de beste bronnen voor

Stamboom Van Daal


Overzicht van de beste online bronnen voor stamboom Van Daal
Onderzoek doen naar familie Van Daal? Begin hieronder met de stamboom van familie Van Daal. De links op deze webpage zijn zoveel mogelijk gepersonaliseerd voor Van Daal.
Suggestie: naast de online verwijzingen op deze website, lees ook eens:
je stamboom familiegeschiedenis Stamboom
&
Familiegeschiedenis
»

Start van uw stamboom Van Daal in 5 minuten


Het begin van de stamboom Van Daal is eigenlijk erg eenvoudig. U begint de stamboom namelijk bij u zelf - en uw (bekende) familieleden.

Noteer van elk familielid:

 • naam (volledige doop- en evt. meisjesnaam)
 • geboorte (datum en plaats)
 • huwelijk (datum en plaats)
 • sterfte (datum en plaats)

Vraag uw andere familieleden (vader, moeder, oom, tante, neef, nicht, etc.) naar ontbrekende details. Of duik in uw en hun familiedocumenten, op zoek naar de gegevens. Het is belangrijk dat de start van uw stamboom zorgvuldig en zo compleet mogelijk gebeurt.

stamboom Van Daal
Uw stamboom maken Van Daal

Stamboomonderzoek naar Van Daal - zelf doen?

Onderzoek naar de familie Van Daal hoeft niet alleen een boeiende puzzel te zijn, maar geeft ook nog eens waardevol resultaat. Een goed uitgezochte stamboom is mooi voor uzelfen andere familieleden - en zelfs anderen die ook interesse hebben in familie Van Daal.

Op deze pagina vindt u veel tips en aanwijzingen voor het uitvoeren van stamboomonderzoek. De meeste verwijzingen zijn specifiek gemaakt voor de stamboom van familie Van Daal, zodat u snel bruikbare resultaten zult vinden - specifiek voor de stamboom Van Daal.

Stamboomonderzoek kunt u met diverse bronnen op internetover het onderwerp zelf uitvoeren. Maar mocht u zelf geen tijd hebben, of hulp nodig hebben met uw onderzoek, neem dan eens contact op met een stamboomonderzoeker. Zij kunnen u vaak snel verder helpen - of zelfs een vergaand onderzoek naar Van Daal uitvoeren.

Stamboomonderzoek Van Daal
Doe zelf stamboomonderzoek of schakel een genealoog in

Familieboek Van Daal

Sommige families vinden het mooi hun familieverleden te laten landen in een familie- of stamboomboek.

verborgen verleden Van Daal
Stel een familieboek op over het
Verborgen Verleden van Van Daal

Boek Verborgen Verleden »

Diverse genealogen kunnen u helpen met stamboomonderzoek . Een aantal deskundig genealogen is bereikbaar via Stamboom Familie, via de volgende verwijzing:

Contact met Genealoog »

De stamboom steeds verder uitzoeken

U wilt stamboom Van Daal steeds verder laten groeien? Ga steeds verder terug in de historie met verder stamboomonderzoek naar Van Daal. Kies eerst welke informatie u verder wilt uitzoeken om uw stamboom verder te laten groeien.

Er zijn diverse soorten onderzoek te doen:

 • stamreeks Van Daal: dit is onderzoek naar al uw voorvaders (of -moeders)
 • kwartierstaat Van Daal: dit betreft stamboomonderzoek naar al uw voorouders
 • genealogie Van Daal: stamboomonderzoek naar alle mannelijke (of vrouwelijke) nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)
 • parenteel Van Daal: stamboomonderzoek naar alle nakomelingen (bijvoorbeeld van een van uw voorouders)

De meeste beginnende genealogen starten een stamboom als stamreeks, om hun voorvaders te onderzoeken. Hiermee is bijvoorbeeld het begin van achternaam Van Daal te vinden, de stamvader Van Daal en daarnaast vaak ook de beroepen van de voorvaders.

De stamreeks Van Daal geeft ook een goed begin voor alle andere typen stamboomonderzoek.stamvader Van Daal
Stamvader Van Daal is de naamgever van de familie Van Daal


stamreeks Van Daal
kwartierstaat Van Daal
genealogie Van Daal
parenteel Van Daal

Om in de gaten te houden

Bij het uitvoeren van uw stamboomonderzoek naar Van Daal is het belangrijk om rekening te houden met het volgende.

Aandachtspunten:

 • Een identieke achternaam Van Daal betekent niet vanzelf dat er een verwantschap bestaat (m.a.w. dat het familie is). Controleer gevonden gegevens altijd met originele (zo mogelijke officiele) bronnen en indien mogelijk met diverse bronnen.
 • Wees er van bewust dat er in (ook online) historische gegevens mogelijk onvolkomendheden zijn gekomen (door onleesbaarheid, schrijffouten, onjuist uitgevoerd onderzoek, etc.). Controleer daarom altijd de brondocumenten zelf. En probeer feiten te cross-checken.
 • Leg altijd vast waar u gegevens gevonden heeft, zodat u het kunt controleren.
 • (Delen van) andermans genealogische onderzoeken naar Van Daal zijn wellicht auteursrechtelijk beschermd. Gebruik altijd de originele bron om copyright issues te omzeilen en om de betrouwbaarheid van de gegevens te vast te stellen.


Van Daal online
Informatie over Van Daal online ontdekt? Check altijd de bronnen.

Online informatie voor Stamboom Van Daal

Wist u dat tegenwoordig veel gegevens over uw stamboom eenvoudig online te vinden zijn?Let op: wees er altijd op bedacht dat gegevens van derden onjuist en onvolledig kunnen zijn. Controleer altijd de originele bronnen.

Controleer gegevens met behulp van volledige naam, beschikbare datum en plaats of u de juiste persoon hebt. U heeft dan weer een puzzle stukje gevonden en kunt verder met het volgende familielid.


familie Van Daal
Online zijn veel gegevens te vinden over voorouders en familie Van Daal

Eenvoudig veel informatie vinden voor familie Van Daal? Zoek direct resultaat op deze sites:

 • MyHeritage.com Van Daal
  MyHeritage heeft een grote verzameling van familiegegevens, waaronder stambomen, volkstellingen en geboorte- huwelijk- en overlijdensakten. Zoek nu online op familienaam Van Daal.
 • Zoek "Van Daal" in Genealogie Online
  Genealogie Online is een verzameling van stambomen en genealogische documenten.

 • CBG Van Daal
  Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Zoek nu in de CBG archieven naar "Van Daal".

 • WieWasWie Van Daal
  WieWasWie is een samenwerking tussen een groot aantal historische archiefinstellingen, speciaal gericht op stambomen. De digitale gegevens worden dagelijks uitgebreid. Zoek nu naar "Van Daal".

 • Archieven Van Daal
  Archieven.nl is een grote collectie van (online) documenten van 85 Nederlandse archieven. Met o.a. personen, akten en krantenpagina's.

 • FamilySearch.org Van Daal
  FamilySearch.org is de website van de Mormonen, die heel veel gegevens van stambomen over de hele wereld verzameld hebben. Zoek nu online op familienaam Van Daal.

Terug in de geschiedenis Van Daal

Wanneer u al wat data van stamboomleden hebt gevonden, kunt u verder terug in de tijd. Ook informatie over overleden Van Daal-familieleden is waardevol om uw onderzoek compleet te maken. Leg de gegevens die u onderweg vindt bij uw stamboomonderzoek slim vast, zodat u altijd de bron later kunt terugvinden.

Belangrijkste officiële bronnen van informatie:

 • Burgerlijke stand: gegevens vanaf 1811
 • Doop- trouw- en begraafboeken (DTB): gegevens van voor 1811

Bovenstaande bronnen zijn te vinden in stadhuis van de gemeente en/of regionale of provinciale archieven. Het is van belang te zoeken in die archieven waar (en wanneer) het familielid geboren, getrouwd of begraven is. Veel van deze archieven zijn inmiddels online. Begin uw zoektocht via de link hiernaast voor snel resultaat.

Deze gegevens kunnen helpen met het vinden van de juiste personen: volledige namen, geboorte-,trouw- en/of sterfdata en het kerkgenootschap (geloof) van uw familie.

Bezoek de online archieven »

Grafstenen Van Daal

overleden Van Daal
Grafstenen van overleden Van Daal familieleden geven veel aanvullende gegevens voor genealogisch onderzoek

Bij informatie uitbegraafboeken en grafstenen gaat er niet echt om, om te hoe deze persoon Van Daal dood is gegaan - maar vooral ook om de jaartallen - want die bieden een link naar andere familieleden en om andere gegevens in uw stamboomonderzoek te valideren.

Geef de familiegeschiedenis Van Daal kleur

Stamboomonderzoek geeft in de regel alleen maar feiten: wanneer is iemand geboren, wat zijn de doopnamen, in welke plaats heeft men gewoond en wanneer is men gestorven? Maar mooie familieverhalen en typische annekdotes van de familie vindt u niet in de officiële documenten. Hier zijn een aantal tips om een kleurrijker beeld van de familie te krijgen.

 • Plan een interview met (oudere) familieleden
 • Vraag andere stamboomonderzoekers (genealogen) die dezelfde of aanverwachte families onderzoeken, wat zij hebben gehoord/gevonden van familie Van Daal


Vind ook andere genealogen die bezig zijn met onderzoek naar familie Van Daal:

Boeken familieonderzoek Van Daal

Niet alleen online, maar ook in de boekenwinkel zijn aanwijzingen te vinden hoe men de genealogie van familie Van Daal kan opstellen. Hierbij een verwijzing naar enkele van de beste genealogische naslagwerken. De volgende boeken kunnen assisteren bij genealogisch onderzoek:

Het grote familieboek
Je stamboom onderzoeken voor Dummies
Verborgen verleden
Je Stamboom, Je Familiegeschiedenis
 

Wie heet er nog meer Van Daal?

Wie heten er nog meer Van Daal? Kijk eens op de sociale netwerken, en misschien herkent u zo al een familielid. Leg eens contact en wellicht kan hij/zij u verder helpen met bruikbare informatie voor uw stamboomonderzoek.


meer familie Van Daal
Wie heet er ook Van Daal? Tip: Speur bekende of onbekende naamgenoten op Facebook.

Informatie uit het heden. Bezoek de volgende websites:

Historische archieven

De regionale historische archieven hebben een schat aan informatie om uw stamboomonderzoek mee te verrijken. Kijk op internet om informatie over familieleden op te zoeken.

Een greep uit de regionale archieven:

Naast bovenstaande regionale archieven hebben gemeenten zelf ook een eigen 'gemeentearchief'.

informatie Van Daal
Vind nog meer informatie over familie Van Daal in de archieven.

Schrijfwijzen Van Daal?

Achternamen zijn in het verleden niet altijd gelijk geschreven. De letter K wordt vervangen door een letter C of lettercombinatie CK (of andersom), de letter Y wordt een IJ, etc. etc. Andere schrijfwijzen kunnen voorkomen binnen één familie. Welke schrijfwijzen zijn er bekend van Van Daal?

Bovendien wordt soms eenzelfde persoon aangeduid met meerdere namen (met name voor 1811, toen er nog niet één officiele aanduiding was voor een persoon).


Klik op onderstaande knop en klik vervolgens door op "varianten" om diverse varianten en schrijfwijzen te vinden voor de naam Van Daal. Zoek schrijfwijzen van Van Daal »

Vastleggen van alle data

Wanneer u even druk bent geweest met onderzoek naar familie Van Daal wordt het wellicht allemaal wat veel. Er is bij stamboomonderzoek vaak veel data beschikbaar. Het kan handig zijn een programma (of software) te gebruiken voor het vastleggen van alle gegevens.

In de markt bestaan diverse genealogische programma's om te helpen. Sommige programma's zijn gratis. Hier noemen wij een aantal bekende softwarepakketten die veel in Nederland worden gebruikt.

Hoewel u er ook voor kunt kiezen om uw gegevens online via een website vast te leggen, is het echter aan te bevelen met een programma te werken dat u installeert op uw PC of laptop, aangezien u dan altijd de gegevens bij de hand hebt (ook als u geen Internet beschikbaar heeft).

Let op dat het ondersteuning biedt voor het uitwisselen van Gedcom gegevens. Met dit gegevensformaat kunt u data uitwisselen tussen verschillende programma's.

Kijk zelf welk programma u het meest aanspreekt:

Wat is de oorsprong van de naam Van Daal?

De naam Van Daal bestaat mogelijk al eeuwen. Waar komt de naam vandaan? Via een klik op de kaart van het Meertens instituut ziet u waar de naam Van Daal in Nederland of België veel gebruikt wordt - veel gebruik geeft een sterke aanwijzing waar de naam ook oorspronkelijk vandaan komt. U kunt dan in de gemeentebibliotheken van de betreffende gemeenten verder zoeken naar meer informatie over uw familie.


De naam Van Daal

De naam Van Daal: Wat is de herkomst van de naam Van Daal? Zoek het op via deze links:

Nederland:
Zoek herkomst van Van Daal (NL) »

België:
Zoek herkomst van Van Daal (BE) »

Wat betekent de naam Van Daal?

Wat betekent de naam Van Daal? Uw voorouders hebben een naam aangenomengenoemd. Waar is de naam Van Daal op gebaseerd?

In veel gevallen is de herkomst van een achternaam terug te voeren op een van onderstaande klassificaties:

 • herkomstnaam: de naam is gebaseerd op de plaats (stad, plaats, gebied, streek, ...) waar eerste naamdrager vandaan kwam. Voorbeelden: Van Maastrigt, Van Montfoort, Den Hollander.
 • adresnaam: de naam is gebaseerd op de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar eerste naamdrager woonde. Voorbeelden: Van der Poel, Zielhorst.
 • verwantschapsnamen: de naam is gebaseerd op een familielid (vaak naam van der vader - ook wel een een patroniem genaamd). Voorbeelden: Petersen, Jansen.
 • beroepsnamen: de naam is gebaseerd op gebaseerd op het beroep van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Bakker, Veerman, Visser, De Smidt.
 • eigenschapsnamen: vaak komt deze van een bijnaam van de naamdrager. De naam is in dat geval vaak gebaseerd op een eigenschap of kenmerk van de eerste naamdrager. Voorbeelden: De Wit, De Jong, De Korte.

Een herkomstnaam of adresnaam worden ook wel een 'toponiem' genoemd.

betekenis naam Van Daal
Wat betekent Van Daal?

Klik op onderstaande knop en ga klik vervolgens door op "analyse en verklaring" om de verklaring te vinden voor de naam Van Daal. Zoek betekenis van Van Daal »

Heeft de familie Van Daal een familiewapen?

U kunt in bekende archievenopzoeken of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. Let op dat wanneer u een (of meerdere) familiewapen(s) vindt voor Van Daal die alleen mag gebruiken als u werkelijk in mannelijke lijn afstamt van diegene die het familiewapen Van Daal oorspronklijk gevoerd heeft (vergelijk hiervoor de gegevens van het betreffende familiewapen met uw stamboom).


Familiewapen Van Daal bekend?

Zoek naar familiewapen "Van Daal"

Kunt u geen familiewapen Van Daal vinden, wil dat nog niet direct zeggen dat uw familie geen familiewapen heeft gehad. Veel familiewapens zijn in de loop der tijd in vergetelheid geraakt. Tijdens uw onderzoek vindt u wellicht nog een familiewapen.

Mocht u na stamboom- en genealogisch onderzoek tot de conclusie komen dat uw familie geen familiewapen heeft, dan kunt u een eigen familiewapen laten maken. Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het familiewapen moet wel voldoen aan de heraldische regels en uniek zijn.

U kunt er meer over lezen op de betreffende website.

Familiewapen Van Daal laten maken

Hieronder enkele voorbeelden van hoe familiewapens er uit zien.

familiewapens 01
familiewapens 02
familiewapens 03
familiewapens 04

Onderdelen

Een familiewapen bestaat uit verschillende delen. Hieronder staan de belangrijkste beschreven. NB: het familiewapen hieronder is niet het familiewapen Van Daal, maar uitsluitend bedoeld als een voorbeeld van een familiewapen.

Wapenschild


Het wapenschild is het belangrijkste onderdeel van een familiewapen. Een wapenschild alleen is al voldoende om te gelden als familiewapen.


Helm


Bovenop het wapenschild staat een helm. In verschillende tijdsperken gebruikte men andere helmen. De helm is niet uniek en kan dus verschillen per uitvoering van het familiewapen.


Helmteken (met wrong)


Het helmteken staat boven de helm. In veel gevallen is het een herhaling van een symbool uit het wapenschild. Soms wordt er gekozen voor een symbool dat specifiek past bij de drager. Het helmteken wordt aan de onderkant versierd met de wrong (inelkaar gewrongen doek), die de kleuren heeft van het dekkleed.


Dekkleden


De dekkleden zijn de gekleurde kleden achter de helm. Zij bestaan in de regel uit twee kleuren.

Meer achtergronden

Om meer te weten over de tijd waarin uw voorouders leefden, welke beroepen zij deden en wat er gebeurde in die tijd, zijn een aantal interessante bronnen te raadplegen.

Kijk ook eens op de startpagina van beeldbanken, voor een overzicht van beelden uit de Nederlandse geschiedenis en Nederlandse plaatsen. Erg geschikt om uw familieverleden beeld en kleur te geven.

geschiedenis Van Daal
Hoe leefde Van Daal in het verleden? Het bekende schilderij van Brueghel geeft een beeld hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Achtergrondinformatie uit het verleden. Bezoek de volgende websites:

 • Bibliografie Van Daal
  De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) is een online bibliografie over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden. Zoek nu hoe de naam Van Daal voorkomt in de geschiedenis.

 • Nationaal Archief
  De collectie van het Nationaal Archief bestaat uit rijen gedrukte, geprinte of handgeschreven documenten, zo'n 300.000 kaarten, tekeningen en circa 14 miljoen foto's. Zoek nu naar Van Daal in het Nationaal Archief.

 • WatWasWaar
  WatWasWaar geeft historische informatie over elke plek in Nederland.

 • Oude beroepen in beeld
  Heeft u een beroep gevonden van een van de voorouders Van Daal, en bent benieuwd wat dat voor beroep was? Kijk dan eens hier.

 • Van Daal in het Geheugen van Nederland
  Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online de collecties van musea, archieven en bibliotheken kunt bekijken. De beeldbank geeft toegang tot het gedigitaliseerde erfgoed van meer dan honderd instellingen en biedt prachtig beeldmateriaal. Zoek nu naar Van Daal.

 • Krantenartikelen waarin Van Daal voorkomt
  Graaf in het verleden met oude kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten. Het nieuws van toen in ruim 9 miljoen pagina's uit dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.

Ben ik familie van de "bekende" Van Daal?

Heeft u dezelfde naam als een bekende of historische Nederlandse beroemdheid, bekende familie Van Daal, de beruchte crimineel Van Daal, of filmster Van Daal? Dat wil niet zeggen dat u per sefamilie bent.

Dezelfde achternaam als een algemeen beroemd persoon wil niet betekenen dat u per definitie familie bent. Er zijn veel personen die bij toeval dezelfde achternaam hebben.

Om te achterhalen of u al dan niet familie bent van de beroemde persoon, dient u niet alleen stamboomonderzoek uit te voeren naar uw eigen familie, maar ook naar die van de algemeen beroemde persoon. Pas wanneer u gemeenschappelijke voorouders hebt kunt u daadwerkelijk stellen dat u familie van elkaar bent. Een voordeel dat u wellicht hebt is dat de stamboom of genealogie van de bekende Van Daal misschien al eens is uitgezocht.


Lid van familie Van Daal ?
Maken beruchte bekendheden uit het verleden ook deel uit van uw familie Van Daal?

Google eens op "stamboom Van Daal" of "genealogie Van Daal" - wellicht heeft iemand anders al eens stamboomonderzoek gedaan naar familie Van Daal:

Nog meer ideeën voor de stamboom Van Daal

U zoekt nog meer ideeën om meer te weten te komen over de stamboom van familie Van Daal? Raadpleeg eens de volgende links:


bronnen stamboom Van Daal
Lees meer over stamboomononderzoek naar Van Daal

Is familie Van Daal van adel?

Veel stamboom onderzoekers krijgen de vraag wel eens voorgelegd: "Is mijn familie of een voorouder wellicht van adel?"

De adel is een deel van de bevolking die van oorsprong een elitaire positie innam. In Nederland bestaat naast de ongetitelde adel, die het predicaat jonkheer mag voeren, de getitelde adel. Deze mag, van laag naar hoog, de volgende titels voeren: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Tegenwoordig vindt er geen verheffing in de adelstand meer plaats, met uitzondering van het Koninklijk huis.

We krijgen de vraag geregeld voor diverse families. Is mijn familie misschien van adel? Als u het niet weet, dan is de kans heel erg klein dat uw familie van adel is. Via onderstaande link krijgt u een overzicht van adelijke families in Nederland. Maar ook als Van Daal deel uit maakt van dit overzicht, is het nog niet zeker dat uw familie van adel is. U zou dan moeten aantonen dat uw familie in mannelijke lijn afstamt van de adelijke familie van Van Daal. Het is in Nederland verboden om adelijke titels te voeren, als u niet van adel bent. Ook de familiewapens van adelijke families zijn beschermd.

De Nederlandse adelijke families

Aavullende informatie voor de stamboom Van Daal

Hulp nodig bij uw stamboomonderzoek naar Van Daal? Overweeg dan het volgende eens:


stamboom Van Daal uitzoeken
Meer weten over van familie Van Daal?

Tips, suggesties of aanvullingen?

Heeft u suggesties, verbeteringen of aanvullingen - laat het ons weten! Met uw hulp kunnen we nog meer mensen helpen met het vinden en opstellen van de eigen stamboom.

 
Stambomen op achternaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Meer links voor stambomen: stamboom Schinkel | stamboom Schuitemaker | stamboom Van den Belt | stamboom Wijma | stamboom Mens