE) »

Wie heet er nog meer Van den Houten?

Wie heeft nog meer de naam Van den Houten? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van den Houten
Wie heet er ook Van den Houten? Tip: Speur onbekende naamgenoten op, op Linkedin.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De archieven hebben een ruime hoeveelheid informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer informatie over uw familieleden te vinden.

Regionale archieven:

Naast bovenstaande archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van den Houten
Vind meer informatie over familie Van den Houten in de regionale archieven.

Is familie Van den Houten van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag wel eens voor: "Is mijn familie of een voorouder ook van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van den Houten deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van den Houten. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Van den Houten

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van den Houten? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van den Houten uitzoeken
Meer weten over Van den Houten?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Bais | stamboom Van der Brugge | stamboom Van de Glind | stamboom Buijk | stamboom Graus