de online bronnen

Stamboom Van den Elsen


De beste online bronnen en gegevens voor stamboom Van den Elsen
Stamboomonderzoek doen naar familie Van den Elsen? Begin hier met de stamboom van uw familie. De bronnen zijn geschikt gemaakt voor uw familie.
Suggestie: naast de online tips op deze website, raadpleeg ook:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Begin van stamboom Van den Elsen in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van den Elsen is in de basis heel simpel. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboomonderzoek zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van den Elsen
De stamboom maken Van den Elsen

Stamboomonderzoek naar Van den Elsen - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante bezigheid. Onderzoek naar de familie Van den Elsen hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieledenen anderen die ook onderzoek doen naar Van den Elsen.

Op deze website vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van den Elsen.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen onderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker / genealoog. Zij kunnen u snel verder helpen - of zelfs een onderzoek naar Van den Elsen voor u uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van den Elsen
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van den Elsen

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun stamboomonderzoek of familieverleden op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van den Elsen
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van den Elsen

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende link:

Contact met Genealoog »

Zaken om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van stamboomonderzoek naar Van den Elsen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke (achter)naam Van den Elsen betekent niet vanzelf dat er een bloedband is (lees: dat het familie is). Controleer gevonden gegevens immer met originele bronnen, zo mogelijk met meerdere bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) stamboom gegevens mogelijk veel fouten zijn geslopen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Houd altijd bij waar u data gevonden heeft. Zodat u het altijd kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van den Elsen zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen en om de betrouwbaarheid van de data te controleren.


Van den Elsen online
Gegevens van Van den Elsen online gevonden? Controleer de bronnen.

De stamboom Van den Elsen steeds meer laten groeien

U wilt de stamboom meer laten groeien? Ga steeds verder terug in de tijd met verder stamboomonderzoek naar Van den Elsen. Maar kies eerst welke informatie u nader wilt onderzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten stamboomonderzoek te doen:

 • stamreeks Van den Elsen: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van den Elsen: stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van den Elsen: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van den Elsen: dit betreft onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van de naam Van den Elsen te vinden, de stamvader Van den Elsen en tegelijk dikwijls ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van den Elsen geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek naar Van den Elsen.stamvader Van den Elsen
Stamvader Van den Elsen is de naamgever van de familie Van den Elsen


stamreeks Van den Elsen
kwartierstaat Van den Elsen
genealogie Van den Elsen
parenteel Van den Elsen

Online informatie voor Stamboom Van den Elsen

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van anderen incorrect en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Zoek de gegevens op en controleer dan altijd vanuit uw bekende gegevens. Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid. Zo bouwt u zelf de stamboom Van den Elsen langzamerhand uit.


familie Van den Elsen
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van den Elsen

Eenvoudig gegevens vinden voor familie Van den Elsen? Vind direct resultaat op de volgende sites:

 • Archieven Van den Elsen
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van den Elsen
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van den Elsen".

 • FamilySearch.org Van den Elsen
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van den Elsen.

 • WieWasWie Van den Elsen
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van den Elsen".

Wat is de oorsprong van Van den Elsen?

De naam Van den Elsen bestaat mogelijk al honderden jaren. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart ziet u waar Van den Elsen in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt vervolgens in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van den Elsen

De naam Van den Elsen: Waar komt de naam Van den Elsen vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van den Elsen (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van den Elsen (BE) »

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er speelde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen aan te bevelen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Van den Elsen
Hoe leefde Van den Elsen vroeger? Het bekende schilderij van Brueghel toont vele middeleeuwse Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Van den Elsen in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van den Elsen.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van den Elsen voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van den Elsen, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

Geef de familiegeschiedenis Van den Elsen kleur

Genealogisch onderzoek geeft in de regel alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats woonde de persoon? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van den Elsen
 • Vraag oudere inwoners van het dorpje waarin familie woonden naar verhalen over uw familie
 • Bezoek het lokale museum


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van den Elsen:

Heeft de familie Van den Elsen een familiewapen?

U kunt in bekende archievenspeuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van den Elsen die alleen kunt gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen oorspronklijk heeft gevoerd (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van den Elsen bekend?

Zoek naar familiewapen "Van den Elsen"

Kunt u geen familiewapen voor Van den Elsen vinden, wil dat nog niet direct betekenen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland is toegestaan een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en moet uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van den Elsen laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft verschillende delen. Hierna staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van den Elsen, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan verschillen per afbeelding van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant omgeven door de wrong (een inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm.

Wie heet er nog meer Van den Elsen?

Wie heeft nog meer de achternaam Van den Elsen? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een (lang niet gesproken) familielid. Leg contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw onderzoek.


meer familie Van den Elsen
Wie heet er ook Van den Elsen? Speur onbekende naamgenoten op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Programmatuur

Wanneer u even druk bent geweest met stamboomonderzoek naar de familie Van den Elsen wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak zoveel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en de onderlinge verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om daarbij te helpen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier staan een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let bij de keuze voor een programma op dat het ondersteuning geeft voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze indeling kunt u gegevens uitwisselen tussen programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Boeken voor familieonderzoek familie

Ook in de boekhandel zijn tips te vinden hoe men de stamboom van familie Van den Elsen kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste boeken. De volgende boeken kunnen helpen bij genealogisch onderzoek Van den Elsen:

Verborgen verleden
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Het grote familieboek
 

Terug in de geschiedenis Van den Elsen

Wanneer u al wat data van familieleden hebt gevonden, kunt u altijd verder terug in het verleden. Ook gegevens over overleden Van den Elsen-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de informatie die u onderweg vindt slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Deze bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is dus van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Veel historische gegevens staan online (per provincie). Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van den Elsen

overleden Van den Elsen
Informatie over overleden Van den Elsen familieleden geven veel extra informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Van den Elsen dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Ben ik familie van de "bekende" Van den Elsen?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlander, bekende familie Van den Elsen, de beruchte boef Van den Elsen, of moviestar Van den Elsen? Het is niet zeker dat u familie bent.

Dezelfde naam als een algemeen beroemd figuur wil niet betekenen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die toevallig eenzelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u stamboom onderzoek uit te voeren naar die van de algemeen bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie bent. Een voordeel dat u wellicht hebt, is dat de stamboom of genealogie van de beroemde Van den Elsen misschien al eens is uitgeplozen.


Lid van familie Van den Elsen ?
Maken bekende of beruchte personen uit het verleden ook deel uit van uw familie Van den Elsen?

Google eens op "stamboom Van den Elsen" of "genealogie Van den Elsen" - wellicht heeft iemand anders al eens onderzoek gedaan naar uw familie Van den Elsen:

Historische archieven

De historische archieven hebben een schat aan gegevens om uw stamboomonderzoek mee op te zetten. Kijk op internet of ga er langs om informatie over uw familieleden te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast archieven hebben gemeenten zelf vaak een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van betreffende gemeenten over hoe u toegang kunt krijgen tot die oude administraties.

informatie Van den Elsen
Vind nog meer informatie over familie Van den Elsen in de regionale archieven.

Wat betekent de naam Van den Elsen?

Uw voorouders hebben op een gegeven moment een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Van den Elsen op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande typen:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam komt van een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam komt van gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van den Elsen
Wat betekent Van den Elsen?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van den Elsen. Zoek betekenis van Van den Elsen »

Schrijfwijzen Van den Elsen?

Achternamen zijn door de geschiedenis niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van den Elsen?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van den Elsen. Zoek schrijfwijzen van Van den Elsen »

Extra bronnen

U zoekt nog meer bronnen voor de stamboom van familie Van den Elsen? Raadpleeg eens de volgende bronnen:


bronnen stamboom Van den Elsen
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van den Elsen

Is familie Van den Elsen van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag vroeg of laat wel voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze kan, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van den Elsen deel uit maakt van deze lijst, is het nog lang niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van den Elsen. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Van den Elsen

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Van den Elsen? Bedenk dan het volgende eens:


stamboom Van den Elsen uitzoeken
Meer weten over Van den Elsen?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Luijkx | stamboom Stuut | stamboom Gomes | stamboom Heins | stamboom Krom