de beste bronnen

Stamboom Van de Wijngaart


De gegevens voor stamboom Van de Wijngaart
Onderzoek doen naar uw familie Van de Wijngaart? Begin hieronder met een overzicht van aanpak voor de stamboom van uw familie Van de Wijngaart. De links op deze page zijn gepersonaliseerd voor familie Van de Wijngaart.
Tip: naast de verwijzingen op deze website, is dit een aanrader:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Van de Wijngaart in 5 minuten


Het starten met stamboom Van de Wijngaart is in de basis heel eenvoudig. U start de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Schrijf op van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende gegevens, zodat u een zo'n compleet mogelijk beeld heeft.. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens.

stamboom Van de Wijngaart
Uw stamboom maken Van de Wijngaart

Stamboomonderzoek naar Van de Wijngaart - zelf doen?

Stamboomonderzoek is een interessante hobby. Onderzoek naar de familie Van de Wijngaart hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelf, uw kinderen, andere familieledenen anderen die ook interesse hebben in familie Van de Wijngaart.

Op deze site vindt u veel tips, bronnen en aanwijzingen voor het doen vanstamboomonderzoek. De meeste links zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van de Wijngaart.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internet en boeken over het onderwerp prima zelf doen. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met een vastgelopen stamboomonderzoek, neem dan contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van de Wijngaart uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van de Wijngaart
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van de Wijngaart

Sommige onderzoekers vinden het mooi hun familiegeschiedenis op te nemen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van de Wijngaart
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van de Wijngaart

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek of het opstellen van een familieboek Van de Wijngaart. Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

Online informatie voor Stamboom Van de Wijngaart

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom online te vinden zijn?Let op: merk op dat data van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer daarom altijd de originele bronnen (in bijvoorbeeld Burgerlijke Stand en/of doop- trouw- en begraafboeken).

Controleer gegevens o.a. met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van de Wijngaart
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van de Wijngaart

Snel informatie vinden voor de familie Van de Wijngaart? Vind resultaat op de volgende sites:

 • WieWasWie Van de Wijngaart
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van de Wijngaart".

 • Archieven Van de Wijngaart
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • CBG Van de Wijngaart
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van de Wijngaart".

 • FamilySearch.org Van de Wijngaart
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van de Wijngaart.

 • Zoek "Van de Wijngaart" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

Stamboom Van de Wijngaart steeds verder laten groeien

U wilt stamboom Van de Wijngaart steeds uitgebreider uitzoeken? Ga verder terug in de tijd met verder onderzoek naar Van de Wijngaart. Kies eerst welke informatie u nader wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Van de Wijngaart: dit is stamboomonderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van de Wijngaart: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van de Wijngaart: dit betreft onderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van de Wijngaart: onderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende stamboomonderzoekers starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van naam Van de Wijngaart te vinden, de stamvader Van de Wijngaart en tegelijk vaak ook de beroepen van de diverse voorouders. Soms stuit mee op een familiewapen Van de Wijngaart.

De stamreeks Van de Wijngaart geeft ook een goed begin voor alle andere typen genealogisch onderzoek naar Van de Wijngaart.stamvader Van de Wijngaart
Stamvader Van de Wijngaart is de naamgever van de familie Van de Wijngaart


stamreeks Van de Wijngaart
kwartierstaat Van de Wijngaart
genealogie Van de Wijngaart
parenteel Van de Wijngaart

Let op: Om rekening mee te houden

Bij stamboomonderzoek naar Van de Wijngaart is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

 • Een identieke achternaam Van de Wijngaart betekent niet vanzelf dat er een bloedband bestaat (met andere woorden: dat het familie is). Controleer gegevens immer met originele (zo mogelijke officiele) bronnen, zo mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens fouten zijn gekomen (door onleesbaarheid, typfouten, incorrect uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer dus altijd de bronnen zelf en probeer feiten te cross-checken (via meerdere bronnen te controleren).
 • Houd altijd bij waar u bepaalde gegevens ontdekt heeft, zodat u het altijd kunt terugvinden.
 • Andermans stamboomonderzoeken naar Van de Wijngaart zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Zoek altijd de originele bron om auteursrechtelijke issues te voorkomen en daarnaast om direct de betrouwbaarheid van de gegevens te controleren.


Van de Wijngaart online
Informatie over Van de Wijngaart online ontdekt? Controleer de oorspronkelijke bronnen.

Naslagwerken stamboomonderzoek naar

Ook in de boekenwinkel zijn tips te vinden hoe men de stamboom van familie Van de Wijngaart kan uitzoeken. Hier een aantal verwijzingen naar een paar van de beste online te verkrijgen boeken. De volgende boeken zijn online te bestellen en kunnen helpen bij familieonderzoek naar Van de Wijngaart:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
Verborgen verleden
 

Historische archieven

De regionale archieven hebben een schat aan informatie om een stamboom mee op te zetten. Kijk online of ga er langs om meer informatie over familie te acherhalen.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten of steden zelf vaak ook een eigen 'gemeentearchief'. Raadpleeg de website van uw gemeente over hoe u toegang kunt krijgen.

informatie Van de Wijngaart
Vind ook informatie over familie Van de Wijngaart in de archieven.

Nog meer ideeën voor de stamboom Van de Wijngaart

U zoekt aanvullende ideeën voor de stamboom van familie Van de Wijngaart? Kijk dan eens bij de volgende links:


bronnen stamboom Van de Wijngaart
Lees meer over stamboomononderzoek naar familie Van de Wijngaart

Wat betekent de naam Van de Wijngaart?

Wat betekent de naam Van de Wijngaart? Uw voorouders hebben een naam gekozengenoemd. Waar is de naam Van de Wijngaart op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam komt van de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam komt van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak gebaseerd op een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.


betekenis naam Van de Wijngaart
Wat betekent Van de Wijngaart?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van de Wijngaart. Zoek betekenis van Van de Wijngaart »

Ben ik familie van de "bekende" Van de Wijngaart?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van de Wijngaart, de beruchte crimineel Van de Wijngaart, of moviestar Van de Wijngaart? U hoeft niet familie te zijn.

Dezelfde achternaam als een beroemd persoon wil niet zeggen dat u per se familie bent. Er zijn veel mensen die bij toeval eenzelfde achternaam hebben. Met name bij veel voorkomende achternamen komt dit vaak voor.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de bekende persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek te doen naar uw eigen familie, maar ook naar die van de bekende persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt of onderdeel bent van dezelfde stamboom kunt u daadwerkelijk zeggen dat u familie bent. Een voordeel dat u misschien hebt, is dat de genealogie van de bekende Van de Wijngaart misschien al eens door iemand is onderzocht.


Lid van familie Van de Wijngaart ?
Maken bekende of beruchte figuren uit het verleden ook deel uit van uw familie Van de Wijngaart?

Google eens op "stamboom Van de Wijngaart" of "genealogie Van de Wijngaart" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van de Wijngaart:

Heeft de familie Van de Wijngaart een familiewapen?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van de Wijngaart die alleen kunt gebruiken indien u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van de voorvader die het familiewapen Van de Wijngaart oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk daarvoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van de Wijngaart bekend?

Zoek naar familiewapen "Van de Wijngaart"

Kunt u geen familiewapen van Van de Wijngaart vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft of heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd "zoek" geraakt. Tijdens uw onderzoek stuit u wellicht nog op een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van de Wijngaart laten maken

Hieronder enkele voorbeelden hoe familiewapens er uit kunnen zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen heeft diverse delen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van de Wijngaart, maar slechts een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Boven het wapenschild staat een helm afgebeeld. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat bovenop de helm. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek).


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren - een kleur op de achterkant, en een (metaal)kleur aan de binnenkant (voering).

Wie heet er nog meer Van de Wijngaart?

Wie heeft nog meer de naam Van de Wijngaart? Kijk eens op de sociale netwerken, en wellicht herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met nuttige informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van de Wijngaart
Wie heet er nog meer Van de Wijngaart? Tip: Speur onbekende naamdragers op, op Sociale Netwerken.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Waar komt de naam Van de Wijngaart vandaan?

De naam Van de Wijngaart bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Van de Wijngaart in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik is een aanwijzing waar de naam van oorsprong vandaan komt. U kunt dan in gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van de Wijngaart

De naam Van de Wijngaart: Waar komt de naam Van de Wijngaart nu vandaan? Zoek de oorsprong op via deze link:

Nederland:
Zoek herkomst van Van de Wijngaart (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van de Wijngaart (BE) »

Terug in de geschiedenis Van de Wijngaart

Ook gegevens over overleden familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u tijdens uw speurwerk vindt slim vast (gebruik bijvoorbeeld een template), zodat u altijd de bronnen kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn vaak te raadplegen in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof).

Veel historische gegevens staan online. Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van de Wijngaart

overleden Van de Wijngaart
Informatie over overleden Van de Wijngaart familieleden geven veel informatie voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe het familielid Van de Wijngaart dood is gegaan - maar vooral om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden.

Geef de familiegeschiedenis Van de Wijngaart kleur

Stamboomonderzoek geeft vaak alleen maar droge feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de namen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet terug in de officiële documenten. Hier een aantal handige tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van de Wijngaart


Vind andere stamboomonderzoekers die bezig zijn met genealogische onderzoek naar familie Van de Wijngaart:

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal bronnen te raadplegen.

Kijk eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen.

geschiedenis Van de Wijngaart
Hoe leefde Van de Wijngaart vroeger? Het beroemde schilderij van Brueghel toont een groot aantal historische Nederlandse beroepen van vroeger.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van de Wijngaart, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Van de Wijngaart in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van de Wijngaart.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Krantenartikelen waarin Van de Wijngaart voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van de Wijngaart in het Nationaal Archief.

Schrijfwijzen Van de Wijngaart?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van de Wijngaart?


Klik op onderstaande link en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van de Wijngaart. Zoek schrijfwijzen van Van de Wijngaart »

Stamboom Programmatuur

Er is zoveel informatie beschikbaar. Het kan handig zijn een programma te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens, en hun verbanden.

Er bestaan diverse genealogische programma's om te assisteren. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen toch met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let er op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met deze bestandsindeling kunt u gegevens uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Is familie Van de Wijngaart van adel?

Veel onderzoekers krijgen de vraag eens voor: "Is mijn familie of een voorouder misschien ook van adel?"

De adel is een groep mensen die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende adelijke titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van (voormalige) leden van het Koninklijk huis.

Als u niet weet of uw familie van adel is, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van de Wijngaart deel uit maakt van deze lijst, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van de Wijngaart. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Van de Wijngaart

Meer hulp nodig bij uw genealogisch onderzoek Van de Wijngaart? Overweeg dan het volgende:


stamboom Van de Wijngaart uitzoeken
Meer weten over de stamboom Van de Wijngaart?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Abdullahi | stamboom El Abbassi | stamboom Van Aerde | stamboom Achterstraat | stamboom Alfing